Çocuklarla Oyun Oynamanın Önemi ve Faydası | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Çocuklarla Oyun Oynamanın Önemi

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarla Oyun Oynamanın Önemi

Çocuklarla Neden Oyun Oynamalı?

 

Çocuklar duygularını ve düşüncelerini yetişkinlerle ve akranlarıyla paylaşmak istese de bunu nasıl yapacaklarını bilemediklerinden veya ne yaşadıklarının farkında olmadıklarından; paylaşmaktan ve yaşadıklarını dile getirmekten kaçınırlar. Oyun çocukların iletişim aracıdır.

 

Çocuklarda Dramatizasyon

Çocuk, karşısındaki kişi ile duygularını ve düşüncelerini direk olarak paylaşmak yerine bunu oyunlardaki oyun şekliyle, tavrıyla, kullandığı dille, dramatizasyonla veya taklit yoluyla aktarmayı tercih eder. Her ne kadar oyun ve oynamak denilince akla hemen eğlence ve oyuncak gelse de, oynanan oyunlardaki davranış biçimleri, çocuk için başa çıkamadığı, üzüldüğü, korktuğu ya da endişelendiği durumların birer yansımasıdır. Oyun sayesinde kendini rahatlıkla ifade eden çocuk, yaşadığı problemlere de kendi kendine çözüme bulur. Oyunlarda kimi zaman sabırsız oldukları, kaybedince duyguları düzenlemekte zorluk çektikleri, rekabet duygusunun ortaya çıktığı gözlenir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocukla Oyun Oynamanın Faydaları

Çocuklara zaman ayırıp onlara oyun kurmaları için fırsat verildiğinde sonsuz olan hayal dünyaları yla keyifli bir şekilde oyun kurdukları ve yaşadıkları zorluklarla baş edebilmeyi de yine oyun esnasında kendilerinin keşfettikleri görülür. Çocuğa zaman ayırırken oyun içerisinde onu motive etmek önemlidir. Motive etmek özgüvenlerinin arttıracak, daha cesur ve kendinden emin bireyler olmalarını sağlayacaktır. Bunlarla birlikte oyun oynamak, deneyimlerini çeşitli oyuncaklarla somutlaştırmayı sağladığı gibi sorunun ne olduğunu ve yaşanan sorun karşısında çocuğun ne hissettiğini gösterir. Oyun aynı zamanda çocuğa yaşanan sorun ile ilgili çözüm yolu üretme fırsatı verir. Bununla birlikte kendi duygularının farkına varır, sonra da başkalarının neler hissetmiş olabileceğini anlar. Oyun sayesinde neden sonuç ilişkisini gözlemleyen çocuk, sergilediği davranışın nelere yol açabileceğini ve karşısındakine ne hissettirebileceğini somut olarak görür.

Oyunu kurabilmek, kimin başlayacağı konusunda karar verebilmek, kuralları baştan birlikte belirlemek, çocukla iş birliğini sağlarken; ona söz hakkı tanındığı ve ortak bir başlangıç yapıldığı mesajını da verecektir.

Çocuğunuzla Oyun Oynarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Oyunu başlatmak için ortak karar vermeyi
  • Oyunun kurallarını birlikte baştan belirlemeyi
  • Oyun esnasında çocuğa odaklanıp, başka bir işle meşgul olmamayı
  • Düşüncelerini ve önerilerini dikkatle dinleyip bunları dışa vurması için desteklemeyi
  • Olumsuz eleştirilerden kaçınıp, söylediklerini dikkatle dinlemeyi
  • Göz kontağı kurmayı
  • Beden duruşu, ses tonu ve mimikler ile orada olduğunuzu hissettirmeyi
  • Oyun oynamak için heyecanlı ve istekli olduğunuzu göstermeyi

unutmayın.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X