Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?| ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Tarih: 5 Eylül 2023 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğum korkusu, doğum yapma konusunda duyulan kaygıdır.


Doğum Korkusu Nedir?

Bu kaygı durumu, özellikle doğum sırasında annenin kendisine veya çocuğuna zarar geleceği üzerinde yoğunlaşır.Ayrıca bebeği doğum sırasında kaybedeceği veya doğum sonrasında bebeğe zarar geleceği gibi konular da doğum korkusunu kapsayabilir. Buna ek olarak, kadınların doğum sırasında duyulabilecek acı, doğum sırasında yaşanabilecek aksaklıklar veya hastaneye gidemeden doğumun başlaması gibi sebeplerden doğum korkusu yaşadığı bilinmektedir (Melender&Lauri, 1999). Daha önce doğum yapmış olan kadınlarda doğum korkusunun görülme sıklığının daha önce doğum yapmamış olan kadınlar ile aynı oranda olduğu bilinmektedir.

Doğum Korkusuna Sebep Olabilecek Faktörler

(Saisto&Halmesmäki, 2003).Ayrıca araştırmalar, günlük hayatında stres etkenlerinin daha fazla olduğu ve psikolojik rahatsızlık yaşamış veya psikolojik sorunlara yatkınlığı olan kadınların doğum korkusu yaşama olasılıklarının daha fazla olduğunu göstermektedir (Saisto&Halmesmäki, 2003). Kadınların daha önce yaşamış olduğu travmalar da doğum korkusu yaşama riskini arttırmaktadır. Bu faktörlere ek olarak sosyal alandaki olumsuz durumlar da risk faktörleri arasında yer alır. Bu durumlara örnek olarak sosyal desteğin azlığı, işsizlik ve ekonomik problemler verilebilir (Dencker ve ark., 2018).

Doğum Korkusunun Etkileri

Araştırmalar, geçmişte negatif doğum deneyimleri yaşandığı takdirde travma sonrası stres bozukluğunun da görülebileceğini ve bu durumda doğum korkusu yaşanması ile birlikte doğumdan sonraki postpartum döneminde, gelecek hamileliklerde ve çocuk bakımında negatif deneyimler yaşanma ihtimalinin arttığını göstermektedir.Ayrıca, doğum korkusu yaşayan gebelerin daha fazla sezaryen doğum talep ettiği ve birçok ülkede sezaryen doğum oranının artmasındaki sebeplerden biri olduğu bilinmektedir (Dencker ve ark., 2018). Araştırmalar, doğum korkusunun, kadınların korkudan kaçınmak amacıyla duyduğu kaygıdan bahsetmeyi tercih etmemesine ve ultrason veya tıbbi muayeneler gibi kaygı veya korku yaşama ihtimali olan durumlardan kaçınmasına yol açtığını göstermektedir (Rondung ve ark., 2016).

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Doğum Korkusunu Aşmak İçin İzlenilebilecek Yollar Nelerdir?

  • Doğum korkusu yaşandığı durumlarda yaşanılan korku ile başa çıkmak için gebelerin başvurduğu stratejiler arasında hamilelik ve doğum hakkında bilgi edinmek, bebeğin karındaki hareketlerini takip etmek, tıbbi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için testler yolu ile doktordan bir sorun olmadığı konusunda güvence beklemek gibi yollar vardır (Rondung ve ark., 2016).Bu durumda, gebelik, doğum sırası, doğum sonrası ve çocuk bakımı hakkında kitapları inceleyip bilgi edinmek, zihindeki belirsizliği azaltacağı için doğum korkusu ile başa çıkabilme konusunda yardımcı olacaktır.
  • İzlenilebilecek bir diğer yol ise gebelik sürecini ebenin yardımı ile yürütmek olabilir. Gebenin rahat olduğu bir ortam seçilerek hamile olma konusundakiduyguları ve doğum konusundaki hisleri konuşulabilir. Bu sayede, gebenin yaşadığı korku ve kaygıyı güvendiği ve bilgili birine aktarabileceği bir alan açılmış olması, gebenin kendine ve doğum yapabileceğine olan inancını arttıracağı için korkunun aşılmasına yardımcı olabilir (Larsson ve ark., 2015).
  • Doğum hakkındaki korkuları azaltmak için zihindeki belirsizliği kaldırmak önemlidir. Bu süreçte sizi nelerin bekleyeceğini bilmeniz içinhamilelik süreci, doğum anı ve doğum sonrası gibi konularda daha fazla bilgi edinmek, doğum korkusunu aşmaya yardımcı olabilir. Bu amaç ile bu konularda bilgi sağlamak ve anne adaylarına deneyim kazandırmak için hazırlanmış olan doğum kurslarına katılım sağlanabilir.
  • Bahsedilen yolların size katkı sağlamayacağını veya işe yaramadığına inanıyorsanız terapi desteği almayı düşünebilirsiniz. Araştırmalar, rahatlama yöntemlerinin kullanıldığı grup terapilerine katılan kadınların doğum deneyimlerinin daha olumlu olduğunu ve doğum korkularının azaldığını göstermiştir (Larsson ve ark., 2015).

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X