Tonsilit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir? | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Tonsilit Nedir? Neden Olur? Bademciklerin Alınması Zararlı mıdır?

Tarih: 3 Şubat 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Tonsilit Nedir? Neden Olur? Bademciklerin Alınması Zararlı mıdır?

Çocuklarda Tonsilit

 

Tonsilit; sıklıkla bakteri ve virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlükle kendisini gösterir.

 

Tonsilit nedir?

Latincede bir organ isminin sonuna “itis” eklenmesi o organın iltihaplanmasını ifade eder. Tonsilit: bademcik iltihabı, Apandisit: apandixin iltihabı, Enterit: barsak iltihabı, Gingivit: diş eti iltihabı gibi

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Tonsilit nedenleri?

En sık bakteri ve virüsler neden olur.

Antibiyotik ne zaman gerekir?

Çocukluk çağında tonsilitlerin en sık görülme nedeni virüsler olduğu için aslında çoğu kez antibiyotiğin faydası olmaz. Ancak boğaz sürüntüsünde bakteri olduğu gösterilirse o zaman antibiyotik kullanımı şart olur.

Tonsilitte hangi antibiyotik ne kadar süre verilmelidir?

Tercih edilen antibiyotik genelde amoksisilindir. 10 gün süre ile verilmelidir. Amaç tonsiliti tedavi etmekten çok boğazda tespit edilmiş streptokok adlı mikroorganizmanın neden olduğu Akut Eklem Romatizmasını önlemektir.

Tonsilit nasıl anlaşılır?

Tonsilit; çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlükle kendisini gösterir. Eğer neden olan etmen virüsler ise çoğu kez beraberinde burun akıntısı, öksürük de eşlik eder. Bakterilere bağlı tonsilitte ise öksürük burun akıntısı genelde olmaz. Muayenede bademciklerin kızardığı ve bazen de üzerinde beyaz bir tabaka olduğu gözlenir.

Tonsil (bademcik) taşı nedir?

Bademciklerin cepli bir yapısı vardır. Bu cepler içinde biriken besin artıkları ve boğazda normalde de yer alan bakterilerin oluşturduğu sarımsı beyaz orta sertlikte, ele alındığında peynir gibi ezilebilen bir yapıdır. Sertleşmiş ve boğazda batma hissine yol açan bademcik taşları KBB uzmanı tarafından alınabilir ama çocuklarda genelde buna gerek kalmada öksürük hapşırıkla çıkar.

Bademcik taşı önlenebilir mi?

Bademciğin cepli yapısı bireysel olarak taş oluşumuna zemin hazırladığı için daha cepli olan bademciklerin içinde taş oluşumu gözlenir ve alınacak herhangi bir önlemle önüne geçmek pek de mümkün değildir.

Bademcik patlatma nedir?

Halk arasında kullanılan bademcik patlatma, bademcik taşının veya bademcik üzerinde yer alan sarımsı beyaz iltihabın parmakla sıkılarak boşaltılmasıdır. Çocuklarda kullanılan bir yöntem değildir ve zarar da verme potansiyeli vardır.

Tonsilitin tipleri nelerdir?

Neden olan etkene göre bakteriyel veya viral tonsilit diye ikiye ayrılabileceği gibi ara ara olan ve sık olmasına göre akut veya kronik diye ayrılabilir. Bir de üzerinde zar gibi bir yapı varsa membranöz, nokta nokta sarı iltihaplı görünüm varsa kriptik tonsilit denir.

Bademciklerin alınması zararlı mı?

Bademcikler vücudumuzun dışa açılan, ağız boşluğunda yer alan ve dışardan giren mikroorganizmaları ilk olarak yakalayıp hapseden, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak görev yapan özel bir dokudur. Gereksiz yere alınması tabi ki zararlıdır.

Bademciklerin alınmasını gerektiren durumlar nelerdir?

Bademcikler şu durumlarda alınması gerekebilir.

  • Nefes almayı, yutkunmayı engelleyecek kadar büyükse ve geçirilmiş bir enfeksiyona bağlı olup antibiyotik kullanılmasına rağmen bu şikâyet devam ediyor ve çocuğun gelişimini bozuyorsa.
  • Geniz eti ile birlikte büyümüş ve gece aralıklı apne nöbeti denen soluk tutma nöbetleri gözleniyorsa
  • Yılda 5 in üzerinde bademcik enfeksiyonu geçiriliyor ve bademcikler enfeksiyona neden olan bakterileri tutup hapsetmek görevini yerine getiremiyor, aksine bizzat kendisi enfeksiyon kaynağı oluyorsa.

Bademciklerin alınma yaşı var mıdır?

Gerekiyorsa 2 yaşında bile alınabilir ama genel görüş 6 yaşından önce bademciklerin alınmaması yönündedir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X