Bebeklere Nasıl Kilo Aldırılır? | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Bebeğinize Kilo Aldırmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

Tarih: 5 Ekim 2021 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeğinize Kilo Aldırmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

Bebeklere Kilo Aldırmak

Birçok anne bebeğinin beslenmesi konusunu her zaman dert edinmiştir. Yenidoğan zamanlarından anne sütü yeterli mi, emiyor mu, emmiyorsa maması yeterli mi veya her ağlamasına aç mı acaba düşünceleri ile bebeğin dünyaya gözlerini açtığı ilk an itibari ile bebek beslenmesi en önemli konulardan biridir.

 

Beslenmenin yeterli olup olmadığının en önemli göstergesi de büyüme gelişme eğrisi ile takip edilen bebeklerde boy ve kilo artışının olmasıdır.

Yeni doğan bebekler, ilk 6 ayda her gün 20-30 gr alır, sonraki 6 ay da bu ağırlık artışı 15-20 gr’ a düşer. 6.ayın sonunda doğum ağırlıklarının 2 katı, 1 yaş itibari ile doğum ağırlıklarının 3 katı, 2 yaş itibari ile ise haftada 50 gr almaya devam ederek doğum ağırlıklarının 4 katı olması beklenir. 2-3 yaş dönemi ile birlikte ağırlık artışı iyice yavaşlar ve ergenlik çağlarına kadar belirli oranda devam eder.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Her bebek aynı oranda büyüme eğrisi ile devam etmeyebilir. Kimi bebek yüksek doğum ağırlığı ile doğar daha yavaş alır ve kendi ayındaki diğer bebekler ile ortalamayı tutturabilirken, prematüre, zamanından önce veya düşük doğum ağırlıklı bebekler ise daha hızlı büyüme eğrisi ile normalden daha fazla kilo artışı ve boy uzaması ile yine diğer kendi ayındaki bebekleri ortalamalarını yakalayabilirler.

Bebekler Neden Kilo Almaz?

Bebeklerin beslenme düzeni, anne sütü alıp almadığı, mama takviyesi varsa hangi çeşit mama kullandığı, uyku düzeni, aşı takvimi, annenin çalışma durumu gibi birçok etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Bu düzen içerisinde bebeğin yeterli beslenemediği, aldığı besinleri (besin ögelerini) yeterince vücut yapı taşlarına dönüştüremediği (aleri, çölyak gibi) ve/ veya beslenmeden yeterli kaloriyi alamadığı (ishal/ kusma gibi) durumlar olabilir. Bu durumların sonucu olarak da beklenen kiloyu alamaz. Ek gıdaya geçiş sürecinde yeni gıdaların denenmesi, besin reddi, besin seçiciliği, bazı bebeklerde BLW yöntemi de kilo alamamaya neden olabilir. Ayrıca emekleme, yeni yürümeye başlama, yürüdükten sonra da çok hareketli bebekler kilo alma konusunda geride kalabilirler.

İki ay boyunca yeterli ağırlık artışı olmayan veya altı aylık izlem süresince boy percentil inde değişiklik olmuyorsa hemen çocuk doktorları tarafından incelemeye alınmalıdır.

Bebeklere Kilo Aldırmak İçin Neler Yapmalı?

Öncelikle bebeğin beslenme günlüğü tutulmalıdır. Hangi zamanda hangi öğünü tüketiyor, ne kadar yiyor, günün hangi saatinde daha fazla yemek yeme eğilimi olduğunun ayrı ayrı notları alınmalıdır.

Bebeğe su veriliyorsa hangi öğünde ve ne kadar verildiği sorgulanmalıdır. Doktoru ile birlikte herhangi bir vitamin ve mineral eksikliği var mı kontrol edilmelidir. Eğer varsa vitamin ve mineral eksikliklerini yerine konması konusunda gerekli takviyeler yapılmalıdır.

Eğer bebek sadece anne sütü alıyorsa, emzirme saatleri sıklaştırılmalıdır. Her 2 veya 3 saati beklemek yerine bebek her ihtiyaç duyduğunda emzirilmelidir. Annenin beslenmesi gözden geçirilmelidir, sütün içeriği ve kalitesi bebeğin büyüme ve gelişmesi açısından yeterli olmalıdır. Eğer anne gün içerisinde yeterli beslenemiyor, aç kalıyor ve/veya zayıflama diyetleri gibi kalori kısıtlaması yapıyorsa bebeğin sütünün de miktarı fazla olsa da bebeğin kilo alımı için yeterli olmayacaktır. Eğer anneden kaynaklı farklı fizyolojik sebepler ile süt yeterli gelmiyorsa, doktoruna danışarak ayına uygun mama takviyesi başlanabilir.

Mama takviyesi varsa, mamanın çeşidi ve bebeğin ayına uygun olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Mamanın hazırlanma şekli, ne kadar su ile hazırlandığı az veya çok su ile sulandırılıp sulandırılmadığı mutlaka sorgulanmalıdır.

Bebeklere Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Ek gıdaya geçtikten sonra bebeğin hazırlanan tüm yiyeceklerine ekstra zeytinyağı, süt alerjisi yoksa tereyağı eklenmesi kalori alımına en önemli desteklerden olacaktır.

