Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Tarih: 25 Ekim 2019 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Çocuklarda Bağırsak Düğümlenmesi Hastalığı ve Tedavisi


Bağırsak düğümlenmesi hastalığı bahar aylarında çocuklarda sık karşılaşılır.


“Bir telefon çalar ve bir çocuk doktoru endişeyle kusan bir çocuğun olduğunu, genel durumunun bozuk olduğunu, karnının sancı şeklinde ağrıdığı ve durumun çok hoşuna gitmemesi nedeniyle bir ultrason isteğini, çekilen ultrasonda bağırsakta düğümlenme gözlendiğini belirtir. Ardından endişe içinde gelen aile ve çocukla karşılaşmamızda ilk sorduğumuz sorulardan biri son iki hafta içerisinde bir viral hastalık geçirip geçirmediği ve karın ağrısının ne zaman başladığı olur…”

Sevgili anne babalar, özellikle bahar aylarında genellikle çocuk doktoru meslektaşlarımızdan bu senaryo ile sıklıkla aldığımız telefonlar üzerine karşılaştığımız bağırsak düğümlenmesi hastalığı nedir? Birazcık anlatayım…

Çocuklarda Bağırsak Düğümlenmesi Nedir ve Nasıl Olur?

Çocuklarda bağırsak düğümlenmesi acil tedavi gerektirir. Normalde sürekli hareket halinde olan bağırsağın, bir kısmını hareketsiz bırakan bir engel durumunda, kendi içerisine doğru hareketi sürdürüp sıkışma durumuna halk arasında bağırsak düğümlenmesi hastalığı, tıp dilinde invajinasyon denmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bağırsak Düğümlenmesi Neden Daha Çok Bahar Aylarında Görülür?

Sıklıkla karşılaştığımız nedenlerden biri bahar aylarında hava değişiklikleri nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflaması sonrası görülen özellikle viral hastalıklardır (üst solunum yolu enfeksiyonları, ishaller).

Bu enfeksiyonlar tutulumun olduğu lenf bezlerini şişirmesi yanında bağırsaktaki lenf bezlerinin de şişmesine neden olmaktadır. Büyüyen lenf bezleri bağırsak hareketlerini engellemekte ve bağırsağın kendi içine doğru girip sıkışmasına neden olmaktadır.

Bağırsak Düğümlenmesi Hangi Yaşlarda Daha Sık Görülür?

Çocuklarda en sık 2 yaş altında görülmektedir. 2 yaş altında görülen bağırsak düğümlenmelerinde en sık neden lenf nodlarıdır.

2 yaş üzerinde yaşanan bağırsak düğümlenmesinde tetikleyici nokta denilen neden mutlaka araştırılmalıdır. %2-12 arasında lenf bezleri haricinde patolojik bağırsak anomalileri (meckel divertikülü gibi), tümörler (lenfoma gibi) tetikleyici olabilmektedir. Bu durum daha çok tekrarlayan hallerde ve büyük çocuklarda akla gelmelidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle geçmeyen, aralıklı, sancı şeklinde gelişen, şiddetli karın ağrısı görülmektedir. Bebeğinizde de bu ağrı aralıklı olarak ayaklarını karnına çekip şiddetli ağlamalar şeklinde belirti verebilir. Bu ağrıya bulantı, kusma, ateş eşlik edebilir. İlerleyen aşamalarda kanlı çilek jölesi şeklinde kaka yapma, ciddi halsizlik, solukluk görülebilmektedir.

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Anlaşılır, Nasıl Tanı Konulur?

Genel karın muayenesinde karında sosis şeklinde kitle hissedilmesi bu hastalığa tipik bir bulgudur. Ardından yapılan rektal muayenede karın içerisindeki hadise hissedilebilmektedir. Kesin tanı ultrason yöntemi ile konulur.

Çocuklarda ve Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Genellikle %85-90 oranında olan bu acil durum çeşitli materyaller kullanılarak yapılan rektal müdahalelerle ultrason eşliğinde tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yöntemini kullandığımız hasta grubu hastalığın seyrinin çok ilerlememiş olduğu, 2 yaşın altındaki çocuklardır. İlerlemiş ve bağırsak bütünlüğünün riskli hale geldiği geç kalınmış vakalarda ve yaşı daha büyük olan çocuklarda direk cerrahi kararı da verilebilmektedir.

Bu cerrahi yöntemler arasında en sık laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. Ameliyatın amacı iç içe girmiş bağırsak boğumunu açıp dolaşımını kontol etmek ve buna neyin neden olduğunu tespit etmektir. Bazı ilerlemiş vakalarda sıkışmış bağırsağın gangren olup, bağırsağın kısmi kaybına kadar giden durumlar görülebilmektedir.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

%10 hastada tedavi sonrası ilk 24 saatte hastalığın tekrarladığı görülmüştür bu nedenle ilk 24 saat yakın takip yapılmalıdır.

Doktorunuzun önerisi ile beslenmeye başladıktan sonra, bağırsaklara ağır ve yabancı gelmeyecek besin grupları (lifli gıdalar, kefir, kırmızı et ve balık, tam tahıllı gıdalar, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı meyveler) ile 3 haftalık bir diyet (fastfood, çikolata, asitli içeceklerden uzak) ve bağışıklığı güçlendirecek besin ve vitamin grupları desteği yapılmalıdır.

Çocuğun kabız veya ishal olmamasına dikkat edilmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X