Çocuklarda Diş Bakımının Önemi & Diş Sağlığı | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuk Sağlığı Açısından Diş Bakımının Önemi

Tarih: 10 Mart 2019 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuk Sağlığı Açısından Diş Bakımının Önemi

Çocuk Sağlığı ve Dişlerin Bakımı

 

Dişler, hem sağlık açısından hem de estetik açıdan oldukça önemlidir. Güzel bir gülümsemenin güzel dişlerden geçiyor oluşu ve de sindirimin ağızda dişlerle başlıyor oluşu dişleri çok önemli hale getirmiştir. Sağlıklı ve güzel dişler için bebeklikten itibaren dişlere özen gösterilmeli, çocukluk döneminde görülen diş problemlerinde de derhal diş hekimi ile görüşülmelidir.

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtisi

Bebeklerde, dişetlerinde kaşınma, kızarıklıklar, şişlikler, ağrı, iştahsızlık, ısırma isteği, tükürük akışında artma, halsizlik, huzursuzluk, hafif ateş diş çıkarma belirtileri arasındadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde diş çıkarma sırasında diş çıkana kadar ara ara hafif ateş olabilir. Fakat ateş başka bir hastalık sebebiyle de olabileceği için özellikle 38 ve üzeri ateş görüldüğünde doktora danışılmalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ayları

Bebeklerde diş çıkarma ayları bebekten bebeğe değişebilmektedir. Dişlerin çıkma sırası aynıdır. İlk süt dişi ortalama 5-7 aylıkken çıkar ve ortalama 2,5 yaşında 20 adet süt dişi ağızda tamamlanmış olur.

Bazı bebeklerde nadiren dişli doğabilmekte veya doğduktan kısa bir süre sonra dişi çıkabilmektedir. Bu dişlere natal ya da neonatal dişler denir. Böyle bir durumda mutlaka çocuk diş hekimine muayene olunmalıdır. Erken dönemde çıkan bu dişler bazen fazladan bir diş olabilmekte bazen de bebeğin kendi süt dişi olabilir. Diş eğer sallanıyor ise bebeğin nefes borusuna kaçma riski var ise çekimi gerekebilmektedir. Mutlaka kontrol altında tutulmalıdır!

Dişlerin çıkma sırası:

● Alt ön kesici dişler

● Üst ön kesici dişler

● Üst yan kesici dişler

● Alt yan kesici dişler

● Alt ve üst ilk azı dişleri

● Alt ve üst köpek dişleri

● Alt ve üst arka azı dişleri

Dişlerin çıkma sırası

Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Ağız Kokusu Olur Mu?

Bebeklerde diş çıkarma döneminde düzenli ağız ve diş temizliği yapılıyor ise ağız kokusu olmaz. Yeterli ağız diş temizliği yapılmazsa yetersiz ağız hijyeninden dolayı ağız kokusu olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Halsizlik Yapar Mı?

Bebeklerde diş çıkarma halsizlik yapabilir. Fakat halsizlik başka bir hastalığın da habercisi olabileceği için bebeğin ateşi kontrol edilmelidir. 38 üzeri ateş ve ishal var ise mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Bebeğinizin ilk dişi çıktığı andan itibaren mutlaka bebek ağız bakımı yapılmaya başlanmalıdır. Ağız ve diş temizliği yapılmadığı takdirde bebeklerde çok hızlı şekilde yaygın diş çürükleri oluşur. Diş çürükleri bebek sağlığını da tehdit eder. Bebeklerde çürük oluştuğunda diş tedavileri genellikle ancak genel anestezi altında yapılabilmektedir. Hiç bu aşamaya gelmeden düzenli ağız diş temizliği ile diş çürüklerinin oluşumu engellenebilir.

Bebeklik döneminde çıkan dişlerde çocukluk dönemine doğru çapraşıklıklar, yamukluklar ve çenede kapanış bozuklukları görülebilir. Sayılan problemlerin iyileştirilmesi açısından en çok başvurulan yöntemlerden tel takmanın tıbbi adı ortodontik tedavidir.

 

Ortodontik tedavi nedir?

  • Ortodontik tedavi; dişlerde çapraşıklık, yamukluk, kapanış bozuklukları veya çenelerin yanlış konumlanmaları durumlarında; çeşitli apareyler kullanılarak dişlerin ve çenelerin hareket ettirilmesi ile bu bozuklukların düzeltilmesini sağlayan bir tedavidir. Çoğunlukla tel tedavisi diye bilinir. Ortodontik tedavide dişlerin sağlıklı ve düzgün bir şekilde dizilmesi amaçlanır.

● Ortodontik tedavi genellikle estetik açıdan talep edilmesine rağmen, ağız diş sağlığı ve genel sağlık açısından da oldukça önemlidir.

● Ortodontik tedavi; doğal diş ve yüz estetiği, sağlıklı çiğneme fonksiyonları ve sağlıklı çene eklemi hareketleri sağlar.

● Dişlerde çapraşıklık olduğu durumlarda dişlerin tam olarak temizlenmesi mümkün olamamaktadır. Çapraşıklık nedeniyle diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde çürük oluşumu kaçınılmazdır. Çapraşıklık nedeniyle oluşan diş çürükleri erken yaşta dolgu, kanal tedavisi gereksinimi ya da diş kayıplarına neden olur. Ortodontik tedavi sayesinde dişlerdeki çapraşıklıklar giderilerek düzgün ağız ve diş temizliği sağlanabilir.

