Probiyotiklerin bizler ve çocuklarımız için faydalı olduğunu gösteren bilimsel yayınlar olduğu kadar, herhangi bir yararı olmadığını gösteren bilimsel yayınlar da mevcuttur. Bu yazımda güncel bilimsel veriler ışığında hem sizler hem de çocuklarınız için “probiyotikler” konusundan bahsettim.
Bakteriler kötü bir üne sahiptir, ancak hepsi kötü değildir. Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için belirli bakterilere ihtiyacı vardır. Bakteriler sindirime, besinleri emmeye ve bizleri hasta eden diğer mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Probiyotikler, birçok insanın "dost bakteri" veya "iyi bakteri" dediği şeydir. Vücutta yaşayan ve vücudun iyi çalışmasına yardımcı olan bakterilerdir. Genellikle probiyotikler, vücudu düşman bakterilerin veya diğer mikropların neden olduğu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Ancak bazı insanlar probiyotik içeren ürünleri alırlar çünkü bu hapların kendilerini sağlıklı tutmaya yardımcı olacağını düşünürler. Hatta bazı insanlar probiyotiklerin sevdiği bir tür yiyecek içeren haplar olan "prebiyotikler" alırlar. Sorun şu ki, probiyotiklerin vücuda yardımcı olduğuna dair iyi kanıtlar olsa da probiyotik ürünleri almanın kesin bir yararı olduğuna dair güçlü bir kanıt da yoktur.
Bazı araştırmacılar probiyotiklerin aşağıdaki faydaları gösterebileceğini düşünmektedirler:
Çocuklar mikrobiyomlarını anne karnında ve erken çocukluk döneminde geliştirirler. Sağlıksız bir mikrobiyomun birçok hastalıktan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Probiyotikler, mikrobiyomu sağlıklı tutmada rol oynayabilir.
Amerikada yayınlanan bir araştırma, bebeklere yaşamın ilk üç ayında probiyotik vermenin kolik, kabızlık ve asit reflüsünü önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Başka bir çalışmada ise; üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığını ve süresini azaltmada probiyotiklerin plasebodan daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı çalışmada antibiyotik kullanımının ve soğuk algınlığı nedeniyle okula devamsızlığın azalması da dikkat çekici bilgiler arasındadır.
Ancak bu yayınların aksine, probiyotiklerin herhangi bir faydası olmadığını gösteren yayınlar da mevcuttur. Bu nedenle, çocuğunuza probiyotikleri özellikle uzun süreler boyunca vermeniz gerekip gerekmediği konusunda net bir cevap yoktur.
Probiyotikler, standart ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmemekte ve takip edilmemektedir. Bu, probiyotikleri paketleyen şirketlerin, etikette listelenen bileşenlerin aslında şişede olduğunu kanıtlamak zorunda olmadığı anlamına gelir. Probiyotik içermeyen, aromalı su almış olabilirsiniz. Bu sebeple doktorunuzun veya eczacınızın önerdiği ürünleri kullanmanız önemlidir.
Çocuklara probiyotik vermek risksiz değildir, ancak bu olasılık çok düşüktür. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar enfeksiyon yaşayabilir. Bazı çocuklarda gaz ve şişkinlik olabilir. Çocuğunuza probiyotik takviyeleri vermeden önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın.
Probiyotikler, sağlıklı bebeklerde ve çocuklarda kabızlık, kolik ve asit reflünün giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca antibiyotik kullanan çocuklarda ikincil enfeksiyonları ve ishali önlemeye yardımcı olabilirler. Probiyotikler, bazı çocuklarda egzama ve alerjilerin önlenmesine yardımcı olabilir.
Probiyotiklerin çocuklarınıza yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurun ve doktorunuza şu soruları sorun:
Çocuklar üzerinde uzun vadeli probiyotik etkileri bilinmediğinden, çocuklar bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe koruyucu bir çare olarak probiyotik takviyeleri kullanmamalıdır. Bunun yerine, mikrobiyomlarını sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için çocuğunuzun diyetine ekleyin. Yoğurt yemek çocuğunuzun sindirimine yardımcı olur ve çocuğunuzun sağlıklı kalmasına katkıda bulunur.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.