Okul öncesi ve okul çağında olan çocukların %6-8’ini etkiler. Erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklara göre 2-3 kat daha fazladır. Erken doğan bebeklerde ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de görülme sıklığı fazladır. 32 haftadan erken doğan bebeklerin neredeyse yarısı bu sendroma sahiptir.
Motor ve duyusal yetersizlik her çocukta farklı belirtiler gösterse de genel olarak çocuğunuzda şu belirtilerden birkaçını gözlemliyorsanız bir uzmana danışmanız önerilir.
Bunun yanı sıra Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu olan çocuklarda dikkat eksikliği, hiperkativite, duyu bütünleme bozuklukları da daha sık görülmektedir.
Tedavi edilmediğinde çocukların spor aktivitelerinde başarısız olduğu, akran zorbalığına daha çok maruz kaldığı buna bağlı olarak gruba dahil olma, takım çalışmasında zorlandıkları bildirilmiştir. El becerileri de akranlarından daha zayıf olan bu çocuklar kötü el yazısı ve el becerisi gerektiren diğer günlük yaşam aktivitelerinde ebeveyne daha fazla bağımlılık gösterirler. Çocuğun, birey olarak gelişimi olumsuz yönde etkilenir.
Okul hayatında özellikle matematik ve geometri derslerinde başarısızlığa neden olmaktadır. Tedavi edilmemiş gelişimsel koordinasyon bozukluğu olan çocukların özellikle sayı ve soyut düşünmeyi gerektiren alanlarda akademik becerilerinin de olumsuz etkilendiğini gösteren araştırmalar mevcuttur.
Gelişimsel koordinasyon bozukluğunu bir hastalık olarak değil bir bozukluk olarak ele almak gerekir. Çünkü genelde altta yatan nörolojik bir tanı yoktur. Alanda uzman bir çocuk fizyoterapisti ile çocuğun başarılı olduğu ve keyif aldığı aktiviteleri belirleyerek çocuğun genel becerilerini artırmaya yönelik bir terapi programı oluşturulmalıdır. Seçilen bu aktiviteler çocuğun sevmesinin yanı sıra çocuğun becerilerini geliştirmeyi sağlayacak kadar zor ama kaygısını artırıp, özgüveninin zedelemeyecek kadar da kolay seviyede olmalıdır. Bu dengenin sağlanamadığı çalışmalarda çocukların diğer gelişim alanlarında zarar gördüğü bildirilmiştir. Çocuk fizyoterapisti ile ön hazırlıklar tamamlandığında ve uygun zaman geldiğinde çocuğun bir de spor aktivitesi ile desteklenmesi önerilir. Seçilecek spor dalında çocuğun ilgi alanına uygunluğu göz önüne alınmalı ve ebeveyn, çocuk, fizyoterapist birlikte karar vermelidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.