İlkokul evden ilk kez ayrılan çocuğun, günün büyük bir bölümünü yeni arkadaş ve yeni yetişkinlerle geçirdiği evden farklı bir ortamdır. Eğer çocuk daha önce bir ana okuluna gitmişse bile ilkokul onun için yeni bir kurum, öğretmen onun gün boyu birlikte olacağı yeni bir yetişkin ve dersler okul öncesindeki etkinliklerden farklı belirli bir zaman diliminde sınıfın tümü ile birlikte katılacağı öğrenme/öğretme etkinlikleridir. Artık istediği oyuna değil okuma-yazma, aritmetik, hayat bilgisi vb. programlanmış derslere katılmak, öğretmenin talimatını dinlemek, anlamak ve yerine getirmek zorundadır. Bunları sınıf içinde geçerli disiplin kurallarına uygun olarak yapmak durumundadır. Öğrendiklerinin kalıcı hale gelmesi için tekrarlar yapması gereklidir. Bunun için de okulda öğrenilenlerin evde de tekrar edilmesi, yani ödev yapması da gereklidir.
İlkokul birinci sınıfa başlayacak bir çocuğun bu kurumdaki başarısı, büyük ölçüde önceki yıllarda kazanmış olduğu yeterliliklerle ilgilidir. Bu da evde veya okul öncesi kurumda kazandığı bilgi tutum ve davranışlarla ilgilidir. Her anne çocuğunu dikkatle ve tarafsız bir şekilde gözlemleyerek büyük ölçüde sonuca varabilir. Ama sonuçtan emin olamıyor veya karar veremiyorsa görüşü alınacak en önemli kişi onu bir yıl veya daha fazla süre eğiten okul öncesi öğretmenidir. Bu konuda yapılan test türü ölçümler, ancak öğretmenin görüşleri ile uyumlu sonuçlar veriyorsa dikkate alınmalıdır. Zira hiçbir test, bütün bir yıl boyu, farklı koşullarda öğrenciyi gözlemleyen dikkatli bir öğretmeninki kadar geçerli bir sonuç vermez.
Evden ve anneden kolaylıkla ayrılabilme,
Farklı bir yetişkinle huzursuzluk duymadan gün boyu beraber kalabilme,
Öğrenme için istekli olma,
Öğretmenin verdiği talimatı dinleme, anlama ve yerine getirebilme,
Dikkatini belirli bir süre toplayabilme (İlkokulda ders süresi 35-40 dak.)
Teneffüslerde kendisini koruma, dengeli hareket edebilme,
Kendi kendine giyinme (fermuarını çekme, düğmesini ilikleme, ayakkabı bağlama vb.),
Sırada dik ve belli bir mesafede oturabilme,
Tuvalet kontrolü ve kendi temizliğini yapabilme,
Sırasını bekleme,
Başladığı işi bitirme,
Verilen görevi yerine getirmede sebat gösterebilme,
Kendine ait sorumluluklarını bilme,
Diğer çocukların varlığına katlanabilme ve onlarla baş edebilme,
Kendini rahatça ifade edebilme,
Duygu ve düşüncelerini kolaylıkla anlatabilme
Olumlu arkadaşlık ilişkileri ve iletişim kurabilme.
Çocuğunuz bu özeliklerin çoğuna sahipse ilkokula gitmesi için hazır olduğunu düşünebilirsiniz.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken yalnızca çocuk değildir. Okulun ve öğretmenlerin de çocuklara uygun, güvenli, kendilerini rahat hissedebilecekleri eğitim ortamları yaratabilmeleri gereklidir. Burada okulun eğitim-öğretim için uygun fiziksel ortamlara sahip olması kadar, okul iklimi, yani okuldaki bireylerin birbirleri ile olumlu ilişkiler kurabilmelerine yardımcı olacak öğretmen, yönetici ve diğer personelin tutum ve davranışları da çok önemlidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.