Erken doğan bebek, zamanında doğan bebeğin anne karnında tamamladığı gelişim basamaklarını tamamlamadan dünyaya gelir ve bu gelişim basamakları doğumdan sonra anne karnı dışında tamamlanır. Dolayısıyla anne karnındaki gelişimini tamamlayarak dünyaya gelen bebek ile erken doğan bebek arasında bazı gelişimsel farklar olur. Erken doğan bebeğin yaşı düzeltilmezse gelişiminin geri kaldığı yanılgısına düşülür. Bebeğin gelişimini doğru takip etmek için bebeğin olması gereken doğum tarihinin baz alınması gerekir. Bu şekilde hesaplanan yaş bebeğin düzeltilmiş yaşını oluşturur.
40 haftalık doğum zamanında doğum olarak kabul edilir. Bebeğin düzeltilmiş yaşını bulmak için doğum haftasını 40 tan çıkarmak ve bulunan sayıyı da takvim yaşından çıkarmak gerekir.
Örneğin 35 haftalık doğan ve şu an 6 aylık olan bir bebeğin yaşı hesaplanacaksa; 40- 35 = 5 şeklinde ilk basamak hesaplanır. Daha sonra 5 hafta bebeğin takvim yaşı olan 6 aydan çıkarılır. Bebeğin gelişimi 6 aylık gelişime göre değil 4 buçuk aylık gelişime göre takip edilir.
Her bebeğin gelişim seyri kendine özgüdür. Bebek doğum zamanından bağımsız olarak bazı gelişim basamaklarını yaşıtlarına göre daha yavaş tamamlarken, bazı basamakları da daha hızlı tamamlayabilir. Böyle bir durumda hemen endişelenmeye gerek yoktur. Bunun yanında prematüre doğan bebeklerin gelişimleri normal doğan bebeklere kıyasla daha yavaş ilerleyebilir. Ancak bebeğin gelişiminin düzeltilmiş yaşa göre takip edilmesi unutulmamalıdır.
Prematüre doğan bebeklerin özellikle ince ve kaba motor gelişimleri yaşıtlarını geriden takip edebilir.
Prematüre doğan bebeklerin ilk aylarda uyaranlara az tepki verdiği gözlemlenebilir. Bu oldukça doğaldır. Erken doğan bebeğin önceliği anne karnında tamamlayamadığı gelişim basamaklarını tamamlamaktır. Bu nedenle etraflarındaki uyaranlara odaklanamaz, bu verileri işleyemez ve tepki veremez. Erken doğan bebeğin tepki vermesi için zorlanmaması aksine etrafındaki fazla uyaranların azaltılması ve hafifletilmesi gerekir.
Prematüre bebeklerin düzeltilmiş yaşlarına göre gelişim basamakları aşağıdaki gibidir;
Prematüre bebeklerin yaşıtlarını yakalamaları yaklaşık olarak 3-4 yaşı bulur. Her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Bebeğin yaşıtlarını yakalama zamanı 3 yaşından erken olabileceği gibi 4 yaşını biraz geçebilir de. Erken doğan bebeğin gelişimini takip ederken ebeveynlerin düzeltilmiş yaşı dikkate almaları, 8 hafta erken doğmuş 4 aylık bir bebeği 4 aylık bebek gelişim basamaklarına göre değil, 2 aylık bebek gelişim basamaklarına göre takip etmeleri gerekir.
Prematüre bebeklerin karşılaşması muhtemel olan problemler olmakla beraber erken doğan çoğu bebek tipik bir gelişim seyri göstermekte herhangi bir gerileme, gecikme veya gelişim problemi yaşamamaktadır.
Erken doğan ve gelişimi akranlarına göre daha geriden seyreden bebeğin motor becerileri daha geç gelişebilir, görme ve işitme gibi duyularında bazı sorunlar olabilir, bunun yanında duyusal hassasiyetleri olabilir.
Erken doğan bebeğin doğumu takip eden birkaç ayda etraftaki uyaranlara fazla hassas olduğu, bu uyaranları işlemekte zorlandığı bilinir. Bu nedenle yeni doğan bebeğin bulunduğu ortamdaki ses, görüntü, ışık ve dokunsal uyaranları mümkün olduğunca aza indirmek gerekir.
Bebeği iyi gözlemlemek, ihtiyaçlarına dair verdiği ipuçlarını takip etmek ebeveynlerin prematüre bebeklerini desteklemek için yapabileceği ilk şeydir. Bebek için belirli rutinleri olan, tahmin edilebilir ve tutarlı, sakin ve az uyaran olan bir ortam yaratmak önemlidir. Bebek ile mümkün olduğunca göz teması kurarak konuşmak, yumuşak masajlarla bebeği rahatlatarak duyularını düzenlemesine yardım etmek, basit oyunlar oynamak bebeğin gelişimini destekleyecektir. Bebeğe gelişimi ve öğrenmesi için ihtiyacı olan uyaranı sağlamak kadar dinlenmesine fırsat vermek de gerekir. Bebeğin işaretlerini anlamak burada önem kazanır, yorulduğunu anladığınızda bebeğin uyumasına izin vermek ve uyaranları kesmek gerekir. Bebeğin etraftaki uyaranların fazla geldiğine dair işaretleri; esneme, huzursuzlanma, kendini sıkma, uyku haline geçme ve iletişim sırasında başka yerlere bakma şeklinde sıralanabilir.
Erken doğan bebek, zamanında doğan bebekler gibi, yakınlığa, ten temasına ve özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Verdiği ipuçları ve sinyalleri anlaşılan ve ihtiyaçları karşılanan bebeğin gelişimi de sağlıklı devam eder.
Kaynak
Acunaş, B., Alyamaç Dizdar, E. & Salihoğlu Ö. (2020), Prematüre Bebeklerin Taburculuk Sonrası İzlem Kitapçığı, Türk Neonatoloji Derneği, 2020.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.