Ense kalınlığı hamilelik sürecinde ilk trimester döneminde yapılan, bebeğin boyun arkasında biriken sıvı miktarının ses dalgaları ile çalışan ultrason cihazı kabiliyeti ile ölçümünün yapılması işlemine denilmektedir. Bebekte olabilecek herhangi bir kromozomal bozukluğun tanısında yardımcı olur.
Ense kalınlığı sınır değerleri 3mm olarak kabul edebiliriz. 3mm altında ölçülen ense kalınlığı değerleri bebekte ileri tetkik gerektirmez. Gebelikte ilk trimester döneminde ense kalınlığı 3mm üstünde çıkan durumlarda ileri tetkiklere başvurmak gerekir.
3mm’nin üstünde çıkan durumlarda bebekte kromozomal genetik bozuklukları incelenmelidir. Bu da amniyosentez yani anne karnından alınan sıvının incelenmesi ile gerçekleşir.
3mm’nin üstünde çıkan her durumda bebekte genetik bozukluk olacak diye bir şey söz konusu değildir. Bu durumlarda ense kalınlığının yanı sıra, burun kemiği ve diğer incelemeler dikkate alınır.
İlk trimester döneminde kontrole gelen anne adayı muayene masasına sırt sütü uzanır. Anne adayının karın bölgesine ultrason jeli sürülür. Ultrason probu karın bölgesinde gezdirilerek ultrason ekranında görüntüler elde edilir. Bebek yan pozisyonda yatarken boyun arkasında biriken sıvının ölçümü cihaz ile yapılır.
Ancak burada milimetrik ölçümler söz konusu olduğu için acele etmemek gerekir. Bebeğin göğüs kafesi ve baş ve boyun bölümü ekranı kapsayacak şekilde görüntü büyültülerek ölçüm değerlerine bakılır. Ölçümü yapacak olan hekiminde tecrübesi bu durumda oldukça önemlidir. Ölçüm ses dalgaları ile çalışan ultrason cihazı ile yapıldığından dolayı gebeye ve anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı olan işlem değildir.
Bazı durumlarda göbek kordonu anne karnında bebeğin boyun etrafına gelebilmektedir. Bu durumlarda ense kalınlığı ölçüm değeri farklı çıkmaktadır. Bu gibi durumları da ancak tecrübeli bir hekim fark edebilir. Aksi takdirse yanlış ölçüm değerleri alınabilir.
Ense kalınlığı ölçüm hesaplamasında bebeğin anne karnında gelişim düzeyi de mutlaka dikkate alınmalıdır. Bebeğin baş popo mesafesi ve gelişim düzeyi dikkate alınarak bir risk hesaplaması yapılır. Tüm bunların sonucunda ense kalınlığı ölçüm değeri ortaya çıkmaktadır.
Down sendromu (trizomi 21) tanısında ense kalınlığı ölçümü oldukça önemli bir kriterdir. Ense kalınlığı ölçümü ile yaklaşık %70-80 oranında down sendromu tanısı koyulabilir. Bunun yansıra ikili testlerde anne kanında bakılan Beta hCG ve PAPP-A düzeyi oldukça önemlidir.
İkili test ile down sendromu tanısı koyabilme ihtimali %90’lara kadar çıkabilmektedir. İkili test sonucunda down sendromu (trizomi 21) riski yüksek çıkanlarda daha ileri bir tetkik olarak Fetal DNA testi de yapılabilir. Bu testler ile down sendromu tanısı koyabilme ihtimali oldukça yüksektir ancak tüm bunlara rağmen tanı %100 doğru sonuç söz konusu olmayabilir.
21. haftada genellikle ayrıntılı ultrason incelemesi yapılmaktadır. Tabii detaylı ultrason incelemesinde de ense kalınlığı ölçüm değerlerine bakılmaktadır ve 3mm’nin üstü çıktığı durumlarda hekimin önerisi doğrultusunda ileri testler yapılmalıdır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.