Duygu Kartları Nedir Nasıl Kullanılır? | Çocuk Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Duygu Kartları İle Çocuğunuzun Gelişimine Nasıl Fayda Sağlarsınız?

Tarih: 10 Mart 2019 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Duygu Kartları İle Çocuğunuzun Gelişimine Nasıl Fayda Sağlarsınız?

DUYGU KARTLARI NEDİR? ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI NELERDİR?


Duyguları öğretmede ve duygusal gelişimi desteklemede bir diğer yardımcı da duygu kartlarıdır.


Duygu Kartları Nedir?

Duygu kartları her bir kartta bir duyguyu ifade eden yüz ifadelerinin bulunduğu, çocuğun gelişim seviyesine uygun ve kolayca uygulanabilecek materyallerdir. Bu kartlar ile çocuğun her gün karşılaştığı ve deneyimlediği temel duyguların dışında daha karmaşık ve farklı duyguları çocuğa sunmak kolaylaşır. Kartlar oyun şekline getirilerek sunulabileceği için de çocuğun odaklanıp öğrenmesine yardımcı olur.

Bebeklerde Duygusal Gelişim Nasıldır?

Bebek doğduğu günden itibaren doğal olarak huzursuzluk, rahatsızlık, rahatlama, korku, zevk gibi duyguları deneyimler fakat bunları anlamlandırma ve doğru şekilde ifade edebilme becerisini zamanla geliştirir. Bebeğin ilk sosyal duygusal tepkisi sekiz ve onuncu haftalar arasında haz veren ses ve durumlarda gülümsemesi ile başlar, fakat bu tepkinin gelişebilmesi için de doğumdan itibaren bakım verenlerin bebeğe gülümsemesi ve bebekle sevgi dolu bir iletişim kurması gerekir. Bebek korku, iğrenme, mutluluk, üzüntü ve öfke gibi duygularını altı aydan sonra, gurur ve utanç gibi duyguları ise iki yaşından sonra ifade etmeye başlar. Başkalarının duygularını anlayabilme becerisi de iki yaşından sonra gelişir. Dört yaş ile birlikte ise çocuk artık duygularını kontrol edebilme ve düzenleyebilme yeteneğini kazanmaya başlar.

Çocuğun ilk beş yılda kazandığı duygusal yeterlilik ilerleyen yaşlarındaki duygusal sağlığını, okula uyumunu ve sağlıklı ilişkiler kurabilme yeteneğini doğrudan etkiler. Duygusal beceriler kişinin hayatı boyunca uzun süreli ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, etrafındaki insanlarla anlaşabilmesi, iyi bir ebeveyn olması ve toplumun bir parçası olabilmesi için gerekli becerilerdir. Bu doğrultuda duygusal gelişimin çocuğun zihinsel gelişimi kadar önemli olduğu ve aynı hassasiyetle doğru materyaller ile destek olunması gerektiği anne-babaların aklından çıkmamalıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerin Duygusal Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Anne-baba duygusal gelişimi desteklemek için bir çok şey yapabilirler, bunların en önemli ve faydalı olanı duyguları dile getirmek, yüz ifadeleri ve beden hareketleri ile duygular arasındaki bağlantıyı göstermek ve duygular hakkında konuşmaktır. Bebek doğduğu andan itibaren öğrenmeye başlar, öğrendiklerinin içinde duygular da vardır. Sabah uyanıp beşiğine gittiğinizde gülümsediğini gördüğünüz bebeğinize “Bugün ne kadar da mutlusun! Güzelce uyumuş uykunu almışsın” gibi cümleler kurarak hissettikleri ile duyguları bağdaştırmasına ve ileride kendi duygularının farkında olup ifade etmesine yardımcı olurken kendi duygularınızdan da bahsetmek etrafındaki insanların duygularını okumasına yardımcı olur.

Ay Ay Bebek Gelişimini Buradan Takip Edebilirsiniz!

Çocuklarda Duygusal Gelişim Nedir?

