Sendrom aynı zamanda gelişimsel yetersizlikleri olan veya merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkları olan bireylerde de görülebilmektedir. Üstün beceri genellikle sadece bir alanda görülür. Savant Sendromu doğuştan gelebilmekle beraber yaşamın ilerleyen dönemlerinde oluşan merkezi sinir sistemi hasarları veya kafa travmalarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Savant Sendromu her 10 otizmliden 1’inde görülmektedir. Gelişimsel gerilikleri olan veya merkezi sinir sistemi ile ilgili bozukluklara sahip popülasyonda ise savant sendromunun görülme sıklığı %1’den az olarak belirtilmiştir. Savant Sendromuna sahip bireylerin büyük bir çoğunluğu otizmlidir bununla birlikte yukarıda da belirtildiği gibi her otizmli birey Savant Sendromuna sahip değildir. Sendrom erkeklerde kızlara göre 6 kat daha fazla görülebilmektedir.
Savant Sendromu genellikle IQ skoru normalin altında olan bireylerde görülmektedir fakat normal veya normal üstü IQ’ya sahip bireylerde de Savant Sendromuna rastlanmıştır (Bu durumun nedeninin Savant Sendromu ile gelen yetenek sayesinde IQ testinin belirli kümelerinde yüksek performans gösterme olduğu düşünülmektedir). Savant Sendromuna sahip kişiler spesifik alanlarda ekstrem beceriler gösterirler. Bu alanları matematik, mekanik, müzik, görsel sanatlar, belirli bir konuda olağandışı bilgi birikimi olarak sıralayabiliriz. Savant Sendromlu bireylerin sahip oldukları becerilerin kaynağının yüksek işlevli hafızaları olduğu düşünülmektedir.
Savant Sendromunun ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, sendromun ortaya çıkış nedenlerini açıklayan birkaç teori bulunmaktadır. Bunlardan biri Savantlı bireylerin genlerinde oluşan bir değişiklik sebebiyle tablonun ortaya çıkabileceğini iddia etmektedir. Bir diğer teori ise beynin sol lobunda oluşan hasarın beynin sağ lobu tarafından telafi edilmeye çalışılmasıyla Savant Sendromunun ortaya çıktığını savunmaktadır.
Savant sendromuna sahip kişilerin yeteneklerini kaybettikleri çok nadir görülür. Aksine Savantlı bireyler yetenekleri üzerine eğildiğinde bu alanlarda gelişme gösterebilmektedir.
Savant Sendromunu teşhislendirme adına özel bir yöntem bulunmamaktadır. Otizm, gelişimsel problemler veya merkezi sinir sistemi hasarları bulunan kişilerde spesifik bir alanda olağanüstü başarı gösteren kişiler uzmanlar tarafından teşhislendirilir.
Savant Sendromu bir dezavantaja yol açmamaktadır dolayısıyla tedaviden çok kişinin yeteneklerinin eğitilmesine dair çalışmalar yapılmaktadır. Sahip olunan yeteneklerin eğitilmesi ile iletişim becerileri, kendine yetebilme ve sosyalleşmede artma görülebildiği saptanmıştır. Savant Sendromuna dair herhangi bir tedavi yapılmazken, Savantlı kişilerde görülen otizm, gelişimsel problemler veya merkezi sinir sistemi hasarlarına dair tedavi müdahaleleri yapılmaktadır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.