Sünnet Ne Zaman Yaptırılmalı? | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Sünnet İçin İdeal Yaş Nedir?

Tarih: 10 Nisan 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Sünnet İçin İdeal Yaş Nedir?

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman ve Hangi Koşullarda Yapılmalıdır?


Yenidoğan sünneti ile ilgili hekimlerin endişelerinin anlaşılması için öncelikle bir yenidoğanın vücudunda dünyaya geldiği anda olan büyük değişiklikleri anlamamız gerekmektedir.


Dünyaya Gelen Bir Yenidoğanda İlk Oluşan Değişiklikler Nelerdir?

● Kalp hızı erişkinlerin yaklaşık 2 katı kadardır! (ort.100-160/dk)

● Kalp içerisinde bulunan ve bebeğin anne karnında oksijenlenmesini sağlayan delik, doğum sonrası kan geçiş yönünü değiştirip kapanma sürecine girer. Bu süreç ort. 3-7 gün sürer.

● Yenidoğanlar burundan nefes alırlar, ağızlarından nefes alamazlar, solunum kasları iyi gelişmemiştir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

● Yenidoğanlar ısılarını koruyamazlar, en çok ısı kaybı baştan olmaktadır.

● Yenidoğanda fizyolojik anemi denilen kırmızı kan hücresi düşüklüğü görülmektedir.

● Fetüs ve yenidoğanda demir ihtiyacı belirgin olarak artar, bu dönemdeki demir eksikliği beyin gelişiminde o sorunlara neden olabilmektedir.



● Fizyolojik Sarılık; Yenidoğanlarda eritrosit ömrü kısadır (erişkinlerde 120 gün iken, yd de 70-90 gün, prematürde 60-80gün). Eritrosit ömrü kısalığı fizyolojik sarılık nedenidir.

● Yenidoğanlarda doğum anında salınan stress hormonları tiroid bezini uyararak tiroid hormonlarını yükseltir. Bu yükselme doğum sonrası 1-2 haftalarda normale dönmektedir.

● Tüm yenidoğan veya erken doğan bebekler immün yetmezlikli olarak kabul edilmelidir.

● Doğumla birlikte anneden gelen kan glikozu kesilmekte ve bebeğin kan glikoz düzeyi ilk 2-4.saatlerde belirgin olarak düşmektedir.

● Yenidoğan bebeklerin tansiyon değerleri düşüktür. Doğum sonrasında giderek normal değerlere yükselir.

● Pıhtılaşma Düzeyleri; Yenidoğanlar erişkinlere göre kanamaya yatkın olarak doğarlar.



Peki Sizce Tüm Bu Travmaları Yaşayan Bir Bebeğin Yaşadıklarına Sünnet Travmasını Neden Eklemek İstiyoruz?

● Bu konu kültürel, dinsel nedenlerle ailelerin istekleri ve tıp literatüründe yapılan bazı çalışmaların da desteklemesi ile popüler kültürde yerini korumaktadır.

● Genel literatüre bakıldığında infant döneminde (yenidoğan-2 yaş) yapılan sünnetlerde gelişebilecek sorunların (komplikasyon) oranı 0.2-0.6% iken daha büyük çocuklarda bu oran 2-10%’lara çıkmaktadır.

● Erken yapılan sünnetleri genel literatür önermektedir.

● En uygun zamanı doktorunuzla birlikte belirlemeniz bebeğinizin sağlığı ve gelecekte yaşanabilecek sorunlar açısından çok önemlidir.

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılmalı?

● Literatüre bakıldığında en çok önerilen yaş grubu 1 haftalıktan, 2 yaşına kadarki süre yani infant dönemidir.

● Bu dönemde çeşitli sebeplerle sünneti düşünülmeyen çocukların 2 ila 6 yaş arası fallik dönem denilen; genital orgaları ile tanışma, farketme dönemi olması nedeniyle önerilmemektedir. Bu dönemde yapılan sünnetlerde çocuğun vücudunun bütünlüğünün bozulması, genital organı ile ilişkisinin kesilmesi, kastrasyon (hadımlaştırma) korkusu gelişmesi gibi çeşitli psikiyatrik sorunlar görülmektedir.



