Kreşe Başlayan Çocukların Adaptasyon Süreci| ÇocukluDünya | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Kreşe Başlayan Çocukların Kreşe Adapte Sürecinde İzlenilebilecek Yollar Nelerdir?

Tarih: 5 Eylül 2023 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Kreşe Başlayan Çocukların Kreşe Adapte Sürecinde İzlenilebilecek Yollar Nelerdir?

Kreşe Başlayan Çocukların Kreşe Adapte Sürecinde Zorluklar Çekilmesi Halinde İzlenilebilecek Yollar Nelerdir?

 

Kreşe başlangıç birçok çocuk için aile ve yakınlarından farklı olan ilk sosyal çevreye alışma sürecini temsil eder. Çocuk, hayatının ilk yıllarında oluşturulmuş olan ve alışmış olduğu güvenli alanın dışına çoğu zaman ilk kez bu dönemde çıkar. Hayatının hem sosyal, hem duygusal, hem de bilişsel olarak yeni beceriler edinebileceği bir dönemine adım atar. Bu adaptasyon sürecinde çocuk kaygı yaşayabilir. Çocuğun yanında ebeveynleri de etkileyebilen bir süreç olduğu için ebeveynlerin de kaygı duyması mümkündür.


Kaygı Duyulmasına Sebep Olabilecek Faktörler

Bilinmezlik

Okul kavramı kreşe başlayacak olan çocukların anlayışında somut ve net tanımlı bir kavram olmayabilir. Eğer çocuğun kendinden büyük ve okula giden bir kardeşi var ise onları gözlemleyerek kendi zihninde oluşturduğu bir okul kavramı olabilir.Fakat zihindeki bu okul anlayışı, kreşe başlamaları ile birlikte kendi deneyimleri ile örtüşmediğinde çocuğun kaygı duyması mümkün olabilir.

Bilinmezlik Faktörünü Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

Çocukların kreşe başlamadan önce kendilerini nelerin beklediğini ve nasıl bir çevrede vakit geçireceklerini anlamaları bilinmezlik faktörünü aşmak ve yabancılık çekmeleri ihtimalini azaltmak için önemlidir.Bu faktör aşağıdaki gibi yollar ile aşılabilir:

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Ebeveynleri olarak çocuğunuza gideceği kreşi tanıtmak, öğretmenini tanıtmak, kreşte ne gibi aktiviteler yapacağını anlatmak çocuğun zihninde gerçekçi bir kreş kavramı oluşmasını sağlar.
  • Kreşin uzun süre devam edeceği bir yer olduğunu belirterek kreşe devam edeceği günleri, zamanı ve sıklığı açıklamak da önemli olacaktır. Çocuk, kreşe başlamasından önce değil de kreşe ilk başladığı gün haftanın birçok gününde gitmesi gereken bir yer olduğunu öğrenir ise adapte sürecinde zorluk yaşayabilir
  • Siz kreş hakkında gerekli açıklamaları yaptığınızı düşünüyor iseniz çocuğunuza da kafasını kurcalayan veya merak ettiği soruları sorması için alan açmak ve sorularını gerçekçi bir şekilde cevaplandırmak önemli olacaktır.
  • Çocuğunuzun beklentilerini gerçekçi bir temele oturtmasını sağlamak önemli olacaktır. Örneğin, sık hareket eden ve yerinde oturmakta zorlanan bir çocuğunuz var ise ve siz “Kreşte hep oyun oynayacaksın, çok eğleneceksin” gibi ifadeler kullanırsanız, çocuğunuz beklentisinden farklı bir aktivite ile karşılaştığında; (örneğin, masaya oturup grup olarak yapılması gereken bir aktivite durumunda) beklentisi ve gerçeklik arasındaki uyuşmazlık sebebiyle zorluk yaşayabilir.

Ayrılma veya Terk Edilme Korkusu

Çocukların kreşe adapte sürecinde zorluk yaşadığı bir diğer konu ise aile tarafından yalnız bırakılma ve terk edilme korkusudur.Yeni kreşe başlayan çocuk, kendisine yabancı ve tanımadığı insanların olduğu bir ortamda ilk yalnız bırakıldığı an güvensizlik ve yalnızlık hislerini yaşayabilir.

Ayrılma veya Terk Edilme KorkusuFaktörünü Aşmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Öncelikle çocuğa ebeveynlerin belirli bir süre için yanında olmayacağı, fakat günün sonunda mutlaka onu almaya gelecekleri net bir şekilde aktarılmalıdır.
  • Çocuğun kreşe ilk başladığı günde çocuğu sınıf ortamına bırakarak öğretmene teslim edip sonrasında kreşten ayrılmamak gerekir. Bu aşamada çocuk kendisine yabancı bir ortamda olduğu için, çocuğunuzun gerekirse sizi görebileceği, istediği zaman size ulaşabileceği bir mesafede olmanız güvenli alanının orada ve ulaşılabilir olduğunu bilmesi açısından adaptasyon sürecinin başlangıcı için önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, kreşe adaptasyon sürecinde çocukların yanında ebeveyni bulunduğu zaman kendilerine yabancı olan bir ortamda nasıl davranmaları gerektiği konusunda temel alacakları davranışları gözlemlemelerinin yanında duygusal olarak güvende hissediyorlar (Damen, 2014).
  • Çocuğunuzun sizden ayrılmasıve sınıf ortamında bireysel olarak yer alması konusunda aceleci davranmamak önemlidir. Ayrılık aşamalarını keskin sınırlar koymak yerine çocuğunuzun durumuna uygun olarak belirlemek doğru olacaktır.
  • Adaptasyon sürecinde zorluk yaşandığı takdirde çocuğunuzu kreşe daha rahat adapte olmuş kardeşleri veya arkadaşları ile karşılaştırmamak önemlidir. Adaptasyon sürecinde yabancı bir ortama alışmaya çalışan çocuğa, güvenli alanı olan ebeveynlerinden ve aile bireylerinden gördüğüdestek yardımcı olur. Bu yüzden çocuğunuza koşulsuz sevginizi hissettirip yanında olduğunuzu hatırlatarak, bu süreç boyunca desteğinizi göstermeniz onun için adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X