Zorbalık aynı kişi tarafından sürekli gerçekleştirilen, kasıtlı yapılan rahatsız edici, rencide edici, küçük düşürücü, incitici davranışlara ya da sözlere maruz kalma durumu olarak açıklanabilir. Herkesin hayatında karşılaşabileceği, şahit olabileceği veya maruz kalabileceği durumlar vardır. Özellikle küçük yaş gruplarında çocukların neden-sonuç ilişkisini kuramadıkları dönemde yaşıtlarına karşı acımasızca davranabildikleri gözlenmektedir. Akran zorbalığı iki açıdan değerlendirilmelidir. İlk olarak zorbalığa maruz kalan ve zorbalığı uygulayan kişilerin durumları, duygusal dünyaları, neler yaşadıkları göz önünde bulundurulmalıdır.
Zorbalıkla mücadele etmek durumunda kalan ve zorbalığı uygulayan çocukta ileriye dönük yıkıcı etkilerin oluşabileceği unutulmamalıdır. Aileleri tarafından destek göremeyen, beklediği yardımı alamayan, anlayış gösterilmeyen, dalga geçilen, utandırılan, küçümsenen, azarlanan çocukların ileride daha çok içine kapandıkları, sosyal ilişkilerden kendilerini geri çektikleri, kendilerini rahat ifade edemedikleri ve savunamadıkları, özgüven problemi yaşadıkları, depresif davranışlarda bulunabildikleri gözlenmiştir. Zorbalık uygulayan çocukların ise ileride liderliği ve popülerliği kaybetme korkusu, yalnız kalma, dışlanma gibi sorunlar yaşayabildikleri görülmüştür.
Zorbalık birkaç şekilde gerçekleşebilmektedir. Alay etmek, dalga geçmek, kötü söz söylemek, fiziksel görünüşü üzerinden yargılamak, eleştirmek sözel şiddet örneklerindendir. Bunun yanı sıra vurmak, itmek, tekme atmak, itmek, saç çekmek, tükürmek gibi fiziksel şiddete maruz kalan çocuklar da vardır. Oyuna çağırmamak, oyundan çıkarmak, oyuna dahil etmemek, başkalarının da onunla konuşmasını ve oynamasını engellemek ise sosyal şiddet örneklerindendir. Daha büyük yaşlarda görülen cinsel içerikli davranışlar, cinsel anlamda dokunmaya çalışmak ve bu yolla rahatsız etmek ise cinsel şiddet olarak adlandırılmaktadır. Ne yazık ki çocuklar bütün şiddet türlerini aynı anda da deneyimleyebilmektedir. Burada önemli olan çocuğun nasıl davrandığı ve ailenin nasıl tepki verdiğidir.
Yard. Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat’ın “Çocuğunuza Sınır Koyma” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
“Boş ver”, “Duymazdan gel”, “Görmezden gel”, “Arkadaşın şaka yapmıştır” şeklindeki bir yaklaşım çocuğun paylaşımını engelleyebileceği gibi kendisinin dikkate alınmadığını düşünerek tekrar bu şekilde bir davranışa maruz kaldığında anlatmayı tercih etmemesine sebep olacaktır. Aileler çocuklarının yaşadığı problemi küçümsemeyerek onları dinlemeli, yaşadıkları duyguyu dikkate almalı ve çocuğun yalnız olmadığını ona yardım edebileceklerini vurgulayarak her zaman yanında oldukları mesajını vermelidir. Aileler öncelikle zorbalığın ne olduğunu anlatmalı ve böyle bir durumla karşılaştığında çocuğun neler yapabileceğini konuşmalıdır. Aile aynı zamanda okulla da bağlantıya geçerek sürecin gözlenmesini, öğretmenlerin durumun farkında olmalarını sağlamalıdır. Gerekirse aile işbirliği sağlanmalıdır. Çocuğa zorbalığı sindirmemesi onun da vurarak karşılık vermesi yerine neden öyle davrandığını sorgulaması, karşısındakine “Bu yaptığından hoşlanmadım, bir daha bana böyle davranmanı istemiyorum.”, “Bana neden böyle davranıyorsun?” diyebilmesi, zorbalıkla karşılaştığında ya da bir başkasına zorbalık yapıldığına şahit olduğunda bunu bildirmesi, birine anlatması gerektiği öğretilmelidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.