Okul Öncesi Eğitim | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Okul Öncesi Eğitimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor

Tarih: 15 Nisan 2022 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Okul Öncesi Eğitimi Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor

Okul Öncesi Eğitim

Okul öncesi eğitim hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

 

3 yaşında okula gitmek istemeyen çocuklar için ne yapmalı?

Oğlum 40 aylık. Ocak ayından itibaren haftada 3 gün tam zamanlı okula gidiyor. Oryantasyon sürecimiz çok başarılı geçmişti. Okula giderken hiç gitmek istemediği bir gün olmadı. Ancak bu süre içinde çok fazla hastalandı ve ara verdiği dönemler oldu.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Nisan ayında da benzer hastalıklarımız oldu ve 4 gün kadar kabızlık durumu yaşadı. Bu dönemle birlikte okula gitmek istemediğini söylemeye başladı. Okulda yakın arkadaşının da uzun zamandır okulda ağladığını biliyor ve görüyor. “Onun gibi yapıyorum. Ben de seni özlüyorum. Okula gitmek istemiyorum” diye söylüyor. Bugün okula bırakırken de çok ağladı ve onu kucağımdan o şekilde alıp götürmeleri hiç içime sinmedi. Danışmak istedim.
Her okula başlayan çocukta bir süre sonra okula gitmek istememe gibi bir durum olabiliyormuş sanırım ama burada ona yanlış bir davranışta bulunmak istemiyorum. Ben de onu özlediğimi, işten döndükten sonra akşam buluşacağımızı anlatıyorum genelde.
Kabızlık yaşadığı dönemde okula gitmesi onun için bu problemi doğurmuş olabilir mi?
Gitmek istemediğinde zorlamamalı mıyım?
Onu ikna edene kadar denemeli ve okulda ağlayarak ayrılması müsaade etmemeliyim mi?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Merhabalar,

Oryantasyon sürecinde okula mutlu giden bazı çocuklar bir süre sonra okula gitmek istemeyebiliyorlar ancak hastalık sürecinden sonra pek çok çocuk okula gitmek istemeyebiliyor. Sizin çocuğunuz hem hastalık süreci yaşadı, hem bir dönem kabız oldu hem de okulda annesini özlediği için ağlayan bir arkadaşı var.

Yapılması gerekenler;

  • onu düzenli olarak okula götürmeye devam etmektir
  • Çocuğunuz sizden ayrıldıktan sonra bir süre ağlıyor sonra susuyor, faaliyetlere katılıyor, öğretmenini dinliyor, arkadaşları ile oynuyor, akşam da okuldan keyifli çıkıyorsa okula devam ettirin.
  • Sakin, sabırlı ve kararlı davranın, endişeli ve mütereddit olmayın, kararlılığınız onu ikna edecektir.
  • İlk adımda okulda tam gün kalmak yerine okulda birkaç saat kalabilir, okula alıştıkça süre uzatılabilir.
  • Onu sizden başkası okula götürebilir.
  • Haftada 5 yarım gün okula gidebilir, alıştıktan sonra okulda geçirdiği süre uzatılabilir.
  • Haftada sadece 3 gün okula gitmek okula gitme alışkanlığının oluşmasını geciktirebilir.
  • Okul sonrası veya hafta sonu bir sınıf arkadaşı ile görüştürmek çocuğunuza iyi gelebilir.
  • Evde kaldığı bir gün, sizin işe gittiğinizi görmek, sizinle baş başa kalıp oynayamamak, evde eğlenceli zaman geçirmemek, okula gitme isteğini uyandırabilir.

Kolay gelsin 

3.5 yaşındaki oğlum kreşe başlayabilir mi?

