Çocuklara Yabancı Cisim Kaçması ve İlk Yardım | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarda Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım

Tarih: 2 Nisan 2019 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım

Çocuklar İçin Doğru İlk Yardım Müdahaleleri


Çocukların Kulak, Burun ve Gözlerine Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım

Kulağa ya da buruna yabancı cisim kaçması pek çoğumuzun etrafında karşılaştığı hatta çocukluk yıllarında kendisinin bile yaşamış olabileceği vakalardandır. Bu vakalar çocukların bir şeyleri alıp kulaklarına ya da burunlarına sokabilecek kadar motor becerileri gelişir gelişmez meydana gelebilir.

Çocuğun kulak ve burnuna kaçabilecek cisimler ve zararları nelerdir?

Çocukların burun ve kulaklarına soktukları cisimler arasında oyuncak, silgi, kırılmış boya kalemi ve yiyecek parçaları, kağıt mendil, küçük piller, boncuk, para, düğme, hatta nemli burun mukozasında şişip daha tehlikeli hale gelebilen fasulye, nohut gibi cisimler yer alabilir.

Çok kısa sürede gelişebilecek olaylar olduğu için çocukla ilgilenen yetişkinin gözünden kaçabiliyor. Ancak çocuğunuzun kulağında oluşacak ağrı, kızarıklık veya akıntı ya da işitmesinde azalma kulağına bir cismin kaçmış olabileceği anlamına gelebilir. Kulağa sokulan cisimler geçici işitme kaybına, bazı durumlarda kulak zarının delinmesine ya da enfeksiyon oluşmasına neden olabilmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma



Kulağa yabancı cisim kaçmasında yapılacak ilk yardım

Böyle bir durumda kulak yolundaki bir cisme asla dokunulmamalı, kesinlikle sivri ve delici bir cisimle müdahale edilmemelidir. Cismi kulak kanalından çıkarmaya yönelik iyi niyetli çabalar, cismin kulağın daha da derinlerine kaçmasına neden olabilmektedir. Su değdirmekten kaçınarak hızlıca kulak burun boğaz uzmanı olan bir acil servise başvurmak ya da 112 acil servisten yardım istemek gerekir.

Buruna yabancı cisim kaçması belirtileri

Çocuğunuzun burnundan gelen genellikle kanlı olan bir akıntı, kötü koku, burnunda oluşan şişme ya da tıkanıklık hissi burnuna kaçan yabancı bir cismin habercisi olabilir. Bu cisimler burnun iç yüzeyinde hasara, burunda iltihaplanmaya ve kanamalara neden olabilir.



Buruna yabancı cisim kaçarsa ne yapmalı?

Çocuğunuzun burnuna yabancı bir cisim kaçmışsa elinizle ya da cımbız gibi sivri aletlerle cismi çıkarmaya çalışmayın. Bu, cismi daha da ileriye itmeye neden olabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken ilkyardım, burun duvarına bastırıp çocuğa kuvvetlice nefes verdirerek cismin atılmasını sağlamaya çalışmaktır. Cismin çıkmaması halinde hızlıca acil servise gitmek ya da 112’den yardım istemek gerekir.

Göze yabancı cisim kaçarsa ne yapmalı?

Çocukların gözlerine en sık kaçan şeyler kirpikleri ve toz parçalarıdır. Bu durumda çocuğunuza gözünü kırpıştırmasını söyleyerek gözyaşı salgısıyla bu gibi şeylerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yolla çıkmaları sağlanamazsa toz ya da kirpik kaçan gözü ışığa doğru çevirip, alt ve üst göz kapağına bakarak gördüğünüz yabancı cismi temiz, nemli bir bezle çıkarabilirsiniz. Eğer çıkaramıyorsak hızlıca göz hastalıkları uzmanı bulunan bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Kaçan cismi çıkarmak için en sık yapılan hatalar ise çocuğun gözüne üflemek ve gözünü ovuşturmaktır. Her ikisi de göze zarar verebileceği için kaçınılması gereken davranışlardır. Bunlara ek olarak sivri cisimlerle ya da kuru bezle müdahale etmemek gerekir.



Göze yabancı cisim batması halinde neler yapılmalıdır?

Eğer çocuğumuzun gözüne bir cisim batmış ise cisme dokunmamak ve onu çıkartmaya çalışmamak çok önemlidir. Gerekmedikçe çocuğu hareket ettirmemekte fayda vardır. Sadece yaralı olan gözü sargı bezi gibi bir materyalle kapatmak gözün hareket etmesinin önüne geçmez. Bu nedenle hem cisim batan gözü hem de diğer gözü kapatarak gözün hareket etmesini tamamen önlemek gerekir. Bunu yaparken, batan cismi daha ileriye itmekten kaçınmak önemlidir. Hızlıca göz hastalıkları uzmanı olan bir sağlık kuruluşuna başvurmak ya da ambulans çağırarak tıbbi yardım istemek gerekir.


Biyolog Eğitmen Fahrunnisa Yeşim Avcı’nın “Kaza sonrası yapılacak ilk yardım müdahaleleri” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.




Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X