Korona Virüsün Birey ve Ailelere Etkileri | Çocuk Psikolojisi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Korona Virüs Krizi Nasıl Fırsata Çevirilebilir?

Tarih: 15 Mart 2020 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Korona Virüs Krizi Nasıl Fırsata Çevirilebilir?

Korona Virüsün Birey ve Ailelere Etkileri


Son günlerde ülkemizde yayılım gösteren Koronavirüs’ün ebeveynlere ve doğal olarak çocuklara olan etkisinden hareketle bir yazı yazmak istiyorum.


Koronafobi

Sağlık Bakanlığımızın ve Milli Eğitim Bakanlığımızın üzerinde titizlikle çalıştığı Koronavirüs vakasını, halkımızın bir kısmı tamamen yok sayarak risk oluştururken, bir kısmı da oldukça yoğun kaygı durumundan dolayı neredeyse bir “Koronafobi” durumu yaşamaktadır. Ebeveynlerini her daim örnek alan ve ebeveyninin yüzündeki ifadeyi, davranışlarını çok iyi okuyan, analiz eden çocuklar da bu durumdan dolayı oldukça stres yaşamaktadır. Çünkü onların gözünde birer süper kahraman olan, ve (onların gözünde) her zorluğun başarıyla üstesinden gelen ebeveyni yoğun bir panik halindedir ve ne yapacağını bilememektedir. Tahmin edersiniz ki bu çocuklar ailelerine her zaman belli etmeseler bile kendileri ve aileleri için çok büyük bir stres ve çok büyük bir çaresizlik yaşamaktadır.

Bu bağlamda hem ebeveynlerin hem çocuklarının bilmesi gereken temel nokta konuyla ilgili tüm kurumların el birliğiyle vakanın üzerinde titizlikle çalıştıklarıdır. Diğer bir önemli kısım ise bu virüsten korunmanın alacağımız basit tedbirlerle mümkün olduğudur.

Dozunda kaydı sağlıklıdır

Unutmayın! Kaygının azı ve dozunda miktarı harekete geçiricidir, sağlıklıdır, kurtarıcıdır. Fakat yoğun panik ve yoğun kaygı durumu mantıklı düşünmeyi engelleyeceğinden oldukça zararlıdır. Bu durum yaşam kalitesini düşürürken ruh sağlığını ve psikolojik iyi oluşu da oldukça olumsuz etkileyecektir. Bu hassas durumu kesinlikle yok sayalım, hep iyi olalım demiyorum. Diyorum ki Unicef, DSÖ ve Sağlık Bakanlığı gibi güvenilir kurumların bilgi akışını ve tedbir yönergelerini dikkate alarak bu süreci iyi yönetelim.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Tıpkı arabayı gerekli önlemleri alarak, tam bir zihin açıklığıyla kullanarak istediğimiz yere varabilmemiz gibi. Koronavirüs bağlamında direksiyonu ellerimize alalım. Aynalarımızı da kontrol ederek, emniyet kemerimiz takılı bir şekilde istediğimiz yere, istediğimiz aydınlıklara güvenle varalım. Koronavirüs ile mücadele de bilinçli, kontrollü ve soğukkanlı bir şekilde yapmamız gereken basit davranışları yapalım.

Yoğun kaygıya karşı ne yapabiliriz?

● Öncelikle Koronavirüsün yol açtığı yoğun kaygı ile baş edebilmek için güvenilir kaynaklardan bilgi almalısınız. Bu süreçte bilgi kirliliği görülebilir.

● Tedirginliğinizi gereksiz yere arttıran, yoğun korku salan kişilerden ve sosyal medya yayınlarından uzak durmalısınız.

● Size iyi gelen, sizleri rahatlatan kişilerle telefonla, mesajla veya görüntülü olarak konuşabilirsiniz. Birbirinize destek olabilirsiniz.

● Çevrenizdekilerle negatif konuşarak birbirinizi negatif etkilememeye çalışın.

● Ruh sağlığınızın aşırı endişeden etkilendiğini düşünüyorsanız bir ruh sağlığı profesyonelinden destek almalısınız.


VE EN ÖNEMLİSİ BAKANLIĞIN VE DİĞER GÜVENİLİR ÖRGÜTLERİN ÖNERDİĞİ TEDBİRLERİ ALMALISINIZ.


● Ellerinizi yirmi saniye kadar yıkayıp, hijyeninize dikkat etmelisiniz.

● Dezenfektan ve 80-90 derece kolonya kullanabilirsiniz.

● Sosyal ortamlardan fiziken bir süre uzaklaşmalısınız.

OKULLARA ARA VERİLDİ, ÇALIŞMA YERLERİMİZDEN İZİN ALDIK.

BU KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR MİYİZ?

Elbette çevirebilirsiniz. Bu süreç çocuklarınızla ve eşinizle birbirinizi biliş anlamında daha yakından tanıyabileceğiniz, iletişiminizi güçlendirebileceğiniz ve birbiriniz ile daha kuvvetli bağ kurabileceğiniz bir süreçtir. Ailenin tüm üyelerinin steril şartlarda aynı evde olduğu bu zaman dilimini isterseniz EVİNİZDE keyifle taçlandırabilirsiniz.

● TV’yi kapatıp birbirinizi tanımaya yönelik ‘’Annemin sevdiği renk…’’ ‘’Ali’nin en mutlu olduğu çocukluk anısı…’’ ‘’ Benim hayallerim’’ gibi etkinlikler yapabilirsiniz.

● Ailece hep birlikte isim şehir, misket vb. eski oyunlarımızı çocuklarınıza tanıtabilirsiniz.

● Sohbet- meyve- sinema etkinliği yapabilirsiniz.

● Tüm aile kitap okuma etkinliği yapabilir daha sonra kitabınızda hoşunuza giden kısımlar üzerine konuşabilirsiniz.

● En güzel kısım da sevilen içecek ve yiyeceklerinizi ortaya koyup hep birlikte can cana bir ılımlı sohbet ortamı oluşturabilirsiniz.

● Kendi hayal gücünüzle birçok etkinlik üretebilirsiniz.

UNUTMAYIN

BU SÜREÇTE KORKU VE PANİKLE DEĞİL BİLGİ VE FARKINDALIKLA HAREKET EDERSEK OLUMLU SONUÇLARA ULAŞABİLİRİZ.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X