Oğlum 40 aylık kreşe başlatmak istiyoruz. Fakat tam gün (8.30 - 16.30) bu saatler ona ağır mı gelir size danışmak istedim. Arkadaşları ile bir araya gelince çok mutlu fakat dışarı çok fazla çıkamıyoruz ve etrafımızda yaşıtı arkadaşı çok az. Evin içinde ben ilgilenmeye çalışıyorum fakat yeterli olmuyor. Bu yüzden ufak çaplı kreş düşündüm. Saatleri 3,5 yaşındaki çocuk için çok mu uzun olur sizce. Öğle uykusu gerekir mi? Teşekkürler

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Oğlunuzun kreşe başlaması çok yararlı olur ancak dışarı fazla çıkmayan, yaşıtı arkadaşı çok az olan, vaktinin hemen hemen tümünü annesi ile geçiren bir çocuk için tam gün (8.30-16.30) çok uzun olabilir. Onu 1. hafta her gün 1 saat, 2. hafta her gün 2 saat, 3. hafta her gün 3 saat... şeklinde arttırarak kreşe götürmeniz, çocuğunuz alışana kadar kreş yönetiminin izin verdiği yerde onu beklemeniz, çocuğunuzun kreşe alışmasına ve adım adım sizden kopmasına yardımcı olacaktır. Böyle bir uygulama ile çocukta ayrılık endişesi, terkedilme kaygısı yaratmadığınızdan, çocuk kısa zamanda sosyalleşecek, annesinden ve evinden bir süre ayrı kalabilecek, gelecekteki okul hayatına hazırlanmış olacaktır. Hele sınıf arkadaşları, okul arkadaşları ile görüştürseniz, öğretmeni ile yakınlaşmasına yardımcı olsanız, işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Kolay gelsin

Kreş ve şehir değişliğine çocuğumu nasıl alıştırabilirim?

Merhaba şehir değişikliği sebebi ile 2 yaş 8 aylık kızımın kreşini değiştirmek durumun da kaldık ve kızım kreşe uyum sağlamakta. Problem yaşamayacağı alt yapısı olduğu için 3-4 yaş grubu sınıfa aldılar. Fakat kızım kreşe uyum sağladı ama 1 hafta sonra kendisini ısırmaya ve tişörtlerinin yakasını, kolunu ısırmaya başladı. Şehir değişikliğine yordular ilk ama 3 hafta oldu ve kızım her başarısız olduğunda ve sinirlendiğinde bu davranışını daha sık tekrarlamaya başladı. Öğretmeni ile görüştüğümüz de sınıfta böyle bir davranışı yok derken birkaç gün önce arkadaşını da ısırdığını ve çok itme vurma davranışı olduğunu söylediler. Diğer kreşimiz de böyle davranışları yoktu. Sizlere danışmak istedim cevaplarsanız seviniriz. İyi çalışmalar.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Merhabalar,

Kızınız hem şehir değiştirdi, hem kreş değiştirdi, alışık olduğu güvendiği ortamlardan uzaklaştı. Bu durum onu tedirgin etmiş olabilir. Ayrıca kendisi 2 yaş 8 aylık ancak 3-4 yaş sınıfında, kendinden büyüklerle. Bu sınıfta diğerlerinin yaptığını yapamamak, diğerleri kadar başarılı olamamak, başarılı olamamaktan korkmak, sene başından beri beraber olan çocukların arasına karışamamak onda kırıklık yaratmış olabilir, bu kırıklık da onda öfke yaratmış olabilir, öfkesini de ısırma ile dışarı vurmuş olabilir.

