4 Yaş Etkinlikleri & Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

4 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

4 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

4 Yaş Eğitici Çocuk Oyunları

 

Çocuğunuz artık bağımsız bir birey olduğunu size daha çok belli etmeye başladı. Kendi fikirlerini açık ve net bir şekilde ifade ediyor, birçok işini kendi başına yapabiliyor ve onunla pek çok konuda sohbet edebiliyorsunuz.

 

Bu dönemde çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal becerilerini destekleyecek farklı eğitici oyun arayışınız da artmış olabilir. Doğru yoldasınız, farklı aktivite ve oyunlar çocuğunuzun gelişimini doğru yönde desteklemenize yardımcı olacak.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

4 yaşındaki çocuğunuza etkinlik yapmanız neden önemli?

Boyu uzayan, denge becerisi gelişen ve el becerileri güçlenen çocuğun koordinasyon becerilerini destekleyecek çocuk eğitici oyunlarına ihtiyacı vardır. Motor becerilerini geliştiren etkinlikler yanında bilişsel becerileri de desteklenmelidir. 4 yaşındaki çocuğun problem çözme ve çözüm üretme becerileri gelişmelidir. Günlük hayattaki olaylarda çocuğun fikir ve çözüm üretmesine fırsat yaratın, sorunu nasıl çözebileceğinizi birlikte düşünün. Çözüm üretme becerisi çocuğun özgüvenini besler. Çocuklar için oyun en iyi öğrenme aracıdır.

4 Yaş Oyun Aktivite Önerileri

Oyun Aktivite Önerisi: Hamurla Hikaye Anlatalım

Farklı renklerdeki oyun hamurlarını ve hamura şekil vermek için gerekli malzemeleri çocuğunla beraber hazırla. Çocuğundan bir hikaye düşünmesini ve bu hikayeyi anlatmak için gerekli karakterleri ve eşyaları hamurlarla hazırlamasını iste. Önce hikayeyi konuşup hamurdan yapmak istediğiniz şeylerin listesini çıkarabilir, sonra hamurları hazırlayıp hikayeyi anlatabilir.

Bu aktivite ile çocuğunun el becerileri, yaratıcılığı ve kendini ifade etme becerileri gelişir.

Oyun Aktivite Önerisi: Bulut Yapalım

Kapağı olan bir kavanozun içine ılık su koy. Suyu kavanozun her yerine gezdirerek kavanozu ısıt. Kavanoz kapağını aç ve içine buz küpleri koyarak kavanozun ağzını tekrar kapat. Bir süre beklet. Kapağı hızlıca kaldır ve kavanozun içine saç spreyi sık ve kapağı tekrar yerleştir. Kavanozun içinde bir bulut oluşacak, kapağı kaldırarak dışarı çıkmasına izin ver.

Bu deneyi yaptıktan sonra çocuğunla bulutların nasıl oluştuğunu konuş. Bulutların oluşması için sıcak ve soğuk havanın karşılaşması gerekir. Kavanozu sıcak su ile ısıttığında oluşan sıcak hava yükselerek kapağa koyduğun buzların yarattığı soğuk hava ile birleşir, sıktığınız saç spreyi de bulutun oluşması için gerekli bir diğer şey olan yoğunlaşma çekirdekçikleri görevini görür. Gökyüzüne baktığında irili ufaklı gördüğün bulutlar yeryüzünde ısınan suların buharların bir araya gelerek yükselmesiyle oluşur. Yeryüzünden yükseldikçe hava soğur, soğuk hava ile karşılaşan su buharları yoğunlaşarak bulutları oluşturur.

Bu aktivite çocuğun içindeki bilim merakını uyandırır. Doğa olaylarını anlamasını sağlar.

Bu dönemde çocuk kendi bedenini ve karşı cinsin bedenini merak eder ve bu konuda sorular sorar. Kız olmak ve erkek olmak arasındaki farklılıkları öğrenmek ister. Kendi bedenini keşfeder ve mastürbasyon gibi davranışlarda bulunabilir. Bu dönemde çocuğa cinsel sınırları öğretmek önemlidir. Cinsel bölgesine yalnızca kendisinin dokunabileceği ve kalabalık yerlerde bu bölgelerin kapalı tutulması gerektiği, birisi ona böyle bir davranışta bulunursa ya da teşebbüs ederse sizinle paylaşması gerektiği gibi bilgilerin çocuğa verilmesi gerekir. Çocukludünya’dan çocuğun cinsel gelişimi ve bu süreçte anne-baba tutumlarının nasıl olması gerektiği ile ilgili uzman görüşlerine ücretsiz üyelik seçeneği ile ulaşabilirsiniz.

Eğitici oyunlar 4 yaş, 4 yaş eğitici oyunlar izle, eğitici oyunlar oyna 4 yaş, eğitici oyunlar 3 4 yaş, eğitici oyunlar 4 5 yaş, eğitici zeka oyunları 4 yaş, eğitici öğretici oyunlar 4 yaş veya 4 yaş eğitici oyunlar nelerdir diye merak ediyorsanız, cevabını ÇocukluDünya’da bulabilirsiniz. ÇocukluDünya’da çocukların yaşlarına ve gelişim seviyelerine göre 2500’den fazla eğitici eğlendirici oyun bulunmaktadır. 4 yaş eğitici oyunlar okul öncesi dönemde çocuğunuzun gelişimi için vazgeçilmezdir. Bu tip 4 yaş eğitici oyunlar evde oynanabileceği gibi çocuğunuzla beraber ev dışında, parkta da oynanabilir. Hem çeşitliliği arttırmış hem de çocuğunuzun sosyal gelişimini de desteklemiş olursunuz.

