13 - 14 - 15 Aylık Bebek Aktiviteleri | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

13-14-15 Aylık Bebeğinizle Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

13-14-15 Aylık Bebeğinizle Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

13-14-15 Aylık Bebek Oyunları

 

Bir yaşından itibaren bebeğinizin dil gelişimi hızla artar. Artık küçük bebeğiniz sizi daha iyi anlar, sorduğunuz basit sorulara parmağıyla göstererek cevap verir. Bu dönemde yapacağınız bebek etkinlikleri ile onu geliştirmenin tam zamanı.

 

13-14-15 Aylık Bebeğinizle Etkinlik Yapmak Neden Önemlidir?

Bebeklerin bu dönemde çıkardığı sesler giderek daha fazla anlam kazanır. O nedenle 1 yaş çocuk aktiviteleri ile bebeğinizin dil gelişimine destek olabilir, kendi ifade etmesinde yardımcı olabilirsiniz. Bebeğin ihtiyacı anlaşılmak, anlaşıldığını hissetmektir. Anlaşıldığını hissetmek bebekte güven ve huzur yaratır, onu iletişime hazır hale getirir. Bebeğin dil gelişimini desteklemek için onunla konuşmak, nesneleri isimlendirmek bu tür eğitici aktiviteler yapmak önemlidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

13-14-15 Aylık Bebek Oyun Aktivite Önerileri

Oyun Aktivite Önerisi: Hayvan Seslerini Öğrenelim

Dergi, gazete gibi kaynaklardan hayvan resimleri kes ve hepsini yere diz. Bebeğine "Kim möö der?" diye sor ve resimler arasından inek resmini bulup almasını bekle. Bu oyunu resimlerdeki her hayvan için tekrarla. Bebek ustalaştıkça bu resimlerin arasına bilmediği, yeni öğreneceği birkaç hayvan ekle, bu hayvanların seslerini önce ona sen söyle. Sonra onun tekrar etmesini iste.

Bu aktivite işitsel dikkati ve hafızayı geliştirir.

Oyun Aktivite Önerisi: Konuşmaya Başlıyoruz

Bebeğin bu yaşta isteklerini sadece vücut dilini kullanarak, işaret ederek anlatabilir. İşaret ettiği zaman ne istediğini tekrar, "suyu gösteriyorsun, su istiyorsun" de. Daha sonralarda istediği şeye yakın kelime mırıldanmasını bekle. Mırıldanmalar zamanla konuşmaya dönecektir. Konuşabilmesine rağmen işaret ile gösteriyorsa istediğini yapma, kelimeler ile ifade etmesini iste. Eğer su içmek için biberonunu gösteriyorsa "Seni anlamıyorum, ne istediğini bana söyler misin?" de, o işaret etmeye devam ettikçe sen de bu soruyu sormaya devam et.

Bu aktivite konuşmaya teşvik edecektir.

Bu dönemde bebekler, bir yandan yetişkin ilgisine doymazken, öte yandan bağımsız olmak, o anda aklına geleni yapmak isterler. Çocuğunuzun yaşına uygun ne gibi sorumluklar verebileceğinizi öğrenmek ve çocuğunuzla ilgili gelişim bilgileri edinmek için Çocukludünya’ya üye ol. Binlerce eğitici aktivite ile çocuğunun gelişimini hızlandır.

 

* * * * * * * * * * * * 

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz. 

1 yaşında keyifsiz kızıma nasıl yaklaşmalıyım?

Merhabalar. Kızım 14 aylık. İnanılmaz zor geçiyor günlerimiz. Sabır diyorum bu günler bir daha gelmeyecek diyorum ama gerçekten zorlanıyorum artık. Kızım sürekli kucağımda, asla inmek istemiyor. Bazen sebepsiz yere ağlıyor. Tuvalete bile gidemiyorum. Memede uyuyor kızım. Uykuları çok az, memeden çıkardığım gibi uyanıyor, dinlenmeme fırsat vermiyor. Kendimi çok yorgun hissettiğim için yeterince ilgi de gösteremiyorum. Elimden geldiğince sabırlı davranmaya çalışıyorum ama bazen dediğim gibi olmuyor. Sürekli ağlayarak dolaşıyor, sürekli bacaklarıma dolanıyor ve kucağıma çıkmak istiyor. Kendime ayırabildiğim 1 dakikam bile yok. Çok yorucu ve aynı zamanda psikolojik olarak yıpratıcı bir durum. Ne yapmalıyım bilmiyorum sizden destek almak istedim. Teşekkürler şimdiden cevabınız için. 