  • Kızınızı yaşıtlarının bulunduğu bir sınıfa koymak, onu rahatlatabilir, o sınıfta kendini başarılı hissetmek onun kırıklığını ve öfkesini yok edebilir.
  • Evde oyunlarında, aktivitelerinde "kendine zarar vermek yok, karşındakine zarar vermek yok, eşyaya zarar vermek yok" kuralını oturtun.
  • Isırması için elinin altında: havuç, elma dilimleri, salatalık, kraker, sert kurabiye bulundurun, ısırma ihtiyacını bunlarla giderebilsin. "Isırmak istediğin zaman bunları ısırabilirsin deyin. "Birisini ısırınca, acıyor, ısırmak yok, kimseyi ısırmıyorsun, ne kendini, ne başkasını" deyin.
  • Yaşıtlarıyla buluşturun, sınıf arkadaşlarıyla görüştürün, başta sadece 2 çocuk olsunlar, kızınız ve arkadaşı, başta siz yanlarında olun.
  • Onu rahatlatan malzemelerle oynamasına fırsat verin: su, kum, kil, hamur, çamur.
  • Enerjisini harcatan faaliyetler yaptırın: cimnastik, yüzme... gibi
  • Evde bebekleriyle, pelüş hayvanlarıyla oyunlar kurun (canlandırma-taklit-dramatizasyon-rol yapma gibi). Oyunlarda zarar veren, zarar gören, mutlu, mutsuz, sakin, öfkeli karakterler olsun. İstediğiniz karakterleri canlandırın ve konuşturun, kızınıza vermek istediğiniz dersler oyundaki karakterler birbirlerine versin.
  • Kreş sonrası, kendi gününüzü anlatın, ona da kendi gününü anlattırın.

Kolay gelsin

Kreşte ısırılan çocuğumu nasıl kreşe alıştırabilirim?

2.5 yaşında olan oğlumu kreşe alıştırmaya çalışmaktayım. Öncelikli olarak 3 yarım gün olarak başladık alıştırma sürecine. İlk zamanlar her şey yolunda idi fakat 2 hafta önce kadar sınıfına yeni katılan bir arkadaşı ile her şey değişti. Arkadaşında şiddet belirtileri ve ısırma mevcut. İlk kez ısırılmaya maruz kaldığı zaman oğluma öyle bir durum da arkadaşına hayır demesi gerektiğini yüksek sesle ve ondan uzaklaşıp öğretmenine gitmesini dile getirdim. Öğretmeni ile de bu durumu özellikle konuştum. Fakat oğlum o olaydan sonra ben okula gitmem diye ağlamalara başladı ve neden diye sorduğum da o arkadaşını söyledi hep. Daha sonra tekrar yaşandı bu olay ve bu defa oğlum da hayır deyip bağırmasına rağmen arkadaşının ısırılmasına maruz kalınca o da ısırmış o anda arkadaşını. O olaydan sonra geceleri uykusunda ′anne işe gitme′ ′ ben okula gitmem′ diye sayıklamakta. Arkadaşının farklı bir sınıfa alınacağını öğrendim oğlumla bu durumu paylaştım fakat fırın değişmedi uykusunda yine aynı sayıklamakta. Nasıl bir yol izlemeyelim?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Çocuğunuz tam kreşe alışacakken, ona zarar veren bir çocuğun gelmesi, belli ki onu ürkütmüş ve kreşten soğutmuş. Tabii ki okul yaşamında bu tür olaylar yaşayacaktır, önemli olan kendisini korumayı öğrenmesi, yardım istemeyi bilmesi ve kreşe devam etmesidir.

  • Onu kreşe götürmeye devam edin, onunla beraber içeri girin, kendisine zarar veren çocuğun kendi sınıfında olmadığını, başka bir sınıfta olduğunu gösterin, kreşte uzun kalmadan çıkın.
  • Her gün birlikte kreşe gidin, kreşte kalma süresini yavaş yavaş uzatın.
  • Haftada 3 gün gitmek yerine 5 gün peşpeşe gitmek kreşe alışmasını kolaylaştırabilir.
  • Kreş sonrası, ona zarar vermiş olan çocukla ikili kreşin bahçesinde veya bir parkta yetişkin denetiminde kısa süreli oynamak onu rahatlatabilir.
  • Söz konusu çocuk kreşe gelmeseydi de, belli bir sürenin sonunda kreşe gitmeme isteği belirebilirdi.
  • Önemli olan onu kreşten uzak tutmamak, kreşi ve o çocuğu kötülememek.
  • Evde okulculuk oynayın, öğretmencilik oynayın, dramatizasyon (rol yapma, canlandırma, taklit, tiyatro) yapın, oyununuzda ısıran çocuk ve ısırılan çocuk karakterlerine yer verin, oyunda kendini korumayı bilen çocuk figürüne yer verin, bu çocukların yaşadıkları duyguları taklit edin, kreşe gitmek isteyen ve istemeyen çocukları canlandırın.
  • Kreşe gitmek istemiyor diye kreşten vazgeçmeyin, sakin, sabırlı ve kararlı bir duruş sergileyin.