 *****

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

4 yaşında sosyalleşmek zorlanan çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Çocuğum 4 yaşında. Hep sosyal olmak istiyor. Gittiğimiz her yerde diğer çocukların ilgisini çekmek için bağırıp çağırıyor. Hiç tanımadığı çocuklara “arkadaşım arkadaşım” deyip pesinden koşuyor. Tabii ki her çocuk oynamak istemiyor. Oğlum istenmediğini anlamayıp o çocuğun üstüne daha çok gidiyor. Çocuk başka bir yere koşsa da oğlum ona geliyormuş gibi koşturmaca oynuyor. Sonra oynarken diğer çocukların ya elini yada kolunu tutuyor, çok vakit geçirdiysek bazen sarılıyor. Karşı taraf istemese de yapıyor. İstenmediğini anlamıyor çünkü. Örneğin dans gösterisi her çocuk bireysel oynuyor ama oğlum hep başkasına gidiyor, ona bir şeyler anlatıyor. Bu durumu nasıl çözebilirim?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Merhabalar,

Parkta, herhangi bir oyun alanında veya oyun grubunda her çocuğun onunla oynamak istemeyebileceğini, her çocuğun onunla oynamak zorunda olmadığını anlatın, gerekirse gruba katılmak istediğinde yanında durun ona destek olun. Gruba katılabiliyorsa bir süre yanında durun ve onu gözlemleyin. Çocuklara sarılıyor ve çocukların kollarını tutuyorsa, onu uyarın.

  • Örneğin parkta çocukların onu aralarına almadıklarını görüyorsanız "Bu çocuklar aralarında oynuyorlar, sen başka arkadaşlar edinmeyi dene, başka çocuklara doğru gidelim, belki onlar seni aralarına alırlar" diyerek oradan uzaklaşın, başka bir gruba yönlendirin. O gruba da kabul edilmiyorsa, "Bugün de yalnız oynamayı dene" diyerek, oradaki oyuncaklara yönlendirin. Bu yaklaşımı her parka gittiğinizde uygulamayın, başta 1-2 uygulayın, bilinçlendikten sonra, çözümünü kendi kendine bulması için fırsat yaratın.
  • Bir çocuk grubunun içinde olduğunda, diğer çocuklara sarılmaması, onların kollarını tutmaması gerektiğini öğretin. Diğer çocuklar kadar diğer çocukların aileleri oğlunuzun sarılmasından rahatsız olabilirler, çocuğunuza çirkin veya kırıcı davranabilirler. Çocuğunuza "Biz aile bireyleri birbirimize sarılabiliriz, yakın arkadaşlar birbirimize sarılabiliriz, ama yabancılara sarılmayız" deyin. "Bir arkadaşın sarılmanı istemiyorsa, onu sarılmamalısın, bir çocuk ona dokunmanı istemiyorsa ona dokunmamalısın. Birisinin sana sarılmasını veya dokunmasını istemiyorsan. onu engellemelisin" deyin.
  • Bütün açıklamaları ve uyarıları yaptıktan sonra hala parka gittiğinde çocuklara dokunuyor veya sarılıyorsa, eve geri dönün. Herkesin içinde ona kızmayın, bağırmayın, onu kenara çekin, daha önce yapmış olduğunuz uyarıları hatırlatın, bu uyarıları dikkate almadığı için eve döndüğünüzü söyleyin.
  • Çocuğunuzun yeterince sosyalleşemediğini düşünüyorsanız, arkadaşla oynamaya ihtiyacı olduğuna inanıyorsanız, onu önce bir yaşıtı ile buluşturun, daha sonra başka bir yaşıtı ile buluşturun, teke tek oynamayı başardıktan sonra birkaç çocukla bir araya getirin. Koymuş olduğunuz kurallara uymasını sağlayın.

Kolay gelsin

 

Her istediğini ağlayarak yaptıran çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Merhaba hocam,

Kızım 4 yaşında ve gittikçe herşeyi ağlayarak anlatıyor. Mesela çişi geliyor, sıkışmış, ağlayarak “çişim geldi”, acıktı, ağlayarak, “acıktım” ve çoğu zaman neye ağladığını bile anlayamıyorum. Söylemiyor da öylece ağlıyor, benim müneccim olmamı bekliyor sanırım. Eğer anlamışsam ne ala ama yoksa demiyorsa ne olduğunu sürekli evde bir ağlama mızırdanma. Böyle durumlarda nasıl yaklaşmalıyım? Teşekkürler

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Merhabalar,

Herşeye ağlama, ağlayarak isteme, bu yaşta sık gördüğümüz bir durum.

Tek yapacağınız şey: "Ağladığın zaman, neye ağladığını anlamıyorum, ağlaman bitince konuşuruz" demek, sakince ve sabırla beklemek, kızmamak, söylenmemek, uzun uzun konuşmamak.

Çocuklar bu kararlı tutum karşısında bazen ağlamayı arttırıyorlar, bazen de tamamen kesiyorlar. Ağlama bittiğinde, istediğini söylediğinde "Evet şimdi anladım ne istediğini" deyin ve ihtiyacını karşılayın, yine sakin olun, uzun uzun konuşmayın, nasihat etmeyin. Biliyorum sabrınız taşıyordur ancak bu işin çözümü sakin ve soğuk kanlı kalabilmekte.

Kolay gelsin

İlginizi çekebilecek yazılarımız:


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X