Yazı, bireyin duygu, düşünce ve estetik becerilerini ifade edecek araçtır. Yazma ise hazırlık, taslak, metin oluşturma, düzeltme, geliştirme, paylaşma gibi aşamaları olan bir süreçtir.
İnce motor becerisi; el, parmak gibi küçük kasların kullanılmasıdır. İnce motor becerileri gelişen çocuklar kalem tutma, yazı yazma, düğme ilikleme, oyuncak tutma, boncuk geçirme gibi eylemleri yaşlarına uygun olarak gerçekleştirirler.
Çocuğunuz motor becerisini henüz doğru şekilde kazanmadıysa iyi bir şekilde el yazısı da yazamaz. Yazı yazabilmek için 3 parmağını kullanarak kalem tutma becerisi ve noktalı çizgileri takip etme becerisini de öğrenmiş olması gereklidir.
Zengin bir dil ortamı iyi yazmanın temelini oluşturur. Çocuğunuzun yazı yazarken kullandığı kelimelerin çeşitliliği oyunlarda ve etkinliklerde kullandığı kelimelerin çeşitliliğiyle ilgilidir.
Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak kullanılarak kalemi aşağı yukarı, sağa sola, dairesel hareketler yapabilecek kadar sıkmadan tutması sağlanmalıdır. Çocuğa verdiğiniz kalemin uzunluğu ve kalınlığında çocuğa uygun olmalıdır. Çocuğunuz kalem tutmakta zorlanmaya devam ederse kalem tutamaçlarını deneyin. Kalem tutamaçlarıyla yorgunluğu azaltıp, parmaklarına girecek küçük kas kramplarını da önlemiş olursunuz.
Çift çizgili defter ya da çizgi aralıkları belirgin yazı kağıtları kullanın. Büyük ve küçük harflerin boyutlarını fark etmesi, hangi aralıkta ve hizada yazması gerektiğini gözlemlemiş olur.
Çocuğunuzun yazı yazmasını kolaylaştırmak için ortamı çocuğa göre hazırlayın. Yerde ya da koltukta çalışması yerine uygun masa, sandalye de oturmasını sağlayın. Ayakları yere bassın. Yere değmiyorsa ayağının altına destek koyabilirsiniz. Dikkatinin dağılmaması için sessiz bir alan oluşturun. Odanın iyi aydınlatılmış olması çocuğun net şekilde görmesini sağladığı gibi yazı yazarken uyumasını da engellemiş olursunuz.
Çocuklar hızlı yazmaya çalıştıklarında kontrollerini sağlayamazlar ve yazım hataları yaparlar. Yine yavaş yazmaları da ilgilerini kaybettirip sıkılmalarına sebep olur. Yazı yazarken hatalarını ilk seferde fark edip düzeltmelerini sağlarsanız zaman kaybetmemek için daha dikkatli ve kontrollü yazarlar.
Çocuğunuzu hızlı yazmaya zorlamak hata yapmasına, harflerin eşit aralıklarda olmamasına ya da kelimelerde harf eksikliğine sebep olacağı için düş kırıklığı, yapamıyorum, yazamıyorum gibi söylemlerle başarısızlık hissi yaratacaktır. Sabırlı davranın, teşvik edici olun.
Aynı harfleri ya da kelimeleri tekrar tekrar yazmaktan sıkılacaktır. Renkli kalemler, değişik not kağıtları ilgilerini çekecektir. Sevdiği kişilere ya da hayranlık duyduğu bir sanatçıya, sporcuya mektup yazmasını isteyin. Birlikte isim, şehir, hayvan oyununu oynayın. Alışveriş listesi oluşturun.
Çocuklar düzgün basılmış orantılı harfleri ne kadar çok görürse harfleri yazarken kullanma ve el yazısının geliştirmesine de o kadar katkısı olur.
El yazısını öğrenirken zorluk çekilse de çocuğun gelişimine katkıları oldukça fazladır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.