Kolay gelsin

Kreş mi sokakta oyun mu?

3,5 yaşında ikiz çocuklarım var, bir kız bir erkek. Çocuklar genel olarak bütün günü anneleriyle evde geçiriyorlar ve son birkaç aydır giderek sıkılıyorlar. Çözüm olarak aktivite amaçlı bir kreşe vermeyi düşünüyoruz ama kreş ile sokakta çocuklarla oynaması arasında kararsızım. Sağlıklı gelişimleri için hangisini tercih etmeli veya farklı nasıl bir yol izlemeliyiz bilgilendirebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Günün bir kısmını kreşte bir kısmını sokakta geçirebilirler. Kreşin birçok faydası vardır.

Bahçede ve içeride yaptırılan cimnastik etkinlikleri ile çocukların bedeni, dikkati, talimata uyma becerileri gelişir.

  • Masa başında yaptırılan çizme, kesme çalışmaları ile çocukların el ve parmak kasları gelişir.
  • Çember saatinde okunan kitabı dinlemek ve anlamak, okunanlar hakkında konuşmak, gününü anlatmak, çocukların bilgisini arttırır, dikkat, belleme gibi zihinsel yeteneklerini ve dil becerisini geliştirir.
  • Başka çocuklarla oynamak, paylaşmak, sıra beklemek, öğretmen ve kreş personeli ile ilişki kurmak çocukların sosyal becerilerini geliştirir.
  • Akranları ile oyun sırasında çeşitli tepkilerle karşılaşmak ve farklı duygular yaşamak, çocukların duygusal gelişimini etkiler.
  • Tabii bu kazanımlar, kreş öğretmenlerinin ve yöneticilerinin tecrübeli ve uzman olmaları ile mümkündür.
  • Sokakta ve parkta oynamak da çocukların çok yönlü gelişimini destekler ancak iyi bir kreşin çocukları disiplinli yetiştirdiği, çocuklara sorumluluk ve görev bilinci kazandırdığı, gelecek okul yıllarına ve hayata hazırladığı inkar edilemez.
  • Kreş tercihi, ailenin olanaklarına bağlıdır (özellikle ikizler söz konusu olduğunda), çevrede iyi bir kreşin bulunması ile mümkündür.

Kolay gelsin

Okulda ısırılan ve tekrar gitmek istemeyen çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Merhaba, 2,5 yaşında olan oğlum Mayıs ayından beri kreşe gitmektedir. 3 yarım gün şeklinde gittiğimiz kreşte Haziran ayında bir arkadaşı tarafından ısırıldı ve zaten zor geçen alıştırma süreci bir darbe yemiş oldu. O durumu yaşadıktan sonra uykusunda “ben okula gitmem” diye sayıklayınca 2 hafta ara verdik ve okulun tatil olduğunu söyledik. O iki hafta boyunca o söylemedikçe okul kelimesini evde geçirmedik. Kendisi sorduğunda okulun açılmasına az kaldı dedik. 2 hafta sonra yine gideceği zaman gelince bu defa ağlama krizleri ile bırakmalar başladı. Daha evde hazırlandığımı fark ettiği anda ′anne işe gitme ben okula gitmem′ demeler başladı. Neden diye sorduğum zaman ′çünkü gitmek istemiyorum′ ′arkadaşım beni beklemiyor′ tarzı kelimeler söyledi. Normalde yaz okulu düşünmüyor idik ama alışma sürecinde kopukluk yaşamaması adına özellikle yaşadığı şeyden sonra yaz okuluna yazdırdık. Öğretmeni onu ısıran arkadaşı ile özellikle oynadığını hep onun yanına gitme ihtiyacı hissettiğini dile getirdi. Bu davranışın nedeni nedir acaba? Birde okula alışma süreci oturmadı henüz acaba 3 yarım gün yerine 5 yarım güne döndürüp en azından her gün gitmesini sağlamak alışmasında yardımcı olur mu? 3 yarım gün olunca diğer zamanlar da anneanne ya da babaanne geliyor bakımı için.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : Şimdiye kadar bütün yaptıklarınız doğru. Bundan sonrasında da düşündüğünüz gibi önce 4 gün bir süre sonra 5 yarım gün okula yollamak alıştırma sürecini kısaltabilir. Onu ısıran çocukla eğleniyor iyi oynuyor olabilir ona hayranlık duyabilir o nedenle onu tercih edebilir.

