Hamilelikte Lekelenme | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur?

Tarih: 14 Ağustos 2022 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur?

Hamilelikte Lekelenme Neden Olur?

Hamilelik döneminde vücudumuzda oluşan çeşitli değişiklikler cildimizi de etkiliyor. Özellikle yüz bölgesinde oluşan lekelenmeler hamile kadınları en rahatsız edici sorunlardan biridir.

Gebeliğin hem fiziksel hem de psikolojik hassas bir dönem olduğunu düşünürsek en başta vurgulamamız gereken bilgi, bu lekelerin çoğunlukla geçici olmasıdır.

Hamilelikte Cilt Lekelenmesi Nedir?

Halk arasında özellikle yüz bölgesinde görüldüğü için “gebelik maskesi” diye isimlendirilen, tıbbi adı kloazma olan hastalık açıktan koyuya farklı tonlarda kahverengi ve düzensiz kenarlı, çeşitli boyutlarda cilt koyulaşması, yani pigmentasyondur. Genellikle yüz bölgesinde yanaklar, burun ve alında daha fazla olmakla birlikte omuz, karın ve göğüs bölgesinde de oluşabilir. Gebeliğin 3. ayından sonra oluşmaya başlar.

Hamilelikte Cilt Lekelenmesi Nasıl Oluşur?

Ciltte melanosit isimli hücrelerden çeşitli faktörlerin etkisiyle fazla miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretimi sonucu koyulaşma oluşur. Özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle bu üretim artar. O yüzden daha sık gebelikte, gebelik dışında ise bazı hormonal tedaviler sonucu ve hatta erkeklerde de görülür.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Hamilelikte Cilt Lekelenmesi Kimlerde Daha Fazla Olur?

Koyu ten rengine sahip olan gebeler hiperpigmentasyona daha yatkındır, çünkü onların cildinde melanosit hücreleri daha fazladır. Bunun dışında genetik faktörler de lekelenmeye eğilim yaratır. Ancak genellikle gebelerin %50-65’i az veya çok cilt lekelenmesi yaşar.

Hamilelikte Cilt Lekelenmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Güneşin zararlı ışınları önemle vurgulanmalıdır, lakin genetik yatkınlık ve kimyasallar (yanlış makyaj ürünleri, cilt bakım ürünleri vs.), hormonal ilaç kullanımı ve bazı hastalıklar (tiroit, romatizma vs.) da hiperpigmentasyonu tetikliyor. Burada yanlış beslenme ve folik asit yetmezliğini gebelerimize özellikle hatırlatmakta fayda var.

Hamilelikte Cilt Lekelenmesine Karşı Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak, özellikle yüzde daha koyu ve büyük lekelenmeleri önler. Bunun için mevsimden bağımsız güneş koruyucu kremler, güneş gözlüğü, şapka hamile kadınlara önemle hatırlatılmalıdır. Özellikle yaz mevsimine denk gelen gebeliklerde hiperpigmentasyon önlemleri erkenden alınmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak dışında doğru cilt bakım ürünleri kullanmak, doktor önerisi almadan ilaç almamak, sağlıklı beslenmek ve gerektiğinde vitamin takviyesi öneriler arasındadır.

Son olarak tekrar hatırlatmak isteriz ki gebelik maskesi denilen hiperpigmente lekeler doğumdan sonra genellikle daha soluklaşır ve en fazla bir yıl içerisinde geçer. Geçmeyen çok nadir lekeler ise mutlaka dermatolog doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X