Vajinismus Tedavisi | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Vajinismus Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nedir?

Tarih: 9 Mayıs 2020 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Vajinismus Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nedir?

Vajinismus nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri?

 

Vajinismus hastalığı ülkemizde ve dünyada en sık görülen cinsel problemlerin başında gelir. Cinsel işlev bozukluğu merkezlerine başvurunun en sık sebebini oluşturur. ‘ Vajinismus nedir, bir hastalık mıdır, tedavisi var mıdır, tedavi başarısı nasıl ‘ sorular ise hastaların kafasında yer eden önemli bilinmezlerdir.


Vajinismus hastalarının pek çoğunun düşüncesi bir an önce hamile kalmak ve çocuk sahibi olabilmektir. Hatta bu nedenlerle tüp bebek merkezlerine başvuran, kısırlık tedavileri ile gebe kalmayı düşünen vajinismus hastaları bile vardır. Ancak sorunun kaynağında cinsel problem yatmaktadır ve öncelikle bu cinsel sorun tedavi edilmelidir.

Vajinismus nedir?

Vajinismus; vajinal kanalın ısrarlı güçlü kasılmaları sonucu cinsel birleşmenin olmaması olarak basitçe tanımlanabilir. Ayrıca, kadının kendi arzusuna rağmen vajinasının içine tampon, fitil, parmak sokamaması, ultrason probu veya spekulum aleti ile jinekolojik muayene olamaması durumudur. Sorunu yaşayan pek çok kadın yıllarca süren evliliklerine rağmen hala bakiredir. Problem, cinsel ilişki sırasında pelvik taban kaslarının aşırı kasılması ile ortaya çıkmaktadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Pelvik taban neresidir?

Pelvik taban; halk arasında ‘Leğen Kemiği’ olarak adlandırılan bölümdür. Kadın rahmi, yumurtalığı, tüpleri, idrar kesesi ve kalın bağırsağın son bölümü yer alır. Bu yapıları alttan hamak şeklinde destekleyen kas gruplarına ise ‘Pelvik taban kasları ‘denir. Bu kaslardan en çok bilinen ve duyulanı ‘Pubococcygeus’ (PC) kasıdır.

Pelvik taban kasının görevleri nedir?

Bu kas yapısının görevleri idrar kontrolü, gaita kontrolü, doğum yapabilme, iç organları yerinde tutabilme ve cinsellik esnasında penisi içeri alıp orgazmik kasılmalara yardım edebilmektir. Kadın bedeni bu kasları gün içerisinde birçok kez istemli olarak kullanır. Vajinismus sorunu yaşayan kadın istemli hareket eden bu kas grubuna bilinç altından geliştirdiği kaygı ile istemsiz olarak kasılma yanıtı verir. Vajinaya herhangi bir giriş teşebbüsü başarısızlık ile sonlanır.

Bu kasılma öyle güçlüdür ki erkek eşler‘sanki etten bir duvar örülmüştü’, ‘sanki kemiğe çarptım’, ‘duvara dayandım’ gibi ifadeler kullanırlar. Ancak eşlerin bilmesi gereken en önemli konu şudur ki; bu kasılmalar tamamen istem dışı, bilinçaltı korku ve kaygı temeline dayanan o anlık kontrol edilemeyen tepkilerdir. Nadiren %10 luk kısımda gerçek anatomik bir engel olabilir bu ise basit bir jinekolojik muayene ile tespit edilir.

Vajinismusun sebebi nedir?

Vajinismusun %90 sebebi zihinsel kaygılar iken %10 luk kısımda anatomik sorunlar vardır. Yapısal olarak kapalı kızlık zarı, yüksek kenarlı sert himen denilen tip kızlık zarı, vajinal gelişim kusurları (kör vajina, kısa vajina), vajinal kanal kistleri, vajinal tümörler ve dev kondilomlar jinekolojik muayene ile tanı alıp tedavi edilebilir.

Vajinismusun belirtileri nelerdir?

Vajinismus hastalığı çok farklı belirtilerle kendini gösterebilir. En sık rastlanan belirtileri cinsel ilişkiye girememe ve ağrılı tam olmayan cinsel birleşmedir. Bunların dışında vajinaya parmak sokamamak, tampon kullanamamak, fitil koyamamak, jinekolojik muayeneye gidememek ve muayene masasına çıkamamak, eşinin yanında çıplak kalamamak ve genital bölgesine dokundurmamak hatta kendi genital bölgesine dokunmamak gibi farklı boyutlarda belirtileri vardır.

Vajinismus hastalık mıdır?

Sağlık kişinin fiziksel, ruhsal ve cinsel açıdan tam bir iyilik hali içerisinde olması olarak tanımlanabilir. O halde, cinsel sağlığın yerinde olmaması durumu bir hastalıktır.

Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından 2013 yılı DSM-5 tanı kriterleri içerisinde Kadın Cinsel Fonksiyon Bozuklukları sınıflandırılmasında Genital Pelvik Ağrı ve Penetrasyon Bozukluğu olarak vajinismus ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) hastalık olarak kabul edilmiştir.

Vajinismusun tedavisi nasıldır?

Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. ‘Hastalık yoktur hasta vardır’ felsefesi ile hareket ederek, her hastaya özel planlanan bir cinsel terapi programı sunulmalıdır.

Vajinismus tedavisinde HERA KLİNİK’te Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT) esas alınarak, bütünsel yaklaşımla hasta ihtiyacına göre hipnoterapi, akupunktur, EMDR, botulinum toksin uygulamaları, cerrahi yöntemler ve bazen bu yöntemlerin kombinasyonları uygulanmaktadır.

 


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X