Yenidoğan Dönemi Sünnetlerinde Ne Durumda Sünnetin Ertelenmesi Gerekir?

1. Bunlar öncelikle bebeğin erken dönemde fark edilebilecek ciddi bir ek hastalığı olup olmadığının dışlanması ve bebeğinizde gelişen tüm fizyolojik doğum sonrası değişikliklerin adaptasyonu için en erken 24 saatini aşmış olması gerekmektedir.

2. Ailesel kanama hastalığı öyküsü olmamalıdır.

3. Penis görünümde bir anomali olmamalıdır.

4. Penis boyutu küçük olmamalıdır.


Yenidoğan Dönemi Sünneti Nasıl Yapılmalıdır?

● Mutlaka steril bir ortamda (ameliyathanede), bir anestezist hekim eşliğinde ve gerekebilecek durumda pediatrist hekim desteğinin olabileceği yerlerde yapılmalıdır.

● Yenidoğan bebeklerin acı duymayacağı gibi bir yargı yanlıştır. Mutlaka lokal anestezi veya sedasyon anestezisi denilen yöntemlerle bebek sakinleştirilmeli, ağrı, acı duyusu olmamalıdır.

● Anestezi teknikleri öncesinde bebeğin kusmaya bağlı aspirasyon/boğulma riskine karşın bebeğin en az 4 saat aç olması gerekmektedir.



Sünnet Öncesinde Penise Krem Sürülerek veya Enjeksiyon Yapılarak Uygulanan Uyuşturucu İlacın Korkulan Etkisi Nedir?

● Sünnet sırasında penis köküne yapılan uyuşturucu ilaç ve kremler Toksik Methemoglobinemi denilen ve çok tehlikeli olan, ölümcül bir tabloya neden olabilmektedir. Bu durum ortalama 3 aylık döneme kadar yapılan tüm lokal anestezik ilaçlar ve çeşitli kimyasallarla tetiklenebilmektedir. Bu nedenle sünnet yapılan ortamın genel koşulları iyi olan bir hastane olması gerekmektedir.

Yenidoğan Sünneti Bakımı Nasıl Olmalıdır?

● Pansumanlı bir şekilde bebeğinizi ameliyathaneden aldıktan sonra doktorunuzun önerdiği zamanda bebeğinizi beslemelisiniz.

● Bebeğin ameliyat sonrası 1,5 saat boyunca nefes alış-verişi, genel durumu takip altında olmalıdır.

● Pansumanına 1 saat aralıklarla bakılmalı, kanama açısından takip edilmelidir.

● Ameliyat sonrası çiş yapması mutlaka takip edilmelidir.

● Ameliyat sonrasında ağrı kesici tedavi ve önerisi için doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız. Lokal anestezi bebeğin ortalama 3 ila 6saat rahat etmesini sağlamaktadır. Fakat sonrasında ağrı kesici ihtiyacı olabileceğini unutmayın.

● Ameliyatın birinci gününde pansumanı açılır. Ve doktorunuzun önerdiği bir antibiotikli krem korucu olarak günde 2 defa sürmek üzere başlanır.

● Bazı kliniklerin tercihlerine göre değişmekle beraber sünnetin 48 ila 72.saatinde ılık oturma banyosu ile penis çevresinde gelişen kabukların yumuşayıp düşmesi ve penisin ödeminin hızlı gerilemesi amaçlı ılık oturma banyosu önerilir.

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman İyileşir?

● İnfantlarda (2 yaşına kadar) yara iyileşmesi hızlı olduğundan ortalama 4 ila 7 gün içerisinde tamamen normale dönme gözlenmektedir.

● 2 yaşından büyük çocuklarda ortalama 7 ila 10 gün içerisinde tamamen normal görünüm, iyileşme görülmektedir.


Çocuk Ürolojisi ve Çocuk Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Cenk Büyükünal’ın “Peygamber Sünneti (Hipospadias) Nedir ve Tedavisi?” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.



Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Egemen Eroğlu yeni doğan ve çocuk sünneti hakkında konuşuyor.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X