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Öncelikle bazı sorulara cevap aramak lazım

  • İyi besleniyor mu, doyuyor mu, katı gıda/anne sütü dengesi sağlandı mı, gaz sorunu var mı, sindirim problemi (kabızlık/ishal) var mı, kilo almama durumu var mı?
  • Yeterli uyuyor mu, yatağında/beşiğinde uyuyor mu, gündüz uykusu var mı, erken uyuyup erken uyanıyor mu, uyuduğu yer rahat mı, havalandırması iyi mi?
  • Gündüz serinlikte en az 2 kez sokağa/parka/bahçeye çıkarıyor musunuz? Onu kucakta değil de bebek arabasında/pusette gezdiriyor musunuz?
  • Evde onu kucakta gezdirmek yerine, yere bir oyun halısı sererek yaşına uygun oyunlar oynuyor musunuz, Çocuklu Dünya sitesinde bulunan onun yaşına uygun aktiviteleri yaptırıyor musunuz?
  • Gün içinde kısa sürelerle kucağınıza alıp okşayıp seviyor musunuz?
  • Günlük programınız var mı?
  • Çocuğu meşgul etme, çocukla ilgilenme konusunda size destek olan var mı? 
  • Babası, sabah erken saatte işe gitmeden ve akşam iş dönüşü çocukla oynuyor mu? Bakımında yardımcı oluyor mu?
  • Hafta sonu babanın çalışmadığı saatlerde, çocuğu ona teslim edip ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor musunuz?
  • Çocuktan kısa sürelerle ayrı kalabiliyor musunuz?
  • Çocuğun kısa bir süre ağlamasına dayanabiliyor musunuz?
  • Bütün bu sorulara evet cevabı veriyorsanız, çocuğun sağlığı ile ilgili bir sorun olabilir, mutlaka bir çocuk doktoruna başvurun.

Çocuğunuzun hiçbir sağlık sorunu yoksa:

  • Çocuğun hayatını düzene sokmak, çocuğun günlük programını yapmak, beslenmesini ve uykusunu düzenlemek siz anne babanın görevi. 
  • Çocuğu disipline etmek, her ağladığında kucağa almamak, memede uyutmamak, kendinize zaman ayırmak, babadan yardım almak şart.
  • Siz bedenen ve ruhen sağlıklı olamazsanız, çocuğunuzla keyifli bir şekilde ilgilenemezseniz, çocuğun gelişimi de aksar, sizin anne-baba ilişkileriniz de olumsuz etkilenir.

Lütfen cevabımı okur okumaz önerilerimi birer birer uygulamaya başlayın.

Kolay gelsin

Gece ağlayarak uyanıp emmek isteyen çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

14 aylık oğlum yatağa yatırdıktan kısa bir süre sonra ağlayarak uyanıyor ve emmek istiyor, emene kadar çığlık çığlığa ağlıyor. Çözüm var mıdır acaba? Gecenin çoğu bu yüzden emme pozisyonunda geçiyor.

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Bunun çocuk doktoruyla görüşülmesi lazım. Genelde bu aylarda bebeğin artık geceleyin memede olmaması lazım. Bazı çocuk doktorları altıncı aydan itibaren, bazı çocuk doktorları 1 yaşından itibaren, kimisi dokuzuncu aydan itibaren akşam emzirdikten sonra sabaha kadar emzirmeme konusunda uyarıyorlar anne babaları. Kimisi diyor ki akşam 8-8 buçukta yatırmadan önce emzir ama memede uyumasın, yatağına öyle koy. Eğer bu çocuk zayıfsa doktor muhakkak bir kere daha emzirmekte yarar var diyorsa o zaman uyuduktan 3 saat sonra bir daha emzirilir ama en az 6 saat bu çocuğun hiçbir şey emmemesi lazım. Çünkü emdikçe emdikçe geceleyin anneye ihtiyacı var, annenin memesine yapışık yaşıyor, anne memesi açık bebek memede ve anneyle bebek ayrışamıyor bir türlü ve ihtiyacı olmadığı halde bebek bütün gece emiyor. Eğer bebek düzgün bir şekilde emziriliyorsa akşam memeden sonra bir de sabah emer olur biter. Ama bunun için çok kararlı bir şekilde uğraşmak lazım.


İlginizi çekebilecek yazılarımız:

1 Yaş Çocuk Gelişimi | Bebek Gelişimi

13 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

14 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

15 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X