Okul Öncesi Oyunlar | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Okul öncesi çocuklarla hangi oyunlar oynanabilirsiniz?

Tarih: 14 Eylül 2021 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Okul öncesi çocuklarla hangi oyunlar oynanabilirsiniz?

Okul Öncesi Oyunlar

0-6 yaş çocuk gelişimi için en önemli dönemdir. 0-6 yaş aralığında çocuk öğrenmeye ve gelişmeye en açık zamanındadır, gelişim ve öğrenme en hızlı şekilde ilerlemektedir. Oyun ve yaşa uygun aktiviteler çocuğun gelişimini desteklemek için ebeveynlerin sunabileceği en önemli kaynaklardandır. Çocuğun gelişen becerilerini kuvvetlendirmesi, yeni beceriler kazanması ve öğrenmesi için oyuna ihtiyacı vardır.

 

Yuva ve anaokulları çocuğa öğrenmesi için ihtiyacı olan oyun ve aktivite alanını açacaktır ancak okul öncesi dönemde evde bakım verenlerin sunacağı aktivite ve oyunların oldukça önemli olduğu gözden çıkarılmamalıdır.

Çocuk gelişiminin dört farklı alanı bulunmaktadır. Bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, sosyal gelişim ve duygusal gelişim alanları uygun aktiviteler ve oyunlarla ayrı ayrı desteklenmelidir. Ebeveynlerin doğru kaynaklara ulaşıp uygun aktiviteleri bulması bazen zor olabilmektedir. Bunun için kitapçılarda bulunan yaş gruplarına göre ayrılmış aktivite/etkinlik kitaplarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca okul öncesi dönemde evde kolaylıkla yapabileceğiniz ve çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirirken gelişimlerini destekleyebileceğiniz birçok aktiviteyi sitemizde bulabilirsiniz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Okul öncesi oyunlara birkaç örnek:

Bilişsel gelişim oyunları

Şekil Avı

Geniş bir kasenin içine mercimek, pirinç vb. dökün, farklı şekillerde olan blokları ya da renkli kartonlardan kestiğiniz şekilleri mercimeklerin arasında saklayın. Çocuğunuzun bulduğu şekilleri toplayacağı birkaç sepet, kutu veya plastik bardağı önüne belirli bir şekil çizerek/yapıştırarak hazırlayın. Çocuğunuz mercimekler arasında bulduğu üçgen şekillerini üstünde üçgen resmi olan kutuda, kareleri üstünde kare resmi olan kutuda toplasın. Bulduğu şekillerin ne olduğunu çocuğunuza sorun.

Zıpla ve Alkışla

A4 kağıtlarına çocuğunuzun bir kağıtta sola doğru basarken, bir kağıtta sağa doğru, diğerinde öne, arkaya, tek ayak, çift ayak olacak şekilde farklı farklı ayak izlerini çıkarın. Daha sonra 2 ya da 3 renk belirleyin ve her renge bir sayı verin. Ayak izlerini belirlediğiniz renklere boyayın. Hazırladığınız kağıtları düz bir yol oluşturacak şekilde sıralayın ve bir başlama noktası belirleyin. Çocuğunuz ilk kağıttaki pozisyondan başlayarak, her bir kağıttaki pozisyona ilerlesin ve ayaklarını değiştirirken, önceden renklere verdiğiniz sayı kadar el çırpsın. Örneğin; Sola doğru bakan mavi ayakları gördüğünde sola doğru dönerek 3 kere alkış yapsın, ilerlediğinde ileri bakan sarı tek ayak izini gördüğünde tek ayak üzerinde bir öne geçsin ve 1 kere alkış yapsın.

Fiziksel gelişim oyunları

Boncukları Dizelim

Bir kartondan yüz oluşturacak şekilde istediğiniz büyüklükte bir daire kesin. Dairenin üstüne bir yüz çizin ve saçların olması gereken yerden delikler açın. Bu deliklere çeşitli uzunlukta ve kalınlıkta ipler bağlayın. Farklı boyutlarda boncuklar hazırlayın ve çocuğunuzdan boncukları dilediği gibi iplerden geçirerek saçları süslemesini isteyin.

Başımızı Kullanarak Topu Yuvarlayalım

Bu aktivite için ihtiyacınız olan tek şey bir top. Topun boyutlarının büyük olması çocuğunuzun görevi daha rahat tamamlamasına yardımcı olur. Çocuğunuzla beraber bir başlangıç ve bitiş noktası belirleyin. Çocuğunuz başlangıç noktasında elleri ve dizleri üstünde, emekleme pozisyonunda dursun. Topu önüne koyun ve ellerini kullanmadan yalnızca başı ile topu iterek bitiş noktasına ulaştırmasını söyleyin. Bu aktiviteyi önce düz ve kısa bir parkurda yapmaya başlayın, çocuğunuz alıştıkça parkuru daha dolambaçlı ve uzun hale getirin.

Duygusal gelişim oyunları

Duygulara Hoplayalım

Farklı duygular yansıtan yüzlerin büyük çıktılarını alın ve bunları zemine bantlayın. Bir duyguyu dile getirin - "öfke!" veya "sevinç!"—ve çocuğunuzu bu duyguyu gösteren yüze zıplaması için cesaretlendirin. Duygu kartında durduklarında, onları surat yapmaları için cesaretlendirin ve bir kişinin neden böyle hissedebileceğini açıklayın. Tüm duygular tanımlanana kadar oynayın.

Duygu Bingosu

Çocuğunuzla birlikte oynamak için bir duygu bingosu hazırlayın. Üzüntü, mutluluk, kızgınlık, şaşkınlık, korku, iğrenme, utanç, merak, sevgi, endişe gibi farklı duyguları gösteren resimler bulun ve bunların olduğu birkaç tane oyun kartı hazırlayın. Her kartta 4 ya da 6 duygunun olduğu ve her kartın aynı olmadığı oyun kartları hazırlayın. Keseye atmak için de bu duyguların her birinden bir kaç tane olacak şekilde bastırın ve kesin. Siz keseden duygu kartlarını çekip ismini söyleyin ve kartında o duygu olan çocuk bir düğme ya da pul ile o duygunun üstünü kapatsın. Kartındaki tüm duyguları önce kapatan oyuncu kazanır!

Sosyal gelişim oyunları

Topu düşürmeden taşıyalım

Çocuğunuz ve arkadaşları bir araya geldiğinde bu aktiviteyi önerin. Çocukları ikili gruplara ayırın. Büyük bir gazete kağıdının bir tarafını bir çocuk, diğer tarafını da başka bir çocuk tutsun. Topu gazete kağıdının üstüne koyun ve çocuklardan topu düşürmeden oda içinde dolaşmalarını isteyin.

Birlikte Çalışalım

Çocuğunuzun bloklarının renk ve şekillerini çizdiğiniz bir çok indeks kartı hazırlayın. Bu kartları çıktı alarak ya da kendiniz çizip boyayarak elde edebilirsiniz. Siz ve çocuğunuz sırayla bir kart çekin ve eşleşen bloğu bulun. Çekilen kartlara göre bir kule inşa edin. Herkes sırayla bir kart çeksin ve karttaki bloğu kuleye eklesin. Kuleyi yapabildiğiniz kadar yüksek inşa etmeye çalışın. Eğer düşerse, sorun değil - sadece tekrar deneyin!


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X