Yazın Çocuklarda Ekran Kullanımı Planlaması | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Yazın Çocuklarda Ekran Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Tarih: 7 Temmuz 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Yazın Çocuklarda Ekran Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yazın Çocuklarda Ekran Kullanımı Planlaması

Ekran süresi ve çocuğun ekran süresi boyunca nasıl içerikler ile vakit geçireceği her ebeveynin dikkat etmesi ve planlaması gereken bir alandır. Ekran süresinin planlanması yaz tatilinde ise çok daha önemli bir konu haline gelmektedir. Okul, kurs ve etüt gibi çocuğun vaktini dolduran çoğu aktivitesine ara verilmiş olması önemli ölçüde boş zaman yaratmakta ve genellikle bu zamanı doldurmak için akla ilk gelen şey ise ekran olmaktadır. Ancak ekran süresinin belirli sınırlar içinde olması yaz tatili için de geçerlidir.


Ekran Süresi Nedir?

Ekran süresi temel olarak çocuğun bir ekrana bakarak geçirdiği zamanı anlatmak için kullanılmaktadır. Çocuğun film ve video izlediği, oyun oynadığı, tablet ve telefon gibi cihazlarla geçirdiği süreyi kapsamaktadır.

Ekran Süresi ve Çocuk Gelişimine Etkisi

Ekranın çocuk gelişimine etkisi yaşa ve çocuğun ekran ile geçirdiği süre ile belirlenmelidir. Ekranın çocuğa olumsuz etkisi ise çok fazla maruz kalma ve içeriğin kontrol edilmemesi ile ortaya çıkmaya başlamaktadır. Araştırmalar uzun süre ekrana maruz kalan çocukların davranışsal, sosyal ve bilişsel gelişimlerinin ekran ile daha az vakit geçiren akranlarına göre

Ebeveynlerin bebek ve küçük çocukları için öğretici olduğunu düşündüğü içerikleri sunması ise nispeten ebeveynleri rahatlatsa da araştırmalar 3 yaşın altındaki çocuklarda ekran karşısında öğrenmenin gerçekleşmediğini, bunun yanında yüz-yüze ve aktif bir insan etkileşiminin yerini alarak çocuğun öğrenmesine olumsuz etki ettiğini göstermektedir. Ekran 3 ve 5 yaşları arasında iyi düzenlenmiş içeriklerle öğretici olmaya başlamaktadır. Çocuğun ekran süresinden kazanç sağlaması ve duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkı sağlamasının bir diğer şartı ise bir yetişkin ile birlikte izlemek ve ekranda olup bitenler hakkında küçük konuşmalar yapmaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Uzun süre ekran karşısında zaman geçiren ve olumsuz içeriğe maruz kalan çocuklarda,

  • Dikkat sürelerinde azalma
  • Dil gelişimlerinde aksama
  • Öğrenme motivasyonunda düşüş
  • Zayıf dürtü kontrolü
  • Çeşitli korkular geliştirme
  • Uyku sorunları
  • Düşük empati yeteneği görülebilmektedir.

Yazın Ekran Süresi Nasıl Planlanmalıdır?

Ekran süresi planlanırken dikkate alınması gereken temel konu çocuğun yaşıdır. Dünya sağlık örgütü 2 yaşından küçük çocuk ve bebeklerin görüntülü konuşma dışında ekrana maruz kalmaması gerektiğini belirtmektedir. Bunun sebebi çocuğun sağlıklı gelişim i için oturmaktansa hareketli olması, aktif oyunlar oynaması ve bir ekrana bakmaktansa insanlarla iletişim kurmasının kritik önemidir

2 ve 5 yaş aralığında ise ekran süresi günde 1 saat olarak belirlenmelidir. Bu bir saat blok şeklinde olmamalı gün içinde 10-15 dakika olacak şekilde bölünmelidir. 6 yaşından büyük çocuklar için ise bu süre 2 saati geçmemeli ve kullanım zamanları ve içerikler çocuk ve ailenin ortak kararı ile belirlenmelidir.

Ebeveynlerin ekran süresi ve içeriğini yakından denetlemesi ve belirlenen sınır ve kuralları uygulaması gerekmektedir.

Ekran süresi ve çocuğun gününün kalan saatleri planlanırken Dünya Sağlık Örgütünün sağlıklı bir gelişim için çocukların ihtiyacı olan hareket ve uyku süreleri dikkate alınmalıdır.

  • 1 yaşından küçük bebeklerin gün içinde birden fazla zamanda yerde yüz üstü yatar pozisyonda en az 30 dakika interaktif oyunlar oynamalı ve 0-3 aylık bebekler 14-17 saat ve 4-11 aylık bebekler ise 12-16 saat uyumalıdır.
  • 1 ve 2 yaş aralığındaki çocukların gün içinde en az 180 dakika fiziksel aktivite yapıyor ve 11-14 saat uyuyor olması gereklidir.
  • 3-4 yaşındaki çocuklar ise en az 180 dakika fiziksel aktivitede bulunmalı ve 10-13 saat uyumalıdır.

Çocukların gün içinde 1 saatten uzun süre sadece oturur pozisyonda olması önerilmemektedir, mutlaka hareket etmeleri sağlanmalıdır.

Ekran süresini planlamada dikkate alınması gereken diğer alanlar ise şöyle sıralanabilir;

  • Çocuk ve ailenin bir arada geçirdiği vakit ekran nedeniyle kısıtlanıyor mu?
  • Çocuğun akranları ile geçirdiği vakit ekran nedeniyle kısıtlanıyor mu?
  • Çocuğun açık havada geçirdiği vakit ekran nedeniyle kısıtlanıyor mu?
  • Ekran süresi çocuğun sanat, spor, müzik ve benzeri hobiler edinmesinin önüne geçiyor mu?
  • Ekran süresi çocuğun uyku süresini ve kalitesini olumsuz etkiliyor mu?

Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuğun daha fazla boş zamanının oluştuğu ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken bir durumdur. Yaz tatili boyunca çocuğu vakit geçirebileceği aktivitelere yönlendirmek, açık havada zaman geçirmesini ve fiziksel aktivitelere yönelmesini sağlamak için önerilerde bulunmak önemlidir. Çocuğun yeni hobiler edinmesini sağlamak ve yaz tatilini denemek istediği yeni şeyleri keşfetmek için bir fırsat olarak görmesini sağlamak gerekmektedir.

Yaz tatilini ailecek kaliteli zaman geçirmek için bir fırsat olarak görmek ve ailecek çocuğun da hoşlanacağı aktiviteler planlamak ekranda geçirilen sürenin kontrol edilmesine yardımcı olurken aile arasındaki iletişimi de güçlendirir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X