Aşağıda karşıt olma karşı gelme bozukluğunun belirtileri listelenmiştir ancak bu belirtileri gösteren her çocuk ve ergen için bu tanıya sahiptir demek doğru değildir. Belirtilerin sıklığı, şiddeti ve seyri, ek olarak çocuğun yaşı tanı almak için uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Karşıt olma karşı gelme bozukluğunun toplumda görülme oranı %2 ila %16 aralığındadır. Hem çocuklar da hem de yetişkinlerde görülebilir. Cinsiyet fark etmeksizin kız çocuklarında da erkek çocuklarında da görülebilir.
Karşıt olma karşı gelme bozukluğu büyük oranda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile birlikte görülmektedir. Bu sebeple her iki tanıyı da almış olan çocukların ebeveynleri diğer bir tanı için uyanık olmalı ve şüphelendiğinde uzmana başvurmalıdır.
Genellikle DEHB ile birlikte görülüyor olmasına rağmen diğer birçok psikiyatrik hastalık ile de birlikte görülebilir.
Aileler her inatlaşmayı karşıt olma karşıt gelme bozukluğu olarak tanımlamamalıdır. Çocuğun bu tanıyı alabilmesi için inatlaşmanın yanında birçok semptoma sahip olması gerekmektedir. Uzman, semptomun görülme sıklığı, şiddeti, çocuğun bulunduğu yaş gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak bu tanıyı koymaktadır. Özellikle bazı yaş döneminde çocukların benzer inatlaşmalara sahip oldukları bilinmektedir. Bu sebeple tanı koyma, çocuğun gelişim dönemi de değerlendirilerek olmaktadır.
Karşıt olma karşı gelme bozukluğu tedavisinde çocuğun yaşı önemlidir. Terapist çocuğun yaşına uygun olan terapi şeklini seçer. Çocuğun bilişsel becerileri ve yaşı uygunsa terapistler genellikle bilişsel davranışçı terapiyi uygularlar çünkü bilişsel davranışçı terapi karşıt olma karşı gelme bozukluğu tedavisinde oldukça etkilidir. Çocuğun yaşı ve bilişsel becerileri bilişsel davranışçı terapiye uygun değilse çoğunlukla oyun terapisinden faydalanılır.
Ailelerin karşıt olma karşı gelme bozukluğu olan çocukların tedavisi sürecinde önemli rolü vardır. Terapistin önerilerine aileler uymalıdır.
Bir uzmandan destek almanın yanında karşıt olma karşı gelme bozukluğuna sahip olan çocukların aileleri aşağıdaki tedbirleri alırlarsa çocuklarının onlarla olan uyumu daha iyi olabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.