Kabızlık halk arasında bilindiği gibi yalnızca kaka yapamama durumu değildir. Kakanın sert olması, tamamının boşaltılamaması, kaka yaparken zorluk çekme, çok büyük kaka yapma gibi durumlar da kabızlığa işaret eder. Kabızlık durumunda bağırsağın son kısmı olan rektumda sürekli olarak kaka bulunur.
Fonksiyonel kabızlık, tüm kabızlıkların %90’ını içerir. Temel nedenleri idrarımızı ve kakamızı yapmamızı ve tutmamızı sağlayan pelvik taban kaslarının bozukluğu, yetersiz sıvı ve lif alımı ve bağırsak hareketliliğinin yavaşlamasıdır.
Eğer problem pelvik taban kaslarında ise üç farklı durum değerlendirilir.
Birinci olarak kaka kaçıran çocuklarda, bu kasların çok güçsüz olduğunu görebiliriz. Bu durumda kasları doğru bir şekilde kuvvetlendirmek bizi çözüme ulaştırabilir.
Bu çocuklarda sık görebileceğimiz başka bir durum da pelvik taban kaslarının ilk durumun aksine çok fazla çalışıyor olmasıdır. Bu kasların aşırı aktif olması, çocuğun kaka yaparken yeterli olarak gevşemesine engel olur; devamında kakanın tamamını boşaltamama, kabızlık ve buna bağlı olarak da kaka kaçırma görülebilir.
Kaka kaçırmaya sebebiyet verecek başka bir durum ise, pelvik taban kaslarının yanlış çalışıyor olmasıdır. Çocuk kaka yapmaya çalışırken, pelvik taban kasları ile kakayı dışarı doğru itmesi gerekirken, tam tersine tutmaya çalışmış olur. Dissinerjik dışkılama olarak adlandırdığımız bu durum kakanın boşaltılmasını engeller. Bu kakalar bağırsağın son bölümünde bekledikçe sertleşir, sonradan gelen kakalar da bu sert kakalar arasından sızar ve çocuk kaka kaçırır.
Kabızlık, idrar kaçıran çocuklarda da sorgulanması oldukça önemli bir durumdur. Bağırsakta biriken kaka mesaneye baskı yaparak sık idrara çıkmaya ve idrar kaçırmaya sebebiyet verebilir.
Eğer çocuğunuz;
Ağrılı kaka yapan çocuklar, bir süre sonra bu ağrıdan kaçınmak için tutma davranışı sergileyebilirler. Ailelerin gözlemi oldukça önemlidir.
Bu çocuklarda pelvik taban kaslarının değerlendirilmesi ve bu kasların doğru kullanımı için rehabilite edilmesi gerekir.
Aşağıdaki yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz
Bu yazı Üroloji ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dayanç ve Fizyoterapist Canan Seyhan tarafından hazırlanmıştır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.