Ergenlik Döneminde Oyun Bağımlılığı | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Ergenlik Döneminde Oyun Bağımlılığı Nedir?

Tarih: 9 Ocak 2022 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Ergenlik Döneminde Oyun Bağımlılığı Nedir?

Ergenlik Döneminde Oyun Bağımlılığı

Bilgisayar ve internet kullanımı günlük yaşamımızda çeşitli kolaylıklar sağlarken zaman zaman yeni zorlukları da önümüze koyabilmektedir. Pandemi süreci ile yoğunlaşan çevrim içi süreçler sosyalleşme kaynaklarımızda çeşitli değişimler yaratırken zaman içinde sanal yollar ile kurulan iletişimin de günlük hayattaki yeri giderek artmıştır.


Ergenlik dönemindeki gençler interneti sadece bir bilgi alma kaynağı olarak değil sosyalleşme ve vakit geçirme aracı olarak da kullanmaktadır. Dijital oyunlar çoğu zaman günlük yaşamın stresinden uzaklaşmak için bir kaçış aracı olarak da kullanılabilir. Bazı durumlarda, oyun karşısında geçirilen sürenin kontrolü giderek kaybolmakta ve uzun saatler boyunca genç bilgisayar oyunu karşısında vakit geçirebilmektedir. Eğer, gencin dijital oyunlar ile geçirdiği zamanı durdurmakta zorlandığını, oyun karşısında geçirilen sürenin giderek arttığını, oyun oynamadığı zamanlarda yoksunluk hissettiğini, diğer etkinliklere karşı ilgisini kaybettiğini ve günlük aktivitelerinden vazgeçip oyun oynamaya devam ettiğini gözlemliyorsak oyun bağımlılığı gelişmiş veya gelişmekte oluyor olabilir.

Oyun Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

Dijital oyunların çeşitli bileşenleri nedeniyle gençler oyunlarda kalmak isteyebilir ve oyun oynamayı durdurma konusunda güçlük çekmeye başlayabilirler. Bu durumun nedenleri;

  • Akran grubu içinde beraber oynanabilen oyunlar sosyalleşme aracı
  • Diğer şehirlerdeki arkadaşları ile de sosyalleşebilmeleri
  • Diğer kullanıcılarla yardımlaşarak ortak bir hedefe ilerlenirken gencin bir grup çalışmasının parçası olduğunu hissetmesi
  • Diğer oyuncularla rekabet ederek başarı kazanma isteği
  • Bir sonraki etapta ne olacağını bilememesi ile gelen merak
  • Oyun içinde çeşitli ödüllerle gelen güçlü olma hissiyatı
  • Erişimin kolay olması ve birçok alanda oynanabilmesi
  • Oyundaki karakter ve bulunan ortamı gencin kendisinin seçmesi
  • Günlük hayattaki stresten uzaklaşma isteği şeklinde sıralanabilir.

Oyun Bağımlılığı Nasıl Sonuçlara Yol Açabilir?

Aşırıya kaçmadan oynanan dijital oyunlar sosyalleşme ve gençlere duygusal rahatlama sağlayabilir. Ancak, kendi oyun oynama isteğini kontrol edemiyor, uzun saatler oyunun başından kalkmıyor ve oynadığı oyun duygu düşüncelerinde çeşitli değişimlere yol açıyorsa oyun bağımlılığından veya bir problemden söz edilebilir. Böyle bir durumda gencin uyku ve yemek düzeninde çeşitli aksamalar meydana gelebilir. Telefon gibi erişilebilir araçlar ile sürekli oyun oynama davranışı yüz yüze gerçekleşen sosyal iletişimi azaltabilir ya da iletişimde çeşitli güçlüklere neden olabilir. Dijital dünyaya sürekli kaçma isteği ile günlük yaşamdan kopma isteği gelişebilir ve tüm bu etmenler birleştiğinde duygu durum ve kaygı bozukluklarına yol açabilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Oyun Bağımlılığını Önlemeye Yönelik Öneriler Nelerdir?

  • Ergenlik döneminde karşımıza çıkan birçok çatışmada olduğu gibi aile içi iletişim oyun bağımlılığı noktasında da kritik bir öneme sahiptir. Dijital oyunlara ayırılan sürenin uzunluğu ebeveyn ve genç arasında çatışma yaratabilir. Eğer genç çeşitli duygular ile baş etmek ve kendine güvenli bir alan yaratmak için dijital oyunlar oynamayı tercih ediyorsa, ilk olarak, zorlayıcı duygularla başa çıkmanın tek yolunun dijital oyunlar olmadığını fark etmesi, aile içinde kurulan iletişimde anlaşıldığını hissederek aile içi iletişimin kuvvetlendirilmesi önemli bir rol oynayacaktır.
  • Eğer genç, dijital araç ve oyunlarının direk olarak elinden alınacağı veya ulaşımının engelleneceğini düşünürse daha çok endişelenebilir. Bu nedenle, atılacak olan ilk adım genci yargılamadan dinlemeye ve anlamaya yönelik olmalıdır. Örneğin, hangi oyunları oynamayı sevdiğini ve neden bu oyunları tercih ettiğini konuşarak başlayabilirsiniz.
  • Aynı zamanda, dijital oyun kullanımına dair birtakım kuralları en başından belirlemek de oyun oynama davranışının bağımlılığa dönüşmemesi noktasında yarar sağlayacaktır. Nerede, ne kadar, hangi zaman aralıklarında (örneğin ödev ve sorumluluklar tamamlandıktan sonra gibi) ve ne tür oyunlar oynayacağını temel kurallar ile önceden birlikte belirleyip bu sınırlar hakkında kararlı olmak önemli bir adımdır. Ek olarak, oynadığı oyunların yaşına uygun olup olmadığı konusunda direk olarak uygun değil demek yerine birlikte araştırıp değerlendireceğinizi de ekleyebilirsiniz.
  • Dijital oyun oynamasının yanı sıra sanal dünyadan uzak çeşitli okul dışı aktiviteler ile gencin günlük rutinini desteklemesine alan açabilirsiniz.
  • Tüm önlemlerin alınmasına rağmen genç oyun bağımlılığı davranışı sergilemeye devam ediyorsa bir uzmandan yardım alınması yarar sağlayacaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X