Kendi duygularını tanıma, anlama, ifade etme ve yönetebilme, aynı zamanda ötekilerin duygularını anlayabilme becerisi duygusal gelişimdir. Bebek doğduğu andan itibaren çeşitli duyguları deneyimler ve ifade eder, duygusal gelişim için bebeğin yakın çevresi ile iletişimi oldukça önemlidir. Bebek her şeyi olduğu gibi duyguları da ebeveynlerinden ve çevresinden öğrenir, bu nedenle bakım verenlerin doğumdan itibaren doğru ve anlaşılır şekilde iletişim kurarken duygulara yer vermesi oldukça önemlidir.

Okul Öncesi Duygu Kartları Nasıl Kullanılır?

Her gün çocuğun odaklanma süresine göre 2-4 dakika kadar ayırarak duyguları tanıma ve olaylarla bağlantısını kurma çalışmaları yapmak duygusal gelişime oldukça iyi katkı sağlar. Bu kartları çocuğa 2 yaşından itibaren sunmak uygundur. İlk önce basit ve temel duygular ile başlayıp, çocuğun yaşı arttıkça ve duyguları tanıma becerisi geliştikçe yeni duygu kartlarını çalışmalara eklemek ve yavaş yavaş arttırmak en doğrusudur.

2 yaşındaki bir çocuk mutluluk, üzüntü, korku ve kızgınlık gibi temel duyguları tanıyabilir ve ifade edebilir, çocuk bu duyguları tanımak ve ifade etmekte ustalaştıktan sonra heyecan, şaşkınlık, yorgunluk gibi duygular çalışmalara eklenmeye başlanmalıdır. Utanma, gurur ve hayal kırıklığı gibi daha karmaşık duyguları ise daha sonra eklemek gerekir. Kartlar ile yalnızca duyguyu tanıyıp isimlendirerek değil, duygunun anlaşılması ve kendi duyguları ile ilişkilendirmesini kolaylaştıracak sorular sorarak çalışmak önemlidir.

“Sence bu çocuk nasıl hissediyor?”

“Bu yüz ifadesi ne anlatıyor?”

“Sence böyle hissetmesine ne sebep olmuştur?”

“Peki sen ne olduğunda böyle hissedersin?” gibi sorular sormak duyguların anlaşılmasını kolaylaştırır. Anne-babanın kendi hayatlarından örnek verdikleri ve çocuktan da aynı şeyi istedikleri, duygu hakkında konuştukları bir şekilde çalışmak da oldukça faydalıdır. Örneğin “Mutluluk” duygusunu anlatan kart için; “Bu sabah evden çıktığımda hava çok güzeldi o yüzden bugün çok mutlu hissettim” gibi bir örnek verip aynı şekilde çocuktan da gün içinde mutlu hissettiği bir olayı anlatması istenmelidir. Duygu kartları çocuğun duygularını ifade edebilmesini kolaylaştırmak amaçlı da kullanılabilir. Çocuk eve geldiğinde gününü veya herhangi bir olayı anlatırken, “Bu kartlar arasından bu olay olduğunda nasıl hissettiğini anlatan kartı gösterir misin?” diyerek destek alınabilir.

Duygusal gelişim çocuğun doğduğu andan itibaren çevresi ile etkileşimine bağlı olarak ilerleyen ve tıpkı zihinsel gelişim gibi çocuğun hayatındaki başarı, mutluluk ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesini doğrudan etkilenen bir faktördür. Doğumdan itibaren doğru şekilde desteklenmesi önemlidir. Duygu kartları çocuğun gelişim seviyesine uygunluğu, oyunlaştırarak sunulabildiği ve her an her duyguyu ulaşılabilir kılması sebebiyle oldukça faydalı ve anne babaların çocukların duygusal gelişimini desteklemesine yardımcı bir materyaldir fakat unutulmalıdır ki çocuk duygularına önem verilen, anlaşıldığını bildiği, duygularını rahatlıkla ifade edebildiği ve anne-babası ve etrafındakilerin duyguları dile getirdiği bir ortamda büyüdüğünde duygu kartları ile yapılan çalışmalar anlamlı olacak ve çocuğun duygusal gelişimi en sağlıklı şekilde ilerleyecektir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X