● Dişlerdeki bazı kapanış bozuklukları diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu kayıpların ortodontik tedavi ile edilen erken müdahale sayesinde önüne geçilebilir.

● Dişlerin ve çenelerin yanlış konumlandığı bazı durumlarda beslenme ve fonasyonda da problemler yaşanabilmektedir. Ortodontik tedavi bu durumlarda beslenme ve fonasyona da yardımcı olabilmektedir.

Ortodonti tedavisi çeşitleri

Ortodontik tedaviler; Sabit ortodontik tedavi ve hareketli ortodontik tedaviler diye ikiye ayrılır.

● Sabit ortodontik tedaviler doktorun hasta ağzına yerleştirdiği ve tedavi süresince ağızda sabit kalan diş teli vb. aygıtlarla yapılan tedavilerdir.

● Hareketli ortodontik tedaviler hasta için özel olarak üretilen aparatların hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılarak kullanıldığı tedavilerdir.

● Uzun süreli parmak emme alışkanlığı çene ve diş yapısında ciddi bozulmalara sebep olur. Vazgeçilemeyen parmak emme alışkanlığı olan çocuklarda bu alışkanlığın çene ve diş yapısını daha da bozmaması için bazı önleyici ortodontik aygıtlar yapılmaktadır.

● Çocuklarda yapılan ortodontik tedaviler bazen problemi tamamen çözerken, bazı durumlarda ise koruyucu önlem olarak tercih edilmektedir. Çocukların diş ve çene gelişimi devam ettiği için yapılan ortodontik tedaviler kısmi olabilmekte ve kalıcı dişleri tamamlandıktan sonra yeniden ortodontik tedavi ihtiyacı olabilmektedir.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Her probleme göre çeşitli tedavi süreleri vardır. Sıklıkla 6 ay ile 16 ay arasında ortodontik tedaviler tamamlanır.

Ortodonti tedavisine başlama yaşı

Her yaşta ortodontik tedavi mümkündür. Problemlerin çoğu 11-13 yaş aralığında en ideal şekilde tedavi edilirken bazen 7 yaşında da müdahale edilmesi gerekebiliyor. 6-7 yaşlarında ilk çocuk ortodontik muayenenin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bazı özel durumlarda (dişlere ciddi zarar gelebileceği durumlarda diş kayıplarının önüne geçmek için ya da ileride ciddi çene ameliyatları gerektirebilecek durumlarda bunun önüne geçmek için) 6-7 yaşlarında acil ortodontik müdahale gerekebilir.

Ortodonti tedavisinde beslenme

Tedavi sürecinde her türlü besin dikkat edilmek kaydıyla tüketilebilir. Fındık fıstık çekirdek badem gibi şeyler öğütülerek tüketilmeli. Erik zeytin kiraz gibi çekirdekli yiyecekler çekirdeği elde çıkarıldıktan sonra yenmeli. Asitli gıdalardan ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Çocukların diş sağlığında önem verilmesi gereken noktalar; ağızdaki çapraşık dişlerden ya da yanlış yerde konumlanan çeneden ibaret değildir. Kalp hastalığı olan çocuklarda da ağız ve diş sağlığı oldukça hassas bir konudur.

 

Kalp Hastası Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

Kalp Hastası Çocuklarda Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kalp hastalığı olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı hayati önem taşır. Kalp hastası çocuklarda, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları çocuğun genel sağlığını ve kalp sağlığını tehdit etmektedir. Diş çürüklerindeki bakteriler kana karışabilir ve kalbin enfeksiyonuna sebep olabilir.

● Kalp hastalığı olan çocuklar mutlaka her gün sabah kahvaltıdan sonra, akşam yemeklerden sonra dişlerini fırçalamalıdır. Akşam dişler fırçalandıktan sonra dişlerin ara yüzleri diş ipi ile temizlenmelidir.

● 4 ayda bir hiçbir şikayet olmasa da çocuk diş hekimi kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

● Diş çürüklerinin tedavileri kesinlikle ertelenmemelidir.

● Çürük önleyici uygulamalar ve gerekli tedaviler erkenden yapılmalıdır.

Kalp Hastası Olan Çocuklarda Diş Çürüğü Tedavisi

Kalp hastası çocuklarda diş çürüğü tedavilerine başlamadan önce hem yapılacak diş tedavisinin çeşidine göre hem de kalp hastalığının durumuna göre koruyucu antibiyotik uygulaması verilmesi gerekebilir. Bu nedenle diş tedavilerine başlanmadan önce çocukta bir kalp hastalığı var ise mutlaka diş hekimine bilgisi verilmelidir. Çocuk kardiyoloji uzmanının tavsiyesine göre gerekli ise diş tedavisinden 1 saat önce koruyucu antibiyotik uygulaması verilebilir.

Kalp Rahatsızlığı Olan Çocuklarda Diş Tedavisi Sonrası

Kalp rahatsızlığı olan çocuklarda diş tedavisi sonrasında da diş bakımı çok önemlidir. 4 ayda bir rutin çocuk diş hekimi kontrolleri, flor, fissür örtücü gibi çürük önleyici tedavileri yapılmalıdır.

Çocukların daha sağlıklı dişlere sahip olması için yapılması gereken; dişlere bebeklik çağından itibaren yoğun bir bakım göstermektir. Çünkü bebek diş çıkardıktan sonra özenle bakılan dişlerin ileride sorun çıkarma olasılıkları daha düşük olacaktır. Bu nedenle bebeğin diş çıkarma döneminden itibaren dişlere özen gösterilmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X