Ebeveynlerin aktif olarak iş hayatında yer aldığı durumlarda özel hayat ve iş hayatını dengeleme konusunda zorluklar yaşanabilir. Bu durumlarda ebeveynlerin kendi aralarındaki ilişkiye, aile ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerine, çocukları ile geçirdikleri vakte ve bireysel alanlarına ayıracakları vakti oluşturup planlamak çalışan ebeveynlerin özel bir çaba harcamasını gerektiren bir durum oluyor.
Kaliteli zaman, ebeveynlerin çocukları ile iletişimde olduğu ve aynı şeye odaklanıp beraber hareket ettiğinde geçirilen vakittir. Bu iletişim sözlü olabileceği gibi sözsüz bir şekilde de ilerleyebilir. Burada önemli olan nokta, çocuğunuz ile geçirdiğiniz bu zaman süresince anda kalmak ve çocuğunuza ve onunla iletişiminize odaklanmaktır.Kaliteli zaman geçirirken yaptığınız aktivitelerin çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacak olmasına dikkat edilmelidir.Geçirilen kaliteli zaman, çocuğunuza fiziksel, bilişsel, sosyal veya duygusal gelişim alanlarında katkı sağlayabilir.
Araştırmalar, ebeveynlerin çocukları ile geçirdikleri vakti ve bu vaktin kaliteli olup olmadığını bireysel olarak değerlendirmelerinin iş ve özel hayat dengelerinin algılamalarında önemli faktörler olarak göstermektedir (Nomaguchi, Milkie, &Bianchi, 2005). Çocuğun günlük rutinlerinde yer almanın dışında kaliteli zaman geçirmenin ebeveyn ve çocuğun ilişkisine katkı sağladığı ve yakınlığı arttırdığı biliniyor. Çocuklar ile günlük ve rutin işleri yaparken geçirilen vakit yerine çocuklar ile oyun oynamak, yardım etmek, bir şeyler öğretmek gibi daha interaktif yapılan ve ebeveyn ve çocuk iletişimini odak alan aktivitelerin yapıldığı vakit karşılaştırıldığında kaliteli zaman aktivitelerinin çalışan ebeveynlerin kendilerinin iş ve özel hayat dengesini ayarlamadaki başarı algılarına daha çok katkı sağladığı görülmüştür (Milkie ve ark., 2010).
Kaliteli zaman geçirme konusunda önemli bir nokta ise anne veya babanın çocuk ile ikili geçirdiği vakitlerin yanında aile olarak hep birlikte geçirilen vakitlerin önemidir. Bu durumda her iki ebeveynin de aktif olarak iletişimde olduğu ve aktivitelere katıldığı bir ortam yaratmak önemlidir. Örneğin herkesin evde olabileceği akşam yemeği vakitlerinde aile olarak birlikte yemeği hazırlayıp, sofrada toplanıp yemek yiyerek, çocuğun ödevine beraber yardım ederek, beraber kitap okuyarak veya oyun oynayarak her iki ebeveyn de aktif olarak çocuk ile iletişimde olabilir.
Çocukların sosyalleşmesi ve spor veya sanat alanında kendini geliştirmesi için birçok kursa gitmeleri günümüzde oldukça yaygın bir durum. Fakat araştırmalar ailelerin çocukları bu kurslara yetiştirmeye çalışırken çoğu zaman baskı hissettiğini ve çocuklar ile geçirilebilecek kaliteli zamanın yerini fazla sıkı programların alabileceğini gösteriyor (Ginsburg, 2007).Bu yüzden meşgul bir ebeveyn iseniz çocuğunuz ile vakit alan veya dışarıda plan yapmanızı gerektiren aktiviteler dışında etkili kurduğunuz iletişim basit ve günlük bir konuşma olsa dahi kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Örneğin, siz kendi gününüzün nasıl geçtiğini anlatabilir, ilginç bir olay yaşadıysanız ondan bahsedebilirsiniz. Aynı şekilde çocuğunuza da gününü sorarak ve onu etkin bir şekilde dinleyerek iletişim becerilerini ve aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Beraber yemek hazırlama, sohbet etme veya kitap okuma gibi aktivitelere ek olarak beraber resim çizmek, çocuğunuzun yaratıcılığını kullanabileceği ve evdeki malzemeleri kullanabileceğiniz sanat ve müzik aktiviteleri de aile olarak kaliteli vakit geçirmek için önemli olacaktır. Ayrıca haftasonu veya çalışmadığınız bir gün seçip ailecek dışarıda bir plan yapabilirsiniz. Beraber piknik yapmak, dışarıda oyun oynamak veya uçurtma uçurmak gibi aktiviteler çocuğunuzun bedensel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacaktır.
Çocukların gelişiminde oyun önemli bir yere sahiptir. Bebekler, arabalar veya legolar ile oyun başlatan çocuk, yaratıcılığı ile kendi oyununu kurup geliştirebilir. Veya basit bir örtüyü bile koltuğa koyup kendine çadır yapar, hayal dünyasında maceralara çıkar. Bu durumda çocuğunuz ile oyun oynarken her zaman birçok malzemeye veya oyuncağa ihtiyacınız olmaz. Onun başlattığı ve yönlendirdiği bir oyunda çocuğunuzu takip ederek oyununa katılabilir, beraber ve interaktif bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Bedensel veya sözlü iletişim dışında ortak dikkat kavramı sayesinde ise bebekler, ebeveynleri ile dikkatlerini aynı objeye odaklayarak birleştirebilirler. Objeyi aynı anda takip eden bebek ve ebeveyn böylece odak noktalarını aynı yöne çevirdikleri için aynı deneyimi paylaşmış olurlar. Böylece sözsüz bir iletişim ve ortak odaklı bir paylaşım yaşanmış olur. Bu durumda bebeğinizin hareketlerini takip ederek çevresini nasıl gözlemlediğini farkına varmak, bebeğiniz ile geçirdiğiniz zamanı daha kaliteli hale getirecektir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.