Korona Virüsü Çocuklara Konuşmak | Çocuk Psikolojisi | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarla Koronavirüs Hakkında Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tarih: 12 Nisan 2020 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarla Koronavirüs Hakkında Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocuklarla Coronavirüs Hakkında Nasıl Konuşmalıyız?


Çocuklar belirsizlikler içinde kaybolduklarında daha çok kaygılanırlar.
İstesek de istemesek de salgın haberlerine bir şekilde maruz kalıyor çocuklarımız. Ya televizyondan ya dijital dünyada ya aramızda konuşurken ya da telefon görüşmelerimizden neredeyse gündemin tek konusu olan Corona Günleri ile ilgili birçok kaygı verici bilgi ulaşıyor çocuklarımıza.


Birçok ebeveynin bu salgını çocukların zaten oluşmuş olan kaygılarını beslemeden, daha sakin bir şekilde nasıl anlatacaklarını bilemiyor.

Çocuklarımız kaygılarını ve meraklarını yönetmek için bize Corona ile ilgili sorular sorduğunda ne yapmalıyız?

Corona ile ilgili konuşmaktan korkmayın. Zaten çocuklar bu virüs yüzünden evde kaldıklarını, sokağa çıkanların bu nedenle maske ve eldiven taktığını biliyorlar. Bu konularda konuşmamak çocukları daha da kaygılandıracaktır. Yaşadığımız sıra dışı süreçte çocuklarınızla yapacağınız sohbeti bir fırsat olarak değerlendirebilir, çocuklarınızın anlayacağı bir dille durumla ilgili bilgi verebilirsiniz. Böylelikle çocuklarınız arkadaşlarından, sosyal medyadan, televizyondan doğruluğunu kestiremedikleri haberler yerine sizden anlayabilecekleri dilde bilgi alırlar. Ailelerinin net ve kaygısız bir şekilde durum ile ilgili kısa ve net bilgiler almak onları rahatlatıp sakinleştirecektir.

Çocuklarımıza anlatacaklarımızı hangi kurallarla filtrelemeliyiz?

Çocuklarınıza neyi nasıl ileteceğinize kronolojik, akıl ve duygu yaşını dikkate alarak karar verin. Bildiğiniz her şeyi aktarmanıza gerek yok. Çocuklarınızın sorunlarını net ve dürüst bir şekilde cevaplayın. Çocuklarınızı duydukları ve bu duydukları ile ilgili hisleri hakkında konuşmaları için yüreklendirin. Sordukları sorulardan cevaplarını bilmedikleriniz varsa, bu konuda da dürüst olun. Önemli olan, çocuklarınızın ihtiyaç duyduklarında onlar için orada olacağınızı bilmeleridir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Kendimiz bu kadar kaygılıyken çocuklarla nasıl konuşacağız?

Kendinize dönün, kaygılarınızla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin. Bunun üzerine çalışın. Çocuklarınızla konuşacağınız zaman kaygılarınız sizi yönetiyor olmamalı.

Biz kaygılarımızla nasıl başa çıkacağız?

● Yeni bir rutin oluşturun kendinize.

● Gününüzü planlayın.

● Vücudunuz iyi bakın.

● Başkalarına yardım edin.

● Sevdiklerinizle bağlantıda kalın.

● Keyif alacağınız aktiviteleri hayatınızın parçası yapın.

● Medya ve özellikle de sosyal medya ile aranıza ciddi bir mesafe koyun.

● Sıkılmayın

● Olumluya odaklanın.

● Bu da geçecek.

Çocuklarımızın hastalığa yakalanma korkusu karşısında nasıl davranmalıyız?

Çocuklar doğal olarak egosantriktir. Dünya onların etrafında döner. Bu nedenle dış dünyadaki bu tehlikenin kendilerini yakalayacağından korkarlar kuvvetle. Çocuklarınıza evdeki herkesin kurallara uymasının sadece onlar için değil, sizler ve büyükler için de koruyucu olacağını, ayrıca bu “yaramaz virüsün” çocuklara kolay kolay bulaşmadığını, bulaşsa bile çok hafif bir şekilde geçtiğini anlatın.

Kendimizi nasıl koruyacağız peki bu dönemde?

Artık herkes kendisini nasıl koruyacağını biliyor. Temizlik, özen, maske ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak.

Bu belirsizlikle nasıl başa çıkacağız?

“Ne zaman geçecek ne zaman çıkacağız dışarı” soruları ile gerginlik yaşayacağınıza, ana, gününüze odaklanın. Ailece bir rutin oluşturun. Bir toplantı yapın. Bu toplantıda hem herkesin bireysel sorumluluklarını yazın bir kartona, hem de toplu olarak işleri, sorumlulukları nasıl paylaşacağınıza karar verin ve başka bir kartona da bunu yazın. Her gün hangi zaman aralığında kim ne yapacak, hangi saatler keyifle birlikte geçirilecek, yemek hazırlarken kimin sorumluluğu ne olacak gibi. Toplu olarak paylaştığınız işlerin yazdığı kartonu ortak kullanım alanına, bireysel sorumlulukların yazdığı kartonu ise kendi odanıza asın. Sabah belirli bir saatte herkesin kalkarak güne bu birlikte karar verdiğiniz program ile başlaması belirsizliğe kafa yormak yerine anda kalmanızı sağlayacaktır.

Devamlı yeni bilgiler geliyor, hatta önceki bilgiler bile değişiyor. Bu durumda ne yapmalıyız?

Konuşmaya devam edin çocuklarınızla. Siz yeni bilgiler edindikçe, daha önce iletilen bilgilerde değişiklik olduğunda çocuklarınızı bilgilendirin. Kendinizin de çocukların da bilgilerini güncel tutun. Çocuklarınızın iletişimin açık ve sürekli olduğunu bilmelerini sağlayın. Çocuklarınızın soruları sizin bilgi sahibi olduğunuz alanın dışında ise, çocuklarınıza o konuda bilgi edinip onlara ileteceğinizi söyleyin ve söylediğinizi yapın.

Kısacası açık ve net olun. Çocuklarınıza bilgi verirken daha önce de altını çizdiğim gibi onların kronolojik, duygusal ve akıl yaşını mutlak ama mutlak göz önünde bulundurun. Onların erişkin değil çocuk olduklarını aklınızdan çıkartmayın.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X