Kimyasal Gebelik | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Kimyasal Gebelik (Sessiz Gebelik) Nedir?

Tarih: 3 Kasım 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Kimyasal Gebelik (Sessiz Gebelik) Nedir?

Kimyasal Gebelik (Sessiz Gebelik)

Biyokimyasal gebelik, döllenen yumurtanın, sağlıklı bir şekilde embriyonun gelişme basamaklarını göstermeden ve sadece laboratuvar tetkiki ile hamilelik testinin pozitif çıkması durumudur.


Kanda bakılan hamilelik hormonu BHCG ′nin yüksek çıkması halinde kişi gebelik yönünden takibe alınır. Ancak bu takiplerinde sağlıklı bir hamilelik meydana gelmez. Çünkü embriyo anne rahminin içine yerleşemez ve düşük ile kendi kendine meydana gelir Kanda saptanan BHCG değeri düşmeye başlar. Kimyasal gebelik durumu aslında sık karşılaşılan ancak birçok kadının farkında olmadan sonlandığı bir durumdur. Kadınlar eğer gebelik için özel bir takip yapmıyorsa çoğu kadın bu durumu genelde strese bağlı basit bir adet gecikmesi olarak düşünür ve çoğu kadın gebelik testi yapana kadar kanaması başlar .

Kimyasal Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Anne adayında hamileliğin devam etmesi ile ortaya çıkan bhcg hormonun hem kan da hem de idrarda oranları 48 saatlik takiplerde çifte katlayacak şekilde artış hızı göstermektedir. Kadının beklemiş olduğu âdet kanamaları da gecikir. Kanda yer alan HCG düzeyi de daha çok 1500 ile 2000 IU/mL ulaşmasından sonra gerçekleştirilecek ultrasonografi ile de hamilelik kesesi kolay bir şekilde görülebilmektedir. Bu duruma geldiği zaman, hamilelik genellikle “klinik gebelik” olarak ifade edilmektedir. Ancak bazı durumlar da ise, kadında adet gecikmesi yaşanmadan, tesadüfen veya erken gebelikten şüphelenilmesi halinde, adetin 1 veya 2 gün gecikmesi halinde gerçekleştirilen hamilelik testinin sonuçlarında, HCG düzeyin de artışlara rastlanabilmektedir. Bu artışın ardından takip edilen günlerde âdet kanamanın başlaması ve yükselen bhcg değerinin düşmesi bize biyokimyasal gebeliği düşündürür.

Biyokimyasal Gebelik Neden Olur?

Biyokimyasal gebeliğin nedeni net olarak anlaşılamamakla birlikte bugün için kabul edilen en yaygın görüş embriyoya ait genetik problemdir. Ancak iki veya daha fazla biyokimyasal gebelik geçiren anne adayının mutlaka rahime ait yapısal bozukluklar, hormonal düzensizlikler özellikle tiroit fonksiyon bozuklukları, genetik problemler yönünden tetkik edilmelidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Biyokimyasal Gebelik Kaç Gün Sürer?

Beklenen adet zamanından 3-5 günlük bir gecikme sonrası âdet kanaması başlar. Bu âdet kanamasına sancı eşlik edebilir.

Dış Gebelik İle Biyokimyasal Gebelik Aynı Şey Midir?

Dış gebelik ile biyokimyasal gebelik birbiri ile karışan ancak tamamen ayrı patofizyolojisi olan durumdur. Kimyasal gebelikte, kanda öncelikle artışa geçen B-hcg değeri belli bir süre sonra hızlı bir şekilde azalır ve vücut kalınlaşan rahim iç zarını atmak için menstrüal kanamasını başlatır. Dış gebelik ise tanısının hızla konulup takibe alınması gereken acil bir durumdur. Dış gebelikte embriyo rahim dışında bir yere tutunup orada sağlıksız olarak gelişimine devam eder. Biyokimyasal gebelikler, klinik teşhiste kullanılan ultrasonografi ile saptanılamaz ve ilerleyen günlerde kanama ile sonlanır. Kadınlar genellikle bu durumu fark etmezler durumun farkında olmazlar ve sessiz düşük olarak tanımlanır. Yapılan testler ile hamilelik anlaşılırsa bu gebeliğin nasıl devam edeceği ile ilgili mutlaka takip yapılmalıdır.

Biyokimyasal Gebeliğin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastada beta-hcg’nin pozitif olmasının ardından kişide kanama bile olsa bhcg’nin takibi gerekmektedir. Amaç bhc nin sıfırlandığını görmektir.

Hamilelikten Ne Kadar Süre Sonra Gebe Kalınmalıdır?

Biyokimyasal gebelikte, sağlıklı bir embriyo gelişimi gerçekleşemediğinden dolayı, oluşan embriyonun endometrium dediğimiz Rahim iç zarına tutunması sağlıklı biçimde gerçekleşemez. Birkaç gün ardından hastada âdet kanamasına benzer bir kanama başlar ve gebelik materyali atılır. Kimyasal gebeliğin ardından herhangi bir girişimsel işlem uygulanmadığı için kadınlar bir sonraki adet döneminde tekrar hamile kalabilmektedir. Kimyasal gebelik, daha çok laboratuvar tetkikinde fark edilen bir durumdur.

Yalancı Gebelik Nedir?

Yalancı Gebelik ile Biyokimyasal Gebelik Farkı Nedir?

Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Yalancı gebelik ile biyokimyasal gebelik birbirinden farklı kavramlardır. Yalancı gebelik psikiyatrik temeli olan ve kişinin gebe olmamasına rağmen kendini gebe hissettiği ve gebeliğe bağlı belirtileri yaşadığı bir durumdur. Yalancı gebelik gerçek bir gebelik olmadığı için Bhcg pozitifliği bulunmaz. Biyokimyasal gebelikte ise kanda pozitif olarak saptanan bhcg değeri mevcuttur.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X