Televizyonun Çocuğun Gelişiminde Etkileri | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Televizyonun Çocuğa Olumsuz Etkileri


Televizyon zamanla çocuğun hayatında ister istemez olmazsa olmazlar arasına girmektedir . Ailelerin bazı durumlarda kurtarıcı olarak gördükleri televizyonun çocuklar üzerinde bir takım olumsuz etkileri mevcuttur. Hızlı geçen görüntüler beyin bağlantılarını etkilemektedir. Çizgi film seyredilirken değişen her ekran görüntüsünde çocuk refleks olarak göz kırpar. Her değişen ekran görüntüsü ile göz kırpma hızı, dolayısıyla dikkat 1 saniyeye kadar inebilmektedir. Hızlı geçen görüntüleri izlemeye odaklanan bir çocuk daha hareketsiz uyaranlar karşısında odaklanmakta sorun yaşayabilmektedir. Çocuk, bu nedenle günlük hayatında da tek bir noktada odaklanamaz ve konudan konuya atlar. Bunun sonucunda da dikkat sürekliliği kaybolur. Aynı zamanda göz sağlığını bozduğu, hareketsizliğe neden olduğu için bedensel gelişimi de olumsuz etkilemektedir.


Televizyonun çocuğa olumsuz etkileri nelerdir?

• Çalışmaya karşı isteksizlik

• Okuma alışkanlığının yerleşmemesi

• Kendini doğru biçimde ifade edememe

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

• Gerçeklikten uzaklaşma

• Toplumsal ilişkilerde güçlükler yaşama

• Düşük akademik performans (Choma,2004) gibi sorunlar da en sık görülen problemler arasındadır.

Çocuğu Televizyondan Vazgeçirmek

Günü sürekli çocuğun peşinden koşturarak geçirmiş, yorulmuş anne-babalar kendilerine biraz olsun zaman ayırabilmek adına çocuğun kendisini oyalayabileceği bir aktivite bulmaya çalışırlar. Bu aktivite, genellikle ailelerin kurtarıcı silahı çizgi filmler, tabletteki videolardır. Çocuğu çizgi filme teslim etmek, çoğu anne-babalar için kendilerine ayırabilecekleri bir zaman dilimi oluşturmak olarak görülür. Aynı zamanda yemek, uyku konusunda sıkıntı çeken ebeveynlerin başvurduğu ilk yöntem yine çizgi filmler, tabletteki videolardır. Çocuğu televizyona/ tablete dalmışken doyurmak en çok yapılan yanlışlar arasındadır . Yemek yerken televizyona/ tablete odaklanan çocuk ne yediğinin, ne kadar yediğinin farkında olmaz. Dikkatini izlediğine veren çocukta tat duyusu kaybolur, doygunluk hissi yok olur. Bu durum ileriki yıllarda obezite riskini arttırabilmektedir.

Çocuğu Televizyondan Nasıl Vazgeçirebilirsiniz?

Çocuğun herhangi bir nesneye bağlı kalmadan yemeye alışması için 1 hafta sevdiği yemekleri pişirerek işe başlayabilirsiniz. Aynı zamanda büyük tabakta küçük porsiyonlar sunmanız çocuğun gözünü korkutmayacaktır.

Çocuk, televizyondaki çizgi filmleri, tabletteki videoları izleyerek kendini oyalıyor olarak gözükse bile aslında kendi gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bir çizgi filmin uzunluğunun 15-20 dakika aralığında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, henüz ilkokul çağına gelmemiş (2-5 yaş) çocuğun günde 2 bölümden fazlasını izlemesine izin vermemek yararlı olacaktır. Yaş ilerledikçe çocuğun televizyon/ tablet başında geçirmek isteyeceği süre artacaktır. Bu süreyi anne/baba olarak sizin sınırlandırmanız önemlidir.

Unutmayın ki patron sizsiniz! Çocuğunuz televizyon izlemesine izin vermek kadar izleyeceği süreyi sınırlandırmak da sizin elinizde. Televizyonu çocuğun kendini oyalaması dışında ailecek yapılan bir aktivite haline çevirin. İzlediğiniz çizgi film sonrası çocuğunuzla paylaşımda bulunun, mesajların farkına varmasını sağlayın. İzlediğiniz çizgi film üzerinden gerçeklik ve hayal arasındaki farkları anlatarak çocuğunuza farkındalık kazandırın. Ayrıca bir izleme planı oluşturarak kuralları baştan sizin koymanız ve pazarlığa açık olmamanız iplerin sizin elinizde olmasını sağlayacaktır.

Pedagog Dr. Yeşim Kesgül Sercan’ın “Kitap ve Çocuk İlişkisi” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.


ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Günümüzde çocuklar dahil herkes zamanının önemli bir kısmını televizyon karşısında geçirmektedir. Televizyon karşısında geçirilen bu süre çocukların dikkat sürelerinin kısalmasına, gelişim dönemlerinin sekteye uğramasına, dil gelişimi ve dil kullanım problemlerine, bilişsel becerilerin gerilemesine ve sosyalleşmenin azalmasına sebep olmaktadır. Sürekli olarak hareket ve canlılık içeren ekrana çok uzun süre bakan çocuklar kendi hayatlarının da aynı şekilde olmasını isterler. Bu yüzden de zamanlarının büyük bir kısmını televizyon karşısında geçiren çocuklara ev ve okul gibi ortamlar sıkıcı gelmeye başlayabilir.

Çocuklar bir süre sonra televizyonsuz kendi kendini oyalayamayan ve keyifli zaman geçiremeyen çocuklar haline gelirler. Bu sebeple ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, çocukların televizyon izleme sürelerini kısıtlamaktır. Televizyona alternatif olarak yapılabilecek etkinlikler yaratmak ve ebeveynlerin çocuğa eşlik etmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir etkinlik sırasında (yemek yemek, ders çalışmak gibi) televizyonun kapalı olması, çocuğun o etkinlikten ve geçirilen zamandan keyif almasını sağlar. Televizyon izleme sürelerinde de izleyecekleri içerikler konusunda seçici olmanız önemlidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X