Bebeklerde Kusma ve Reflü | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Bebeklerde Reflüye Ne İyi Gelir

Tarih: 3 Kasım 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Reflüye Ne İyi Gelir

Bebeklerde Kusma - Reflü

Regürjitasyon, mide içeriğinin çaba göstermeden ağza veya buruna gelmesi veya bu yollarla dışarıya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Regürjitasyon sağlıklı bebeklerde görülebilen, kusma veya beslenmenin fazlasını çıkarma ile giden, 1 yaş civarında kendiliğinden gerileyen bir durumdur. Anne sütü veya mamanın bir miktarını ′′süt, peynir, süt kesiği′′ şeklinde çıkarma sağlıklı bebeklerin çoğunda görülür. Bebekler büyüdükçe azalarak geçer. %85 hastada 1 yaş civarı tamamen kaybolur.

 

Reflü nedir?

Gastroözofageal reflü ise genel bir tanımlama olup mide içeriğinin yemek borusuna doğru kendiliğinden hareketi anlamına gelmektedir. Gastroözefageal reflü hastalığı ise büyüme gelişme geriliği, kilo alamama, 6. aydan sonra devam eden kusma atakları, katı beslenememe, huzursuzluk, tekrarlayan öksürük, hırıltı şikayetleri ile seyreder. Bebeklerin takiplerinde kilo alımları iyi, bebekler huzurlu ise bu durum fizyolojik yani doğaldır. Alarm bulguları olan durumlar önemlidir ve hekim muayenesi gerektirir. Önemli olan bulgular aşağıda listelenmiştir:

Gastroözofageal Reflüde Alarm Bulguları Nelerdir?

  1. Kanlı kusma
  2. Kanlı dışkılama
  3. Beslenme reddi
  4. Beslenme- yutma güçlükleri
  5. Bir yaştan sonra devam etmesi
  6. Safralı kusma
  7. İleri derece karın gerginliği
  8. Büyüme gelişme geriliği
  9. Tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı atakları
  10. Akciğerine mama/süt kaçması

Gastroözofageal Reflüye Ne İyi Gelir?

  • Yakınmaları gidermek için etkili yolların başında, beslenmenin düzenlenmesi ve pozisyonel tedaviler gelmektedir. Beslenme sıklığı, miktarı ve kıvamında yapılacak düzenlemeler şikayetleri azaltır.
  • Anne sütü veya mama kıvamı, kıvam arttırıcıların eklenmesiyle artırılabilir veya bu amaçla standart mama yerine antiregürjitasyon (AR) mamalar kullanılabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kusma varlığında, anne sütünün kesilerek AR mamaya geçilmesi asla söz konusu değildir. Bu planlamalar takip olunan hekimle yapılmalıdır.
  • Bebeğin beslenme sonrası sol yan veya yüzüstü pozisyonda yatırılması regürjitasyon sıklığını azaltsa da her iki pozisyonda ani ölüm riski artmaktadır. Bu nedenle bebeğin, sadece anne veya bebeğe bakan kişi tarafından sıkı gözetim altında olduğunda bu pozisyonlarda yatırılması önerilmektedir.
  • Bebekler için satılan ′′reflü yastığı/yatağı′′ kullanılabilir.
  • Mide ilaçlarının regürjitasyonu olan bebeklerde yeri yoktur, aksine istenmeyen etkilere yol açabilir.
  • Dirençli veya tekrarlayan kusması olan bebeklerde atopik dermatit, hışıltı gibi diğer sistem bulguları da varsa besin alerjisi akla gelmelidir.

 

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Sonuç olarak bebeklerin beslenmenin fazlasını çıkarır tarzda kusması geçici ve doğal bir durumdur. Bu konuda gereksiz endişe ve panik yapmak bebeğe zarar verir. Sağlam çocuk takiplerinizi düzenli yaptırmak, mümkünse hep aynı çocuk hekimi takibinde kalmak, kafanızdaki soruları not alarak muayenelerde hepsini hekiminize sormak yeterli ve gereklidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X