Otizmli Çocuğun Konuşması | Çocuklu Dünya
 
Konuşma Gelişimi

Otizmli Çocuğun Konuşmasını Geliştirmek için Neler Yapılabilir?

Tarih: 18 Ağustos 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Otizmli Çocuğun Konuşmasını Geliştirmek için Neler Yapılabilir?

Otizmli Çocuğun Konuşması

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların spektrumun ne tarafına yakın olduğuna göre semptomlarının şiddeti değişiklik göstermektedir.



Otizmli Çocuğun Konuşması Nasıl Olur?

Dil, sosyal bir iletişim aracıdır. Otizm ise sosyal işlevsellikte problemin olduğu bilinen bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu sebeple otizmi olan çocukların konuşma problemi yaşamaları sıklıkla görülen bir durumdur.

Otizmli Çocuğun Konuşmasında Neler Görülür?

  • Soyut anlamları kavramakta zorluk çekmektedirler. Bu sebeple çocuklar deyimler ve atasözlerini anlamakta problem yaşayabilirler.
  • Somut anlamları kavramak soyutlardan ziyade daha kolaydır.
  • Ekolali otizmde görülen bir durumdur. Çocuğun duyduğu kelimeleri veya cümleleri söylendikten hemen sonra tekrar etmesine denilmektedir. Çocukların dil becerilerini geliştirebilmesi için ekolali dönemi bir noktaya kadar normal kabul edilmektedir. Bu ekolali döneminin genellikle 2,5 yaşındaki çocuklarda sona ermesine rağmen otizmli çocuklarda devam ettiği görülebilmektedir.
  • Dil bilgisi kurallarında problem yaşarlar. Genellikle fiillere ek koymakta zorluk çekerler. “Annem geliyor.” demek yerine “Anne gel.” diyebilirler.
  • Kişi zamirlerini kullanmakta zorluk çekerler. En fazla zorluk çektikleri kişi zamiri “ben”dir. Birinci tekil şahıs zamirini kullanmak yerine ikinci tekil şahıs olan “sen” veya üçüncü tekil şahıs olan “o” zamirini kullanmayı seçerler. “Su istiyorum.” yerine “Su iste.” diyebilirler.

Otizmli Çocuğun Konuşmasında Ne Zaman Gerilik Olur?

Bazı otizmli çocukların anneleri veya babaları gibi bakım verenleri tarafından gelişimsel gerilik yaşadıkları erken söylenmesine rağmen bazı çocuklarda 1-2 yıllık dönemde gelişim normal devam ederken aşamalı ya da ani bir gerilik gözlemlenmeye başlayabilmektedir. Buna otistik regresyon adı verilmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda otistik regresyonun başlama yaşı 1 yıl 8 ay olarak belirlenmiştir. Otistik regresyonun görüldüğü alanlardan birisi de dil becerisidir.

Otizmli Çocuğun Konuşmasında Ne Kadar Gerilik Olur?

Çocuğun, otizm spektrumunun hangi ucuna daha yakın olduğuna göre belirtiler inin şiddeti farklılaşmaktadır. Bazı çocukların konuşması akranlarına kıyasla oldukça geride iken bazı otizmli çocuklarda bu gerilik çok da olmayabilir. 0-2 yaş dönemindeki çocukların bazılarının birkaç kelime konuştuğu bilinirken bazıları ise hiç kelime söylememektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Otizmli Çocuğun Konuşmasını Geliştirmek İçin Aileler Ne Yapmalıdır?

Otizmli çocuğun konuşmasını geliştirebilmek için ailelerin yapabileceği bazı davranışlar vardır.

  • Bakım veren kişi ile çocuğun arasındaki bağ kuvvetlendirilmelidir. Bakım veren kişi anne ya da baba olabilir. Bakım veren kişi ile çocuk arasında güvenli bağ oluşturulmalıdır. Güvenli bağın oluşumu için çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçları ihmal edilmemelidir ve çocuk şefkatten yoksun bırakılmamalıdır.
  • Çocuğa ev içerisinde kitaplar okunabilir.
  • Diyaloglar kurulmaya özen gösterilmelidir.
  • Otizm fark edildiği ilk andan itibaren çocuk özel eğitime götürülmelidir.
  • Özel eğitimde aileye verilen önerilere evde ve sosyal ortamlarda uyulmalıdır.
  • Aileler imkanlarının el verdiği ölçüde özel eğitim almaya özen göstermelidir.

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

Hareketli oyuncaklardan ürken çocuklara nasıl yaklaşmalı?

Kızım otizm değil fakat otizm çizgisinde denmişti. Eğitim aldı, konuşmaya başladı. Yavaş yavaş hareketli sesli oyuncaklarda teker teker üstüne eklenerek alıştırmaya çalıştığımızda yine ağlayıp izin bile vermediğinde ne yapacağız?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Otizm çizgisinde içinde, dışında veya geride bırakmışsa bile ben danışanlarımın mutlaka eğitimlerini sürdürmelerini öneriyorum. Çocuk konuşmuş olabilir, büyük bir aşama kaydetmiş olabilir ama lütfen çocuğun eğitimini yarım bırakmasınlar. Yani bu eğitim duyu bütünleme olabilir, bir psikoloğun pedagogun floortime eğitimi, davranış eğitimi olabilir, bir çocuk psikiyatrın görüşünü almak olabilir. Yani ne olur eğitime devam etsinler inanılmaz yerlere geliyor çocuk ve böyle bir şüphe bile ortadan siliniyor o zaman içinde. Benim için bu yaştan sonra herhangi bir çocuk gibi davranmak, ona özel bir problemi olan bir çocuk gibi davranmak değil o kitabı alıştırmak, oyuncağa alıştırmak daha sonra sesine alıştırmak daha sonra hareketini alıştırmak, iyice alıştıktan sonra ancak hem ses hem hareketi bir araya getirerek oyuncağı vermek. Oyuncağın ne sesi ne hareketi hiçbir şeyi yok, oyuncak orda durunca çocuk irkiliyor ama nasıl biliyor musunuz hani şeytan görmüş gibi oluyor. “Sen bu oyuncağı çok sevmedin” diyoruz en iyisi biz bunun üstünü örtelim ya da biz bunu dolaba koyalım, çekmeceye koyalım. Sen istediğin zaman alırsın. Ama onu orada unutmak değil yavaş yavaş oyuncağa alıştırmak önemli. Mesela mutfak araçlarıyla da çocuklar böyle tepkiler gösterebilirler bu araçlara. Mikser ve blender sesi, klima sesi çalıştırma filan diyen çok çocuğumuz olmuştur bunu yaklaşımların hep saygı duyuyoruz ama hep çocuğu bu ürktükleri nesneye yakınlaştırıyoruz.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X