Günlük beslenme düzeninde bebeğin öncelikle kıyma, kuşbaşı, tavuk eti, mevsimine göre balık, hububatlar, yumurta, yoğurt, lor peyniri başta olmak üzere peynir çeşitlerinin mutlaka bulunması, bebeğin tüketimine göre birbirlerinin yerine ikame etmesi gerekmektedir. Örneğin yumurta yemeyen bir bebeğin öğününe yumurta eklenmiş terbiyeli, az sulu bir çorba hazırlanabilir veya yoğurt yemeyen bir çocuğa kahvaltısına yoğurtlu, tam buğday unlu bir poğaça yapılabilir.

Tahıllardan irmik, bebek makarnaları, bebek ekmeği gibi karbonhidrat kaynakları hem iştah açıcı hem de kalori açığını dengeleme konusunda destek olacaktır. Ekmeği yumurtalı ekmek olarak hazırlamak, her türlü sebze yemeğine irmik veya bulgur eklemek, köfte veya et tüketiminde zorlanıyorsa kıymalı makarna yapmak hem pratik hem de besleyiciliği yüksek öğünlerdir.

Çorbalarına ve yemeklerine eklenecek kemik suları, et suları, tavuk suları gibi içerik anlamında sadece kalori değil aynı zamanda protein, yağ gibi besleyici özelliği olan besin ögelerinden zengin besin kaynakları kullanılmalıdır.

Meyve tüketirken -özellikle pürelerine- alerjisi yoksa ayına uygun olarak ceviz ,badem, fındık gibi kuruyemişler rondodan geçirilerek eklenebilir.

Kahvaltılarına pekmez, avokado gibi hem mineral içeriği yüksek hem de kalori kaynağı olabilecek besinler eklenebilir. Kahvaltılarda yulaf unu, keçiboynuzu unu gibi vitamin değeri yüksek un grupları ile pankek, krepler yapılabilir. Bu kreplerin içerisine yemediği sebzeler veya süt/ yoğurt/ kefir/peynir alternatifleri ile zenginleştirilebilir. 1 yaş itibari ile susam yağının iştah açıcı etkisinden yararlanmak üzere tahin eklenebilir.

Ev yapımı bol kuru meyveli, cevizli, tahinli, içerisine bol süt/ yoğurt eklenen kek, kurabiye, tereyağlı, peynirli, kıymalı poğaça gibi kalorisi yüksek, kendinin de eline alıp yiyebileceği ara öğünler hazırlanabilir.

Gece uyumadan önce yulaf, irmik, hurma, pekmez, ceviz, tereyağı içeren muhallebiler hazırlanabilir.

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler

HURMALI MUHALLEBİ

  • 2 adet kuru hurma
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 3 yemek kaşığı irmik veya çift çekilmiş yulaf ezmesi
  • 3/4 bardak su

İrmik/ yulaf su ile pişirilir. Ateşten alındıktan sonra pekmez, tereyağı eklenir. Hurmalar çekirdekleri çıkarılarak ayrı bir yerde az suda haşlanır, püre haline getirilir ve tüm karışıma eklenir.

AVOKADO PÜRESİ

  • 1 küçük boy patates
  • 1 küçük boy havuç
  • 1/3 olgun avokado
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çiçek brokoli
  • 1 çorba kaşığı irmik

Avokado hariç tüm sebzeler ve irmik buharda pişiricide pişirilir. Avokado ile birlikte hepsi birlikte ezilerek zeytinyağı ile yumuşatılır.

KEMİK SULU SEBZE

  • 1/4 küçük boy soğan
  • 1/2 küçük boy havuç
  • 1/2 küçük boy patates
  • 1 bardak kemik suyu (tercihen 2 yaşına kadar kuzu kemiği)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1/2 bardak bezelye/ taze fasulye/ kereviz

Tüm sebzeler küçük parçalara doğranır. Tereyağı ısıtılır ve üzerine sebzelerin tümü eklenerek 1 dk sotelenir, daha sonra üzerine kemik suyu eklenerek ağzı kapatılır ve sebzeler yumuşamaya başlayınca bulgur eklenir. Bulgurun pişmesi ile altı kapatılır.

KIYMALI MERCİMEK

  • 1 çorba kaşığı kıyma (çift çekilmiş)
  • 3 yemek kaşığı yeşil mercimek (3-4 saat suda bekletilip, suyu dökülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı erişte
  • 1/4 küçük boy soğan
  • 1/2 diş sarımsak

Kıyma 2 kaşık su ile pişirilir üzerine tereyağı, soğan ve sarımsak eklenir. 1 dk sotelendikten sonra 1 bardak su ve mercimekler karıştırılır. Kısık ateşte pişirilirken, ateşten almadan 10 dk önce erişteler eklenir ve erişteler de piştikten sonra ateşten alınır.

MUZLU SMOOTHİE (1 yaş üzeri çocuklar için)

  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu
  • 1 bardak süt
  • 1 küçük boy muz
  • 7-8 adet çiğ badem

Hepsi blenderdan geçirilerek gece yatmadan önce içirilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X