Tüp Bebek Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli? | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Tüp Bebek Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tarih: 4 Eylül 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Tüp Bebek Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tüp Bebek Sonrası Bunlara Dikkat

 

Doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftler için günümüzde en popüler yardımcı üreme tedavi seçeneği olan tüp bebek tedavisi, giderek artan oranlarda gebelik ile sonuçlanmaktadır. Tabi ki, diğer tüm tedavi seçeneklerinde olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de başarı şansını arttırmak için bazı faktörleri göz önünde bulundurmak ve belirli süreçleri doğru yönetmek önemlidir. Bu noktada, doktorunuzun önerdiklerini harfi harfine yerine getirmeniz gerekir. Çünkü, tüp bebek tedavisi; farklı etmenlerin aynı anda olumlu bir şekilde ilerlemesi ve gerekli kuralların yerine getirilmesini gerektiren bir tedavidir.

 

Embriyo Transferinin Yapıldığı Gün

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin kısa süren ancak en önemli aşamalarından biridir. Bu nedenle, transferin gerçekleştirildiği gün oldukça önemlidir. Embriyo transferi sonrasında anne adayı, öncelikle klinikte bir süre dinlenmelidir. Eve taburcu edildikten sonra, dinlenmenin evde de sürdürülmesi gerekir. Anne adayının şehir dışından gelmesi durumunda, aynı gün yolculuk yapılmasının önerilmediği de unutulmamalıdır. İşlemden sonraki gün, genel olarak gündelik işlere geri dönülebilir. Yine de, bu süreçte fiziksel olarak fazla yorulmamak ve yorucu işlerden kaçınmak da önemlidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

İlaçlar Düzenli Kullanılmalı

Her tedavide olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de başarı, tedavi sonrasındaki süreci de kapsamaktadır. Doktorunuzun, tedavi sürecinde kullanmanızı önerdiği ilaçları almayı ihmal etmemeniz, tedavide başarı oranlarının belirlenmesinde önemli bir faktördür.

Bazı Alışkanlıklar Gözden Geçirilmeli

Doğal yolla gebelik elde edemediyseniz ve tüp bebek tedavisinde karar kıldıysanız, yaşam tarzınızı ve bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Sigara ya da alkol bağımlılığınız varsa, gün içerisinde fazla miktarda çay ve kahve tüketiyorsanız ya da düzensiz bir beslenme alışkanlığınız varsa, bu tip alışkanlıkları gözden geçirmeniz, tedavinin sonuçlarını doğrudan etkileyecektir.

Dengeli Beslenmeye Geçiş

Dengeli beslenme, hayatın her döneminde önemlidir. Ancak, tüp bebek tedavisine başlamaya karar veren bir anne için, üreme sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki göz ardı edilmemelidir. Bu noktada, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının uygulanması; yani işlenmiş gıdalar, trans yağlar, katkı maddelerinden arınmış, vitamin ve mineraller yönünden zengin bir beslenme programı, tüp bebek tedavisinde sonucu etkileyebilecek bir faktördür. Dengeli bir beslenme programı; yumurta kalitesi, sperm kalitesi ve embriyonun tutunma yeteneğini de olumlu etkilemektedir.

Besin Takviyeleri Önemli

Başta folik asit olmak üzere, doktorunuzun önereceği takviyelerin doğru zamanda ve doğru ölçüde alınması oldukça önemlidir. Folik asidin yeterli miktarda alınması, gebeliğin elde edilmesinin kolaylaşması hem de hamileliğin daha rahat geçmesi ve bebek gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Folik aside ek olarak; hormon ilaçları, doktorunuzun önereceği diğer mineral ve vitamin takviyelerini almayı da ihmal etmemelisiniz.

Stres Süreci Olumsuz Etkiliyor

Tüp bebek tedavisinde sonuçları doğrudan etkileyen faktörlerden biri de stres. Üreme sağlığını olumsuz etkileyen stres; yumurta ve sperm kalitesi ile embriyonun tutunma kabiliyetini de azaltabiliyor. Tüp bebek tedavisi sürecinde, anne adayının stresten mümkün olduğunca uzak durması, kendisini sakinleştirecek aktivitelerde bulunması ve eğer gerekliyse mutlaka psikolojik destek alması, sürecin olumlu yönde ilerlemesi açısından da oldukça önemlidir.

Su Tüketimi Önemli

Su, hem genel vücut sağlığı hem de üreme sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Anne adayının yeterli miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirmesi, üreme organlarını ve embriyonun tutunma kabiliyetini dolaylı yoldan etkileyecektir. Doktorunuz aksini önermedikçe, her gün mutlaka yeterli miktarda su içmelisiniz.

Doktor Önerisi Dışında İlaç Kullanılmamalı

Tüp bebek tedavisine karar verdiğinizde, kullandığınız ilaçlar ve takviyeler hakkında mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bu süreçte, doktorunuzun reçete etmediği ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. İlaçların yanında, aynı durum besin takviyeleri için de geçerlidir. Bazı ilaçlar ve takviyeler, doktorunuzun tedavi sürecinde önerdiği ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, tek bir ilaç bile süreci olumsuz etkileyebilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X