Bir süre sonra kimse sana zarar veremez, kimse sana vuramaz, kimse seni ısıramaz, “Sen de kimseye zarar veremezsin” temalarını işleyin. Biri sana zarar vermek isterse, kendini koru, “kendini nasıl korursun gel birlikte deneyelim” deyin. “Kendini koruyamazsan kimden yardım istersin?” diye sorun Soruyu siz cevaplamayın, onun cevaplamasını bekleyin

Kolay gelsin

Sabahları çocuğumu kreşe nasıl alıştırabilirim?


Merhaba. Oğlum 40 aylık ve kreşe başladı. Şu an oryantasyon sürecindeyiz. Okulda olmayı çok seviyor, akşam mutlu alıyorum okuldan. Fakat sabah giderken çok zorlanıyoruz. Okulla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Tamamen kendi istediği zaman yataktan kalmak, istediği zaman üstünü giymek ya da giymemek, istediği zaman evden çıkmak bunlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Yatağından kalkması üstünü giymesi çok uzun zaman alıyor ve ağlaya ağlaya okula gidiyoruz. Okula gelince tamamen değişiyor, mutlu ve beni hiç aramıyor. Başka ortamda hayat akışına kolay uyum sağlarken, evin içerisinde kendi istediği şekilde bir şeyler yapmamızı istiyor. Dediği de olmayınca saatlerce ağlayan ve çok hırçın bir çocuk oluyor. Ne yapabilirim bu durum karşısında?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Öncelikle okula uyum adaptasyon sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayın. Bunun için akşamları her zamankinden biraz daha erken yatırın, sabahları her zamankinden biraz daha erken kaldırın ki sabah koşuşturma, telaş olmasın ve onu okula sakince hazırlamanız mümkün olsun.

Sabahları okula hazırlanırken yapılması gereken ritüellerden: tuvalet, temizlik, giyinme, kahvaltı için ya saat kurun alarm çalsın ya da kum saati kullanın.

Sabah görevlerini vaktinde bitirdiğinde şarkı söyleyin, birkaç dakika eğlenceli bir şey yapın, böylece okula vaktinde hazır olduğunda, evde keyifli vakit geçirebileceğini yaşamış olsun.

Okul oryantasyon süreci tamamlandığında, sıra evdeki düzeni kurmaya gelecek, aslında bu düzenin okula gitmeye başlamadan önce kurulmuş olmalı idi.

Haftalık bir çizelge yapın, çizelgeyi uzunlamasına 7 güne bölün, bu çizelgenin sol tarafına oğlunuzun günlük görevlerini yazın, resim koyun ve görevin saatini yazın. Örneğin

