BLW Nedir? BLW Yöntemi ile Beslenme | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Baby Led Weaning (Bebek Liderliğinde Beslenme) Nedir?

Tarih: 10 Mart 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Baby Led Weaning (Bebek Liderliğinde Beslenme) Nedir?

Baby Led Weaning (Bebek Liderliğinde Beslenme)

 

Bebek Liderliğinde Beslenmede bebek neyi, ne kadar ve ne hızla yiyeceğine kendisi karar vermektedir.

 

BLW / bebek liderliğinde beslenme nedir?

Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yaklaşık 20 sene önce Gill Rapley tarafından normal gelişim gösteren bebekler için geleneksel tamamlayıcı beslenme modeline alternatif olarak geliştirilmiştir. Geleneksel tamamlayıcı beslenmede bebeklere özel olarak hazırlanan pütürlü karışımlar ilk önce kaşık kullanılarak tanıtılır. Bebeğin yaşı ve motor becerilerinin gelişimine göre yiyecekler yavaş yavaş yetişkin yemeklerine dönüştürülmektedir. BLW modelinde ise bebekler birbirine karıştırılmamış ve parmak şeklindeki besinleri kendileri seçerek tüketmektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

BLW ne zaman başlayabilir?

Diğer geleneksel tamamlayıcı beslenmede olduğu gibi 6. Ay itibari ile BLW bebeklerde başlayabilir.

BLW yöntemi hangi bebekler için uygundur?

BLW yöntemi, büyüme ve gelişimi normal her bebek için uygundur. Önemli olan bebeğin kendi kendine beslenirken alması gereken yeterli miktar ve çeşitlilikteki besin/ besin ögesini alıp almadığının iyi takip edilmesidir.

BLW hangi bebekleri için önerilmez?

Büyüme ve gelişim geriliği olan bebeklerde BLW yöntemini uygularken dikkatli olunmalıdır.

BLW nasıl uygulanır?

Başlangıçta bebeğin yiyeceği eline alıp hissetmesi, koklaması için eliyle yemesi uygun olacaktır. Ek gıda sıralaması olan yeşil kabak, patates, havuç, tatlı patates ve balkabağı gibi yiyecekleri parmak şekilde kesip, buharda haşladıktan sonra bebeğin önüne konularak başlanılır. Yiyecekleri çok ufak olacak şekilde mama sandalyesinin tablasına parçalar halinde konulabilir. Ayrıca her öğünde bebek ile masasına oturun ve yemesini beklerken, her zaman takip ediyor olun. Meyve sıralamasında ise olgunlaşmış muz ve olgunlaşmış yumuşak avokadoyu kullanın. Protein olarak da pişirilmiş kıyma, kılçıksız balık kullanabilirsiniz. BLW yönteminde, kaşıkla beslemek uygun olmadığı için sıvı gıdalar ise küçük, kırılmayacak fincan ya da bardaklarla bebeğe sunulur. İlk kez sıvı gıda verilirken (çorba, yoğurt gibi) bardağa eğim vererek, sıvıyı ağzına doğru yönlendirmesine yardımcı olunur. İstediği kadar içmesi sağlanır. İlerleyen günlerde bebeğin bardağı tutup ağzına götürmesine de izin verilmelidir. Burada alıştırma bardaklarından da yararlanılabilir.

Bebek 9-10 aylık olduktan sonra da uygun kaşık ve çatalı yiyeceklerin yanında vererek, bu alışkanlığın gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

BLW yemekleri neler?

BLW ’ye özel bir yemek veya pişirme yöntemi olmamakla birlikte ek gıdaya ilk geçiş aşamasında sunulan gıdalar, bebeklerin avuçlarıyla kavrayabilecekleri boyutta ve damaklarıyla ezebilecekleri yumuşaklıkta hazırlanması önemlidir. Bu kıvamı sağlamak için en sağlıklı yöntem buharda pişirmedir. Patates, balkabağı, yeşil kabak, havuç, tatlı patates gibi gıdalar, kıyma, balık, avokado, muz, brokoli, karnabahar, yumurta, peynir, ekmek içi gibi besinlerden BLW’de yararlanılabilir.

Önemli olan, bebeklerin rahatlıkla kavrayıp tutabilecekleri ve yiyebilecekleri sağlıklı gıdalar sunmaktır. Meyveler, yumuşamış olanları tercih edilerek, kesilerek ve buharda yumuşatılarak verilebildiği gibi, bütün halinde de sunulabilir. Bu bebeğin öğrenme sürecini de destekleyecektir.

BLW′ye göre hangi ayda ne yenir?

Ek gıdaya geçiş sürecindeki takvim aynen uygulanır.

  • 6 aylık geçişte patates, balkabağı, yeşil kabak, havuç, tatlı patates gibi sebzeler ile muz, avokado, elma ve armut gibi meyveler ile başlanır.
  • 7. ay itibari ile yumurta sarısı, lor peyniri ve yoğurt eklenir. Bu süreçte bebeğinize bebek ekmeği deneyebilirsiniz.
  • 8. ay itibari ile mevsimine uygun sebzeler varsa brokoli, karnabahar, kereviz, taze fasulye gibi sebzeler eklenir. Kıyma yine bu ayda eklenmesi gereken bir besindir.
  • 9. ay itibari ile kuru baklagiller, makarna, bulgur gibi tahıl gurubu tadımları yapılır.
  • 10. ay itibari ile mevsimine göre balık çeşitleri ile doğal ortamda yetişmiş tavuk eti eklenir.
  • 11 ve 12. aylar itibari ile bebekler yukarıda tolere edebildikleri tüm besin çeşitlerinden çorba, köfte, sote gibi tuzsuz olmak üzere ana yemek çeşitlerine geçiş yapabilirler.

BLW yönteminde dikkat etmesi gerekenler neler?

BLW’de en dikkat edilmesi gereken konulardan biri yiyeceklerin nefes borusuna kaçmasına bağlı boğulmalar yaşanmasıdır. Boğulma riskini en aza indirmek için,

  • Bebeğiniz yemek yerken oturur pozisyonda tutmaya çalışın.
  • Bebeğinizi yemek yerken her zaman yanında olun.
  • Bebeğinizin kendi yemek yemesine müsaade edin.
  • Yemeklerin bebeğinizin parmakları ve eliyle ezilebilecek kadar yumuşak olmasını sağlayın.
  • Yuvarlak, yapışkan ve ağızda ufak parçalara yarılan gıdaları vermeyin.

Ayrıca bebeğinizin büyüme gelişmesini takip ediyor olun, eğer yeterli gıda alımını almıyorsa mutlaka doktoruna danışarak geleneksel tamamlayıcı beslenmeden de destek alın.

BLW keki tarifi

  • 1,5 bardak siyez unu
  • 3 yumurta
  • 4 adet küçük muz
  • 1 çay bardağından az zeytinyağı
  • Toz tarçın
  • 1 adet elma
  • 1 bardak ceviz
  • 1 çay kaşığı karbonat

Muzları ezip, elmayı rendeleyin. Yumurtaları ayrı bir yerde çırpın. Cevizleri rondodan iki kez çekin. Tüm malzemeleri karıştırıp, kek kalıbında 175 derecede 25-30 dk pişirin.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X