Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturma | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Yenidoğanlarda Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Tarih: 2 Mart 2019 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Yenidoğanlarda Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Yeni Doğanlarda Uyku Düzeni Oluşturmak


Tebrikler. Yeni anne-baba oldunuz veya olmak üzeresiniz. Beslenmeden sonra en önemli konu olan uyku hakkında bilmek istedikleriniz var. İşte ben de bugün tam bunu anlatacağım.


Öncelikle yeni doğan bir bebek daha birkaç gün önce annesinin karnının içerisindeydi. Peki nasıldı orası? Karanlık ve sıkışık bir ortamda, duyduğu sesler yalnızca annesinin kalp atışları ve su sesi… Bu noktadan baktığımızda, yeni doğan bir bebeğin dünyaya geldiği ilk günlerde nasıl yabancılık çektiğini anlamamız kolaylaşır. Onun bu yabancılığını en aza indirecek fiziksel ortam şartlarını sağlamamız gerekir. Yani ışık, ısı ve ses çok önemli çevresel faktörlerdir. Ben bunları “uyku hijyeni” olarak tanımlıyorum.

Gelelim uyku düzenine… Yeni doğan bebekler aslında çok az ayakta kalabilir; beslenir, altı değişir ve sonra uyurlar. Beklentimiz her bir gündüz uykusunda en az 45 dakika, en fazla 3 saat uyumalarıdır. Eğer 3 saatten daha fazla uyurlarsa, önerim doğal gürültüler yaparak uyandırmanız olacaktır. Gaza veya farklı sebeplere bağlı olarak daha kısa uyuyabilirler veya daha uzun ayakta kalabilirler. Önemli olan birkaç günlük bir sürece baktığınızda beslenip altı değiştikten çok kısa bir süre sonra ve en az 45 dakika, en fazla 3 saat uyuyor olmalarıdır. Elbette biraz daha uzun veya biraz daha kısa ayakta kalabilenler olabilir. Bizim yapmamız gereken bu ortalama sürelere ilk 3 ayda olabildiğince dikkat etmektir.

Bebekler, 4. ayın sonuna kadar bizim gibi derin uykuya girmezler. Kıpır kıpır olmaları, uykular arasında gözlerini açıp hafif gülümsemeleri ve mızıldanmaları çok normal. Yeni anne-baba olmanın verdiği mutluluk ve heyecanla, hemen kucağımıza alıp “Aaa uyandı” demememiz lazım. Vücutlarını buna alıştırırsak biyolojik ritimleri de bir müddet sonra kısa uyumaya alışacaktır. Önemli olan bugünlerde uzun olan uykuları yanlış müdahalelerle kısaltıyor olmamanız.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yenidoğan Ne Zaman Uyutulmalı?

Peki ne zaman yatıracağız? Akşam uykusuna ne zaman geçiş olacak? Bunun cevabı aslında sabah uykusundan başlıyor. Çocukların ideal kalkış saati, sabah saat 6- 8 arasındadır. Bu sadece ilk günlerde değil ilerleyen aylarda da böyle olacaktır. Günün geri kalanının nasıl ilerlediğine göre değişmekle birlikte bazı yeni doğan bebekler sabah uyandıktan 12 saat sonra gece uykusuna geçerler, bazıları ise gece uykusuna geçişi 14 saat sonra yaparlar. Bebeğinizin gece yatış saatini belirlemede önemli olan kolunuzdaki saatin kaçı gösterdiği değil, çocuğunuzun size verdiği sinyallerdir.

Bebeği Uykudan Uyandırıp Beslemek Doğru mu?

Bu sorunun cevabını, çocuk doktorunuz bebeğinizin kilosuna ve gelişimine bakarak size verecektir. Ne zaman beslemeliyim sorusunu her kontrole gittiğinizde tekrar tekrar sormalısınız. Çünkü bebeklerin gece beslenme ihtiyaçları her ay farklılaşır. Bu farklılığı da ancak çocuk doktorunuz size söyleyebilir.

Bebeği Nasıl Uyutacaksınız?

Tabi ki istediğiniz gibi. Yeni doğan bebekler 10. haftaya kadar şartlanmaya bağlı olarak öğrenme gerçekleştirmezler. Bu nedenle nasıl uyuttuğunuzun hiçbir önemi yoktur. İstediğiniz gibi uyutabilirsiniz. Sallayarak uyutmayı tercih ederseniz, sallamanın şiddetinin çok önemli olduğunu ve aslında sallama değil salınma şeklinde hareket etmeniz gerektiğini söylemek zorundayım. Bu noktada önemli olan uyuma şeklini alışkanlıkla onuncu haftadan veya üçüncü ayın sonundan itibaren devam ettirilmemesidir.

Seride Samurkaş’ın “Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X