  • 7 de kalktım yazın, yanına bir yatak resmi çizin
  • 7-7.30 tuvalete gittim, elimi yüzümü yıkadım, dişlerimi fırçaladım, yanına bir banyo resmi
  • 7.30 giyindim, yanına giysi resmi
  • 7.45 kahvaltı ettim, yanına ekmek zeytin yumurta resmi
  • 8.00 evden çıktım, yanına okul resmi
  • Tabii bu görevleri, saatleri ve resimleri kendi aile düzeninize göre yazın-çizin
  • Önce sabahı programlayın, uygulayın, oturtun.
  • Sonra sırasıyla oturtmak istediğiniz kuralları çizelgenize birer birer ekleyin.
  • Görevler yapıldığında yanına tik veya + koyun, yapılmadığında kutuyu boş bırakın. Her akşam yatmadan + ları beraber sayın, hep daha fazla + alması için teşvik edin ama hediye, rüşvet, tehdit kullanmayın. + lar çok olduğunda, iyi gidiyor diye fark ettiğinizi belirtin, bütün kutular + olduğunda, bunu ailece kutlayalım diyerek, ailece eğlenceli bir faaliyet- oyun- aktivite yapın.
  • Evde istediği olmadığında, ağladığında "Şu anda ........... yapmana izin vermediğim için ağlıyorsun, (duygusunu anlayın, kabullenin, neden izin vermediğinizi 2 kelime ile açıklayın, uzun konuşmayın, sakinleşmesini bekleyin) sakinleşince konuşuruz" deyin.
  • Engellediğinizde, hırçınlaşır, bir şeyleri fırlatır, size vurmaya yeltenirse, onu durdurun. "… yapmana izin vermediğim için kızgınsın ama hiçbir şeyi fırlatmıyoruz, anneye vurmuyoruz (veya fırlatmak yok, kırılabilir- anneye vurmak yok, acır), sen de ben de sakinleşince konuşuruz " deyin, bir süre mesafeli davranın, sakinleşmesini bekleyin. Ortamın sakin ve huzurlu olduğu bir zamanda, öfkelenince kendini nasıl sakinleştirebilir, neler yapabilir konuşun,

Kolay gelsin

Çocukların eski okullarını ziyaret etmelerinde sakınca var mıdır?

İkizlerim 5 yaşında. Dün ikizlerden bir tanesi eski anaokulunu ziyarete gitmek istediğini ifade etti. Eski okul doğanın içinde bir okuldu. Şimdi gittikleri okul devlet okulu ve masa başında genellikle vakit geçiriyorlar. Götürmem doğru olur mu?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar

Eski okulunu ziyaret edebilirsiniz ancak o okulun küçükler için olduğunu, şimdi gittiği okulun onlar gibi büyükler için olduğunu açıklayın. Bu açıklamayı eski okul öğretmeninin de tekrarlamasını isteyin.

Şimdiki okulun onları ilkokula hazırladığını, onun için masa başı faaliyetleri yaptırdığını anlatın hatta yeni okulda yaptıkları faaliyetlerden birkaç örneği eski okul öğretmenine göstermek için götürün.

Kolay gelsin

Okulda problem çıkaran çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

3.5 yaşında oğlum kreşe gidiyor 2 aydır. Okulda olmayı oradaki etkinlikleri, oyunları ve öğretmenlerini çok seviyor. Fakat ara ara okulda bazı şeylere çok fazla takıyor. Evde çorba içmeyi hiç sevmez, okulda farklı farklı çorbalar olup içtiği zaman her gün gitmek istemediğini söylüyordu, bir iki kere kusmuş. Çorbayı sevmezse içmiyor çözümü bu şekilde bulduk. Şimdide derslerden birine (yoga dersi) katılmak istemediğini soyluyor sürekli. Her gün soruyor o ders var mı? Gitmeyeceğim diye. Dün derse ağlayarak katılmamış, eve gelip bunu kendisi de söyledi, “ağladım öğretmenim bu sefer, derse girmedim” diye. Konuşmaya çalışıp nedenini anlamaya çalışıyorum, kendimden örnek veriyorum, olayı büyütmüyorum, fakat “sevmiyorum yapamıyorum” deyip konuyu kapatmaya çalışıyor. Yaptığı şeyler okula gidememek için bahane değil. Çünkü zaten sevmediği şeyler okulda yapılınca zorluk çıkarıyor. Onun dışında sınıfta çok uyumlu çok sosyal bir çocuk. Beni anlayabilecek kadar büyük değil. Bunu da alışkanlık haline getirsin istemiyorum. Sonuçta her yerde sevmediği bir şeyler olacaktır. Ne yapmalıyım?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar

Okulda olduğu için her şeyi yemesi lazım, her şeyi yapması lazım diye düşünüyor.

