Prof.Dr.Murat Karaçorlu Göz Hastalıkları Uzmanı
Şaşılığın en önemli sebebi göz küresini dışarıdan hareket ettiren göz kaslarındaki bir koordinasyon bozukluğudur.
Göz çevresinde göze yapışık altı adet kas bulunur. Bunların ikisi içe ve dışa hareketi; diğer dördü ise aşağı ve yukarı hareketi sağlar. Bir cismi net görebilmek için bütün kasların uyum içinde çalışması gerekir. Bu sayede iki gözden gelen (binoküler) görüntüler beyinde birleştirilip üç-boyutlu görüntü haline dönüşür ve görmeye derinlik algısı kazandırır. Şaşılıkta ise üç boyutlu görme ve derinlik hissi kaybolur.
Göz kayması (şaşılık) kız ile erkek çocuklarını eşit oranda etkiler ve çocukların %4′ünde görülür.
Bazı vakalarda ailesel öykü bulunur. Şaşılıkta görülen kaymalar sürekli olabilir ya da ara sıra daha belirgin ortaya çıkar.
Nadir de olsa göz kaymasına katarakt, glokom, göz tümörleri veya nörolojik hastalıklar eşlik edebileceğinden bu tür hastalıklar açısından çocukların detaylı muayene edilmesi gerekir.
Bebeklerde ilk üç ayda zaman zaman görülen göz kaymaları normaldir. Daha sonraki dönemde olan kaymalar mutlaka göz hekimlerince değerlendirilmelidir.
Gözlerin paralelliği sadece karşıya doğru düz bakarken değil tüm bakış yönlerinde incelenmelidir. Hatta bazı şaşılıkların boyun sağ veya sol omuza doğru eğilirken ortaya çıkabileceği bilinerek muayene esnasında başa değişik pozisyonlar da uygulanır.
Bebeklerde burun kökü genişliğine veya göz kapaklarının durumuna bağlı olarak gözlerin paralel olmadığı izleniminin ortaya çıkmasıdır. İyi bir göz muayenesi ile gerçek şaşılıktan ayırt edilir.
Göz kaymasını üç grupta toplamak mümkündür. Bunlar iç şaşılık, dış şaşılık ve dikey şaşılıktır.
Tedavideki amaç görmeyi korumak, kaymayı düzeltmek ve derinlik hissini sağlamaktır. Gözlük ve tek gözü kapama uygulaması kolay ve başarı şansı olan yöntemlerdir. Eğer bu tedaviler yetersiz kalırsa göz kaslarını düzeltmek amacıyla göz kayması ameliyatı planlanır.
Göz Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Murat KARAÇORLU’nun “Çocuklarda Göz Tembelliği, Teşhisi Ve Tedavisi” hakkındaki yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.
0-6 yaş dönemi diye adlandırılan okul öncesi dönemde bedensel, zihinsel, sosyal ve duygudal gelişim çok hızlıdır. Eğitim Danışmanı ve Pedagog Prof. Dr. Norma Razon bu dönemde çocuk gelişimi için ne yapılması gerektiğini açıklıyor.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.