Bebeklerde Uyku Apnesi Nedir? Türleri Nedir? | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?

Tarih: 20 Şubat 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?

Bebeklerde Uyku Apnesi


Uyku apnesi sanılanın aksine sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda hatta bebeklerde de görülen önemli bir sağlık sorunudur.


Uyku Apnesi nedir?

Uyku apnesi, uyku esnasında solunum durması olarak tanımlanan ve en sık rastlanan uyku rahatsızlıklarından biridir.

Uyku apnesi türleri nedir?

Uyku apnesinin üç türü vardır: 1- Tıkayıcı uyku apnesi (uyku esnasında üst solunum yolundaki tıkanmalardan kaynaklanır), 2- Merkezi uyku apnesi (beyindeki solunum merkezlerinin bozukluğundan kaynaklanır, beyin kaslara nefes alma komutunu iletemez), 3- Bileşik uyku apnesi (tıkayıcı ve merkezi uyku apnelerinin karışımı).

Yeni doğanlarda en sık rastlanan apne çeşidi merkezi uyku apnesidir, fakat 1 yaştan itibaren genelde tıkayıcı uyku apnesi görülmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur?

Bebeklerin uyku apnesini yaşamalarına sebep olabilecek birçok faktör vardır. Bunların en başında gelen, yeni doğanların ve bebeklerin merkezi sinir sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bunun yanı sıra, en sık karşılaşılan sebepler arasında bademcik ve geniz eti büyümesi, alerji, ağız, burun ve çenedeki anatomik bozukluklar gelir. Doğumsal kusurlar, solunum hastalıkları, reflü, vücut kimyasında kalsiyum ve glukoz seviyelerindeki dengesizlikler, kalp-kan damarlarındaki sorunlar ve fazla kilo da diğer sebepler arasında gösterilebilir. Ayrıca, Down Sendromlu bebeklerde, üst solunum yollarının doğuştan gelen faktörlerden etkilenmesi sebebiyle uyku apnesi görülme ihtimali yüksektir. Araştırmalar Down Sendromlu bebeklerin yarısından fazlasında tıkayıcı uyku apnesi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bebekler ne kadar erken doğarsa, uyku apnesi sorunu ile karşılaşma riski de o kadar fazladır. Bu yüzden, prematüre doğan bebeklerde uyku apnesi olması çok muhtemeldir. 37. haftadan önce doğan bebeklerde görülen uyku apnesine “prematüre uyku apnesi”, 37. hafta ve sonrasında doğan bebeklerde görülene ise “bebeklik abnesi” denir.

Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku apnesi, bebeklerin uyku sırasında nefeslerinin kesilmesine sebep olur, ve en genel semptom budur. Bunun yanı sıra, horlama, huzursuz uyku, uyku esnasında tıkanma, öksürme, ağızdan nefes alma, uyku/ gece terörü de diğer belirtiler arasındadır.

Bebeklerde Uyku Apnesi Neye Sebep Olur?

Uyku apnesi sorunu yaşayan bebekler, sabah uyandıklarında yeteri kadar uyumuş olsalar bile kendilerini yorgun ve uykulu hissederler. Uyku apnesi bebeklerde baş ağrısı ve ağız kuruluğu yapabilir. Devamlı ağızlarından nefes alan ve dolayısıyla uykularını yeterli alamayan bebeklerde, dişleri çıktığı zaman diş ve damak bozuklukları, diş çürükleri, ağız kokusu, sık boğaz ağrısı ve iltihabı, yutma sorunları, yüz gelişim sorunları olabilir. Uyku apnesi bebeklerde iştahsızlık yapar, bununla birlikte tuvalet eğitimlerini tamamlamış olmalarına rağmen, geceleri alt ıslatma problemi yaşayabilirler. Uykularının REM evresinde kalamamasından kaynaklı ileriki yaşlarında dikkat eksikliği ve unutkanlık, dolayısıyla okul başarısızlığına sebep olması muhtemeldir. Sık ağlama, kavgacılık, sinirlilik, davranış bozuklukları, hiperaktivite ve fiziksel zayıflık da uyku apnesi yaşayan bebeklerde görülebilir. Ayrıca, uyku apnesini ileri düzeyde yaşayan bebeklerde her nefes kesilmesiyle kanda azalan oksijen miktarı ve de bu yüzden kalbin kan pompalamak için zorlanmasına bağlı olarak bebeklerin kalbi düzensiz çalışır ve bu da kalplerinin birkaç saniye durmalarına sebep olabilir. Geceleri bu birkaç defa tekrarlayabilir, fakat çok ileri durumlarda uykuda ani ölümler yaşanabilir.

Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi Nedir?

Bebeğin uyku apnesi sorunu yaşadığı düşünüldüğünde kesinlikle doktoruyla görüşmek gerekir. Doktor bebekte uyku apnesi olduğundan şüphelenirse, bebeğin nefes alıp vermesini izlemek, kalp atım sayısını ölçmek, kandaki oksijen seviyesini görmek için birtakım testler ister.

Bebeklerde uyku apnesini tedavi etmek için öncelikle bu soruna hangi sebeplerin yol açtığını anlamak ve ona göre de bir tedavi süreci izlemek gerekir. Eğer bebek alerjisinden dolayı bu problemi yaşıyorsa, alerji tedavisiyle uyku apnesini tedavi etmek amaçlanır, problem bebeğin geniz etinin ve bademciğinin büyük olması ise, gerekirse ilaç tedavisi yapılır ya da bebeğin geniz eti ve bademciği alınır, bebek fazla kilolarından dolayı bu problemi yaşıyorsa, uygun bir beslenme programına geçilir. Doktor bebeğin merkezi sinir sistemini düzenlemek için ilaç tedavisine de başlayabilir. Ayrıca, CPAP makinesi da bebeğin normal bir şekilde nefes almasını sağlayan yüksek basınçta hava pompaladığı için uyku apnesi problemi yaşayan bebeklerde kullanılabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X