İki yaş sendromu 18-36 ay döneminde ortaya çıkan zorlu bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bebeklik dönemi sona erer ve çocukluk dönemi yani bağımsız hareket edebilme dönemi başlar. Bu dönem ayrıca ebeveynler ve çocuklar arasında inatlaşma döneminin başladığı zaman dilimidir. Bu dönemde sizi nelerin beklediğini öğrenmek ve baş etme yöntemleri hakkında bilgilenmek iki yaş sendromunu yönetmenizde size yardımcı olacaktır.
● Söz dinlememe
● Öfke/Ağlama krizleri
● İnatçılık
● Israrcı davranışlar
● İştahsızlık
● Uyku düzensizliği
● Vurma/ İtme
● Söylenenin tersini yapma
● Kendini yere atma
Bu dönemde ebeveynler ile çekişmelerin, inatlaşmaların başlaması ile birlikte çocuk kimi zaman isyan eden, karşı çıkan bir tavır sergilese de kimi zaman anne ya da babaya eskisinden daha düşkün olma, her zaman yanında olmasını isteme durumları olabilir. Yani bu dönem çocuk psikolojisinin çalkantıda olduğu bir dönemdir.
Bu dönemde ortaya çıkan inatçı yapı tuvalet eğitiminde de gözlemlenebilir. Bireyselleşme ve bağımsızlaşmayı keşfeden çocuk; eskiye göre direnç göstermeye, zor ikna olmaya ve kendi istediğini yaptırma yönünde eğilim gösterir. 18. Aydan itibaren tuvalet eğitimi için gerekli olan kas gelişimi başlar ancak bu çocuğun hazır olduğu anlamına gelmemektedir. Hazır oluş çocuğa göre değişkenlik gösterir. Burada dikkat edilmesi gerekilen nokta çocuğunuzu takip etmektir ve iki yaş sendromu belirtilerinin yaşandığı, inat ve itirazların olduğu dönemde bu konuda ısrarcı tutum sergilememektir.
Emeklemek geride kalmış artık rahatlıkla yürüyebilir, koşabilir, merdiven inip çıkabilir hale gelmiştir. Bebeklik döneminde ağız yolu ile keşif yaparken bu dönemde işaret dili ve dil becerisi gelişmekte olup merak ettiği nesneleri ‘Bu ne?’ diyerek sormaya başlar. Bağımsızlık ve keşif dönemidir, kendi istediğini yemek ve giymek ister. Sosyalleşme başlar. Çocuk psikolojisi açısından bakıldığında ise saldırgan ve hırçın olabilirler.
Bu dönemde ‘HAYIR’ sözcüğü en çok kullanılan ancak kaçınılması gerekilen bir sözcüktür. Bu dönemde hayır kelimesi tam tersi anlaşılır ve ısrarla yapmasını istemediğiniz davranışı yapmaya devam eder. Çocuğu bu şekilde engelliyor olmak yapmasını istemediğiniz davranışı daha çok yapmasına neden olur. Aşağıdaki durumlar 2 yaş sendromunu daha da zorlaştırır:
● Anne ve babanın konulan kurallarda paralel davranmaması● Anne ve baba ile zaman geçirmemesi
● Aşırı koruyucu tutum
● Kardeşler arasında kıskançlık
● İnatlaşmak, ısrarcı tutum sergilemek
● Enerjisini boşaltması için olanak sağlamamak
● Farklı çocuklarla kıyaslamak ve eleştirmek
Öncelikle bunun büyümenin bir parçası ve geçiş süreci olduğu bilinmeli
● Anne ve babaların kurallarda tutarlı ve net olması
● Kısa ve net açıklamalar
● Çocuğunuzu tanımak ve birlikte vakit geçirmek
● Yapmak istediği davranışlar için alan sağlamak
● Aşırı korumacı ve baskıcı olmaktan kaçınmak
● Kardeş varsa eğer taraf tutmamak
● Öfkelendiğini gördüğünüzde duygusunu kabul edip dile getirmek ve bunu uygun şekilde boşaltmasına izin vermek,
● Ağlamak istediğinde izin vermek
● Enerjisini boşaltması için aktiviteler sunmak
● Bu dönem oldukça yorucu ve baş etmesi zor olsa da bunun bir geçiş dönemi olduğu unutulmamalıdır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.