Bebeklerin ve çocukların yeterli sürede kaliteli bir uyku uyuması evdeki herkesin uyku kalitesini ve miktarını da belirleyecektir. Peki bebeklerde kaliteli uykuyu belirleyen şeyler nelerdir?
Öncelikle bebeklerde sağlıklı bir uyku düzeni için fiziksel ortam şartlarının minimum seviyede sağlanmış olması gerekir. Bebeğinizin odasındaki birkaç özelliğe dikkat etmek, uyku hijyeni dediğimiz sağlıklı ve kaliteli uykuyu destekleyecek ortamı yaratacaktır.
● İlk önce bebeğin uyku düzeni üzerindeki en önemli uyarıcılardan biri olan ışık konusuna eğilmek gerekli. Hem gece hem gündüz uykusunda yeterli derecede karanlık bir ortam yaratarak vücudun doğal uyku hormonu olan melatonin üretimini desteklemiş olursunuz.
● İkincisi ortamın ısısıdır. Bebeklerin oda sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Bu derece size biraz düşük gelebilir ancak özellikle 6 ay öncesi bebeklerde aşırı sıcak ortamın da etkisiyle ani bebek ölümü sendromunun risk faktörü artabilir. Unutmayın, insan uyuduğunda vücut ısısı düşer. Yani siz uyanıkken bebeğinizin vücuduna dokunduğunuzda, daha düşük bir derecedeki tene dokunduğunuzdan üşüyor gibi gelmesi doğaldır. Özellikle giyimli olmayan bir yerine dokunduğunuzda soğuk olması sizi yanıltabilir. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için mutlaka giyimli bir yerine dokunarak kontrol etmenizi öneririm.
● Bebeğiniz her yerde uyumalı, uyumayı deneyimleyip öğrenmeli. Bunu kolaylaştırmak için bebeğinize güven ve aşinalık verecek uyku ortamları sunabilirsiniz. Kendisini tanıdık bir ortamda hissedebileceği, sevdiği yumuşak bir oyuncak rahatlık sağlayabilir. Tabi ki bu oyuncağın küçük, güvenli ve çıkarılabilir-kopabilir parçalarının olmadığından emin olmanız şartıyla…
● Özellikle altı aydan küçük bebekler her hareketten, her sesten daha kolay uyarılıyor ve bu durum uyumalarını ciddi anlamda zorlaştırıyor. Böyle durumlarda uyku esnasında, küçük bebeklerde beyaz gürültü kullanılmasını öneriyoruz ki, dikkati dağılmadan bebeğiniz uyuyabilsin. Bunun için hem beyaz gürültü yapan aletleri kullanabilir hem de telefonlara indirilebilen uygulamaları kullanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak uyku rutinleri de bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracak dolayısıyla daha kaliteli bir uyku almasını sağlayacaktır. Örneğin banyo yaptırmak, masaj yapmak, kitap okumak, ışıkları karartmak, daha ilerleyen yaşlarda diş fırçalamak gibi rutinlerle bebeğinize uyku saatinin geldiğini belli edebilirsiniz.
Bebek büyütmek başlı başına bir sorumluluk ister. Ve bu sorumluluk yalnızca anneye ait değildir. Bebeğin tüm sorumluluklarıyla babanın da ilgilenmesi gereklidir. Tüm bu önerilerle birlikte aynı anne babadan olsalar da her bebeğin birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Uyku düzenleriyle ilgili çok net yönlendirmelerde bulunmak için onları tanıyor olmak önemli. Bebeğinizi en iyi tanıyanlar olarak sizlerin gerçekçi ve tutarlı planlar yapması gerekli. Bunları kararlı ve sabırlı bir şekilde uyguladığınız takdirde başaramayacağınız hiçbir şey yok.
Seride Samurkaş’ın “Yenidoğanlarda Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.