Bebeklerde ve Çocuklarda Koronavirüsten Korunma | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Çocuklarınızı koronavirüsten korumanın yolları nelerdir?

Tarih: 1 Aralık 2020 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarınızı koronavirüsten korumanın yolları nelerdir?

Bebeklerde ve Çocuklarda COVID

Yeni tip koronavirüs, Covid-19, hepimizin hayatını temelden etilemekte. Pediatri Dr. Neslihan KORKMAZ bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladı.

Bebeklerde covid görülüyor mu?

Yetişkinlere kıyasla hastalığı daha hafif bulgularla geçirseler de, tüm dünyada yapılan çalışmalarda bebeklerin ve çocukların hastalığa yakalandıkları biliyoruz.

Yeni doğan bebekleri COVİD’den korumak için hangi önlemler alınmalı?

Beslenme bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından çok önemlidir. Bebeklerde anne sütü çok değerli. Çocukların bu dönemde özellikle:

  • doğal probiyotiklerden zengin besinlerle beslenmesi, 
  • hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış vitamin, lif, protein ve mineral açısından zengin yiyecekler verilmesi, 
  • bol sıvı tüketmelerinin sağlanması, 
  • günlük fiziksel aktivitelerinin devam ettirilmesi 
  • yeterli süre uyumalarının sağlanması çok önemlidir. 
 

Bağışıklık açısından bir diğer önem arz eden çocukluk çağı aşılamaları da pandemi döneminde hiçbir şekilde aksatılmamalıdır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerde ve çocuklarda covid belirtileri yetişkinlerden farklı mıdır?

Coronavirus solunum yollarını ve damarsal yapıları tutan bir virüstür. Çocuklarda ve bebeklerde ateş, kuru öksürük, halsizlik, burun akıntısı veya tıkanıklığı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Çocukların büyük bir kısmı hastalığın başlangıcından 1-2 hafta sonra düzelmekte, çok az bir kısmı ise alt solunum yolu bulguları göstermektedir. Çocuklarda altta yatan diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik hastalıkları olan çocuklar da çok ağır ve öldürücü sonuçların olabileceği mutlaka akılda bulundurulmalıdır.

Emzirme yoluyla covid geçer mi? Covid pozitif anneler emzirme konusunda ne yapmalı?

Anne sütünün koruyucu bileşenlerinin genel olarak enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Kişisel korunma önlemleri alındıktan sonra annenin bebeğini emzirmesi veya bebeğe sağılmış süt vermesi doğrudur.

Çocuklar covidi nasıl yayıyor? Çocuklar için en tehlikeli ortamlar nelerdir?

Çocukların yeni tip corona virüsü yetişkinlerden 6 kat daha az yaydığı biliniyor. Çocuklar Coronavirusu, virüsle enfekte olmuş yetişkin bireylerin, özellikle de aile bireylerinin hapşırma, aksırma ve öksürükle dışarıya saçtıkları damlacıklardan ve damlacıkların bulaştığı yüzeylere elleriyle temas edip sonra da ellerini gözlerine, yüzlerine, burunlarına ve ağızlarına temas ettirerek alırlar. Özellikle oyuncaklar çocuklar için önemli bir bulaş yolu olabilmektedir.

Ne zaman çocuklarda maske kullanımı başlamalı?

Ev içinde Covid 19 pozitifli hasta varsa çocuğunuz maske kullanmalı. 2 yaşa kadar maske kullanmayın ama bu bebeğinizi alışveriş merkezinde gezdirin demek değil tabii ki, fakat evde pozitif hasta varsa aynı odada uyumayın, sizler maske kullanın ve yakın temastan uzak durun. 2 yaş ve 5 yaş arası çocuk 2 metre yakında başka insanlarla temas edecek ise maske takmalı. 5 yaş üzeri çocuklar her şekilde maske takmalı.

Her tip maske çocuklar için uygun mudur?

Maskenin burnu, ağzı ve çeneyi kapatacak büyüklükte olduğundan emin olunmalı.

Çocuklarda maske kullanımında nelere dikkat edilmeli?

Maske ve hijyen kuralları nasıl öğretilmeli, nelere dikkat edilmeli?

  • Çocuklar maskeyi takmadan önce alkol bazlı bir el losyonu ile en az 20 saniye veya sabunla en az 40 saniye ellerini yıkamalı. 
  • Maskenin ön tarafına dokunmamak ve çenenin altından ya da ağızlarının içine çekmemek dahil olmak üzere maskenin nasıl düzgün takılacağı öğretilmeli. 
  • Maskeyi bir torba veya kapta saklamalı ve maskeyi başkalarıyla paylaşmaması öğretilmeli. 
  • Çocuklar spor yaparken veya koşma, zıplama veya oyun alanında oyun oynama gibi fiziksel aktiviteler yaparken nefeslerini tehlikeye atmaması için maske takmamalı.
 

Çocuklarda kolonya ve dezenfektan kullanımında nelere dikkat edilmeli? Elleri yara olan çocuklarda hijyen için ne yapılmalı?

El temizliğinde en sağlıklı yöntem su ve sabunla yıkamak, yokluğunda en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanları kullanılmalı. Çocukların ürünü içme riskini azaltmak için, kötü, acı bir tat veren denatüre alkol ile hazırlanan ürünlerin seçilmeli. İzopropil alkol ile hazırlanan ürünler etanol veya etil alkol ile hazırlananlara göre daha zehirli olabilir. Küçük çocukların etrafındaki bu dezenfektanlara özellikle dikkat edilmeli. Cilde zararlı olan ve zehirlenmelere yol açan metil alkol veya odun alkolü ile hazırlanmış el dezenfektanları kullanmamalı.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X