Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin kısa süren ancak en önemli aşamalarından biridir. Bu nedenle, transferin gerçekleştirildiği gün oldukça önemlidir. Embriyo transferi sonrasında anne adayı, öncelikle klinikte bir süre dinlenmelidir. Eve taburcu edildikten sonra, dinlenmenin evde de sürdürülmesi gerekir. Anne adayının şehir dışından gelmesi durumunda, aynı gün yolculuk yapılmasının önerilmediği de unutulmamalıdır. İşlemden sonraki gün, genel olarak gündelik işlere geri dönülebilir. Yine de, bu süreçte fiziksel olarak fazla yorulmamak ve yorucu işlerden kaçınmak da önemlidir.
Her tedavide olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de başarı, tedavi sonrasındaki süreci de kapsamaktadır. Doktorunuzun, tedavi sürecinde kullanmanızı önerdiği ilaçları almayı ihmal etmemeniz, tedavide başarı oranlarının belirlenmesinde önemli bir faktördür.
Bazı Alışkanlıklar Gözden Geçirilmeli
Doğal yolla gebelik elde edemediyseniz ve tüp bebek tedavisinde karar kıldıysanız, yaşam tarzınızı ve bazı alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir. Sigara ya da alkol bağımlılığınız varsa, gün içerisinde fazla miktarda çay ve kahve tüketiyorsanız ya da düzensiz bir beslenme alışkanlığınız varsa, bu tip alışkanlıkları gözden geçirmeniz, tedavinin sonuçlarını doğrudan etkileyecektir.
Dengeli beslenme, hayatın her döneminde önemlidir. Ancak, tüp bebek tedavisine başlamaya karar veren bir anne için, üreme sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki göz ardı edilmemelidir. Bu noktada, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının uygulanması; yani işlenmiş gıdalar, trans yağlar, katkı maddelerinden arınmış, vitamin ve mineraller yönünden zengin bir beslenme programı, tüp bebek tedavisinde sonucu etkileyebilecek bir faktördür. Dengeli bir beslenme programı; yumurta kalitesi, sperm kalitesi ve embriyonun tutunma yeteneğini de olumlu etkilemektedir.
Başta folik asit olmak üzere, doktorunuzun önereceği takviyelerin doğru zamanda ve doğru ölçüde alınması oldukça önemlidir. Folik asidin yeterli miktarda alınması, gebeliğin elde edilmesinin kolaylaşması hem de hamileliğin daha rahat geçmesi ve bebek gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Folik aside ek olarak; hormon ilaçları, doktorunuzun önereceği diğer mineral ve vitamin takviyelerini almayı da ihmal etmemelisiniz.
Tüp bebek tedavisinde sonuçları doğrudan etkileyen faktörlerden biri de stres. Üreme sağlığını olumsuz etkileyen stres; yumurta ve sperm kalitesi ile embriyonun tutunma kabiliyetini de azaltabiliyor. Tüp bebek tedavisi sürecinde, anne adayının stresten mümkün olduğunca uzak durması, kendisini sakinleştirecek aktivitelerde bulunması ve eğer gerekliyse mutlaka psikolojik destek alması, sürecin olumlu yönde ilerlemesi açısından da oldukça önemlidir.
Su, hem genel vücut sağlığı hem de üreme sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Anne adayının yeterli miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirmesi, üreme organlarını ve embriyonun tutunma kabiliyetini dolaylı yoldan etkileyecektir. Doktorunuz aksini önermedikçe, her gün mutlaka yeterli miktarda su içmelisiniz.
Tüp bebek tedavisine karar verdiğinizde, kullandığınız ilaçlar ve takviyeler hakkında mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bu süreçte, doktorunuzun reçete etmediği ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. İlaçların yanında, aynı durum besin takviyeleri için de geçerlidir. Bazı ilaçlar ve takviyeler, doktorunuzun tedavi sürecinde önerdiği ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, tek bir ilaç bile süreci olumsuz etkileyebilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.