Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkisi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Televizyon Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler?

Tarih: 21 Mayıs 2023 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Televizyon Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler?

Televizyonu Tamamen Yasaklamalı Mıyız?

Televizyonu tamamen izlememek de doğru bir yaklaşım değildir. Televizyonlarda yayınlanan bilgilendirici programlar, renklerin, sayıları tanıtıcı eğitici programların, kelime dağarcığı kazandıran programların olması, belgesel niteliğinde coğrafyanın uzay biliminin tanıtılması hem çocuğun hem de yetişkinin olumlu yönde gelişmesine katkı sağlar.

Burada önemli olan yasaklama değil sağlığına zarar vermeyecek şekilde saatlerin ve program içeriklerinin düzenlenmiş olmasıdır. Unutulmamalı yasaklama süreci ekrana ilgisini pekiştirerek bağımlılığının oluşmasına zemin hazırlar

2 Yaş Altındaki Çocuklar Televizyona Maruz Kalmamalıdır

2 yaşın altındaki çocukların televizyon, tablet, telefon gibi aletlerin izlememeleri onlardan uzak durmaları önemlidir. Bu dönemde bebeği okşamak, kucaklamak, sevmek, onunla oyun oynamak konuşmak vakit geçirmek sevildiğini hissettirmek oldukça önemlidir. Eğer çocuk bu yaşlarda TV karşısında kalırsa duygusal ve sosyal uyaranlardan uzaklaşmakta, sevgiden ve bakım verenden uzakta kalmış olmaktadır. Çocuğun dil gelişimini ve zekâ gelişimini yavaşlatır. Bakışını, iletişimini olumsuz yönde etkilemekte ve gelişiminin gecikmesine neden olmaktadır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çok fazla renk, ışık gibi uyaranlara maruz kalan çocukların epileptik nöbet geçirmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca görme bozukluğu, hiperaktivite, dikkat bozukluğu ve otizmin tetiklenmesini de kolaylaştırabilmektedir.

2 Yaş Ve Sonrası Ne Kadar Süre Televizyon İzlemelidir?

2 yaş ve sonraki çocukların en fazla 30 dakika televizyon izlemesine izin verilmelidir. Çocuğunuza izin verdiğiniz programı önceden seyrederek şiddet içerip içermediğinden emin olunmalıdır.

0 – 3 Yaş Grubu İçin Televizyon Kullanımı

Bu yaş aralığı özellikle ebeveyn / bakım veren tarafından sevgi, şefkat ve çocuğun ihtiyaçlarına tam olarak yönelmenin oldukça önemli olduğu bir dönemdir. Birlikte kaliteli zaman geçirmek çocuğun psiko-sosyal gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Bir saatin üzerinde bile televizyona maruz kalan çocukların dil gelişiminin büyük oranda etkilendiği tespit edilmiştir. Duygusal açıdan ihtiyacının karşılanması bekleyen çocuğun cansız, iletişime girmeyen bir uyaranın varlığına yönelik içe dönme, kısıtlı iletişim kurmaya başlama gibi sosyal açıdan olumsuz gelişim göstermelerine sebep olacaktır.

4- 7 Yaş Grubu İçin Televizyon Kullanımı

Bu yaş grubunda çocuğun gelişimi oldukça hızlıdır. Bu dönemde ebeveynler, arkadaş ve sosyal çevrenin etkileşimi belirgin olarak artmıştır. Bu dönemde etkilenen çocukların yaşamları kritik durumda etkilenmektedir. Bu yaş grubunda TV izleyen çocuklar gördüklerini somut olarak algılarlar. Soyut düşünce henüz gelişmediği için gördüğü şeyleri doğruymuş gibi algılarlar ve öyle kabul ederler. Ayrıca bu dönemde çocuklarda uyku bozuklukları, yalnız kalamama, korku ve endişe duygularının yerleştiği dönem olarak adlandırabiliriz. Bu yüzden bu dönemde TV programlarına dikkat etmek oldukça önemlidir. TV’ye fazla maruz kalındığında ince ve kaba motor becerileri, sosyal uyum, iletişim alanlarında bozulmalar gözlenmektedir. Ek olarak okuldaki başarı oranının düşüren bir neden olarak da karşımıza çıkar.

7 – 12 Yaş Grubu İçin Televizyon Kullanımı

Bu yaşlarda soyut düşünce yerleşmeye başlamaktadır. Anne baba bu yaştaki çocukların TV’de seçici programlara yönlendirmeleri çocuğun gelişimine olumlu yönde katkı yapabilmektedir. Bu yaştaki çocukların teknolojik alet kullanım süreleri (TV, Bilgisayar, Tablet, Telefon vs.) izleme sürelerini uygun olacak şekilde (ders, sosyalleşme, spor faaliyeti gibi alanlara zaman ayırabilecek şekilde) düzenlenmelidir. Aşırı teknolojik aletlere maruz kalma; sosyalleşme, aktivitelerin kısıtlılığı, ders başarısında spor faaliyetlerinde olumsuz tablo ile kendini göstermektedir. Ayrıca çocuklarda hayal kurmayı azalttığı, dikkati azalttığı, düşünme yeteneğini kısıtladığını kanıtlayan araştırmalarda mevcuttur.

Televizyonun Çocuk Gelişimine Zararları

Televizyonun çocuk gelişimine birçok zararı vardır:

  • Göz sağlığını tehdit edebilmektedir.
  • Dikkat ve hiperaktivite bozukluğuna yol açabilmektedir.
  • Aile ve arkadaş ilişkilerini bozabilmektedir.
  • Saldırganlık davranışları artabilmektedir.
  • Kitle iletişim araçlarına ayrılan süre arttıkça sosyalleşme ve sosyal etkinlerden uzaklaşma, izolasyon artabilmektedir.
  • Kilo artışı / obezite sorunlarına neden olmaktadır.
  • Empati yapma becerisini azaltır.
  • Şiddet içerikli programların izlenmesi yardım etme davranışını yavaşlatır.
  • Çocuklar daha yıkıcı, sabırsız olabilirler.
  • Problem çözme yeteneği konusunda kısıtlıdır. Şiddetle problemi çözmeye çalışırlar.
  • Kendilerini ifade etmekte kısıtlılık, yetersiz hissedebilmektedirler.
  • Çabuk parlarlar ve kavga etmeye meyilli olmaktadırlar.

Aileler Televizyon Seyretme Konusunda Ne Yapmalı?

  • Aileler çocuklarını televizyonun olumlu taraflarını göstermeli, onları o programlara teşvik etmelidir.
  • Model olarak her fırsatta TV izleme yerine başka alternatifler üretilebilir.
  • Çocuğun yaşına göre kitle iletişim araçlarının süresi belirlenerek takip edilmelidir.
  • Televizyonu bir ödül olarak göstermemeli ve televizyon kullanımı ile ilgili olmadığı sürece cezayı da bu yolla vermeyin. Örneğin eve geç geldiği için televizyon izlememe cezası verilmemelidir.
  • Çocukların odalarına televizyon koyulmamalıdır.
  • Çocukların kullandığı teknolojik aletleri ebeveyn programlarıyla denetlemelidir.
  • Televizyon yerine akranlarıyla oyun oynamak, spor yapmak, ailecek sohbet etmek gibi etkinliklere teşvik edilebilir.
  • Saldırganlık davranışlarını sık tekrarlayan çocukların aileleri uzman çocuk psikoloğundan destek almalıdır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X