Gebelikte Şeker Yüklemesi Nedir? Zararlı Mı? | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Hakkında Merak Ettikleriniz

Tarih: 17 Eylül 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Hakkında Merak Ettikleriniz

Hamilelikte şeker hastalığı ve şeker yüklemesi


Hamilelik döneminde, yüksek miktarda salgılanan östrojen, progesteron, prolaktin gibi hormonların etkisi ile mide bağırsak sistemi daha geç boşalır ve kan şekeri seviyelerini düzenleyici hormon olan insüline karşı bir direnç gelişebilir. Bu nedenlerle de özellikle ikinci trimester ve sonrasında yemek sonrası kan şekeri yükseklikleri görülebilir. Buna ‘ ’gestasyonel diyabet’’ denilir.


Gestasyonel diyabet tanısı için de hamilelere şeker yüklemesi yapılması gerekir. Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır?

Şeker yüklemesi, hamileliğin ikinci trimesterına denk gelen haftalarda yapılır.

Şeker yüklemesi nedir?

Herhangi bir öğününün sonrasında 50 gram′lık şekerli içecek/ sıvı verilerek, 1. saat kan şekerine bakılmasıdır. Bu değer 140 mg/dl’nin altında ise normal olarak değerlendirilmektir. Eğer kan şekeri 140 mg/dl’nin üzerinde ise 100 veya 75 gram’lık doktorunun karar vereceği şekilde 2 veya 3 saatlik oral glikoz intolerans testi uygulanır. Böylece saatte bir kan şekeri değer ve artışlarına bakılarak da gestasyonel diyabet tanısı konulur. 1. Saatte 165 mg/dl, 2 saatte ise 145 mg/dl ‘nin üzerinde ise gestasyonel diyabete yönelik tedavi planları yapılır.

Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır?

Şeker yüklemesi, 2. trimesterda 24-28. haftalar arasında yapılır. Kilolu hamile kalan, ileri yaşta olan, daha önceki hamileliğinde gestasyonel diyabet yaşamış riskli hamilelerde ise gerekli görülürse 32-34. haftalarda tekrar şeker yüklemesi yapılabilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Şeker yüklemesi zararlı mıdır?

Şeker yüklemesinin anne ve bebek üzerinde zararlı olup olmadığı tartışılırken, hamilelikte şeker yüksekliği bebek sağlığı için istenmeyen bir durumdur. Dolayısıyla şeker yüklemesinin zararlı olduğu düşünülerek yapılmayan rutin bir kontrolün ardında saklı kalan bir diyabet hastalığı erken doğuma, bebeğin kilolu doğmasına, kilolu doğan bebeğin de ileride şeker hastalığına yakalanma riskinin artması gibi birçok komplikasyona neden olmaktadır. Uluslararası onaylanan bir test olduğu için ve yapılmadığında daha büyük riskler taşıyacağı için testin yapılması uygundur.

Testin yapıldığı gün anne, daha protein ağırlıklı beslenerek daha fazla hareket etmeye çalışarak aldığı şekerin olumsuz etkilerini vücudundan hızlıca atabilir.

Hamilelik şekeri yüksek çıkanlar ne yapmalı?

Doktorlarının yönlendirmesi ile bir beslenme uzmanından diyabette beslenme konusunda danışmanlık alarak beslenme tedavisine başlamalılar. Ayrıca çıkan test sonuç derecelendirmesine göre doktorları tarafından bir endokrinolog kontrolü ile insülin tedavisi de başlatılabilir. İnsülin tedavisi başlasa bile anne adayı beslenmesinde şekerli gıda tüketimini azaltmalı, yeterli ve dengeli protein alımına özen göstermeli, düzenli ara ve ana öğünlerini yemeli ve her gün düzenli olarak ılımlı tempoda yürüyüş yaparak şeker dengesini sağlıklı bir aralıkta tutmaya gayret etmeliler.

Gebelikte şeker yüklemesi aç karnına mı yapılır?

Hamilelerde ilk 50 gram içeren testte aç olmalarına gerek yoktur. Her zaman düzenlerinde ki öğününü yapıp gitmeleri yeterli olacaktır. Ancak ikinci kez tekrarlanan 75 gram veya 100 gram içeren sıvı tüketimi ile saatlik bakılan oral glukoz intolerans testi için öncesinde 3 gün süre ile karbonhidrat zengini bir beslenme düzeni yapmaları önerilir. Testten önceki akşam 9’dan sonra bir şey tüketilmemesi gerekir. İlk ölçüm için 12 saatlik bir süreyle aç kalmak gerekir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X