Sevmediği bir yemeği sevmediğini söylemek ve yememek yerine okula gitmemeyi tercih ediyor. Yapamayacağını düşündüğü bir faaliyeti yapamayacağını söylemek ve yapmamak yerine okula gitmemeyi tercih ediyor.

Yemekte güzel bir çözüm bulmuşsunuz: Sevmediği bir çorba olduğunda istemiyorum diyor ve içmiyor, kusma yok, okula gitmeme isteği yok.

Yoga dersi olduğunda, öğretmen ondan hareketleri yapmasını istemesin. "Bugün hareketleri yapmayacaksın, bana minderleri salona taşımaya yardım edeceksin, minderleri yere dizeceksin, minderi olmayanları bana söyleyeceksin" diyerek ona görev versin ve diğer öğrencileri izleyebileceği bir yere oturtsun. Birkaç hafta üst üste derse izleyici olarak katılsın.

Bir süre sonra öğretmen ona hareketleri ders dışında, arkadaşlarının çıvarda olmadığı bir zamanda göstersin, daha sonra denemeleri de kimsenin olmadığı bir ortamda yaptırsın. Yoga hareketlerini yapabildikçe, dersten kaçma isteği azalacaktır.

Evde başarısızlığa tahammülsüzse, başaramadığı faaliyeti yapmıyorsa, başaramadığı işi yarım bırakıyorsa, kazanamadığı oyundan kaçıyorsa, ilk denemede başarısızlığın doğal olduğunu anlatın. Sizin başaramadığınız işleri örnek gösterin, başaramama durumunda tekrar tekrar denemeyi öğretin, sonuca değil çabaya odaklanın, denedikçe başarıya yaklaştığını yaşatın.

Kolay gelsin

Arkadaşlarını taklit eden çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Oğlum 4 yaşında ve yaklaşık 4 aydır kreşe gidiyor yakın arkadaşı ile. Öğretmenimiz bizi hep arkadaşını taklit etmesi ile uyarıyor. Normalde çok dinleyici uslu bir çocuk ama sürekli arkadaşı ne yaparsa onu tekrarlıyor. Aslında dersi dinleyip katılan çocuk. Arkadaşı katılmıyorsa oğlum da katılmıyor diyor öğretmeni. Okula gitmediği zamanlarda da arkadaşları var ve onları da çok tekrarlıyor. Bu durum bizi çok rahatsız etmeye başladı. Nasıl bir yol izlememiz lazım?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,

Onunla evde taklit etmece oyunu oynayın. “Bu oyunda sen ne yaparsan ben de aynısını yapacağım” deyin ve onun her dediğini, her yaptığını tekrarlayın.
Bazen çocuklar bu oyundan hiç hoşlanmazlar, kendiliklerinden arkadaşlarını taklitten vazgeçerler.
Ara sıra görmezden gelin.

“Ben oğlum ile oynamak istiyorum (taklidini yaptığı çocukla) oynamak istemiyorum” deyin
Genelde “Başkasının yaptığını tekrarlama” diyerek sözlü olarak uyarmak yararlı olmaz.
Öğretmen oğlunuzu en öne veya en ön masaya veya sırtı diğer çocuklara dönük oturtabilir. Önünde taklit edeceği kimse olmayacağından kendi becerisini ve kendi yaratıcığını kullanmak zorunda kalacaktır.
Öğretmen bir başka gün oğlunuza asistanlık görevi verebilir ve diyebilir ki “Şimdi sen arkadaşlarına ne yapmaları gerektiğini göster, arkadaşların da senin yaptığının aynısını yapsın” O zaman da arkadaşları onu taklit edecektir o taklit etmemiş olacaktır.
Dilerim bu yöntemlerle başkalarını taklit etmekten vazgeçer, kendi becerilerini sergiler ve öğretmenin talimatlarına uyar.
Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X