Obez Çocuğa Yaklaşım ve Tedavi | Çocuklu Dünya
 
Beslenme

Çocukluk Döneminde Obezite İçin Ne Yapmalı?

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Çocukluk Döneminde Obezite İçin Ne Yapmalı?

Obez Çocuğa Yaklaşım


Günümüz hastalıklarının en başında obezite gelir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlar. Genetik ve hormonal faktörler dışında obeziteye neden olabilecek en önemli çevresel faktör beslenme alışkanlığıdır. Vücutta yağın artması tek sorun değildir; asıl sorun obeziteye bağlı olarak gelişen diğer hastalıklardır. Ne yazık ki obez olarak geçirilen süre uzadıkça ve obezitenin derecesi arttıkça erken yaşta pek çok kronik metabolik hastalık için oluşan riskte artmıştır.


Obez Çocuklarda Psikolojik Sorunlar

Ayrıca obez çocuklarda oluşan psikolojik sorunlar ileri yaşlarında dahi özgüven ve iletişim sorunu yaşamalarına sebebiyet vermektedir. Kilo fazlası olan çocuk zaman içerisinde sosyal ortamından uzaklaşma, içine kapanma, iletişim sorunları, okulda başarı düşüklüğü, dikkat dağınıklığı gibi bazı problemlerle de karşılaşabilir.

Çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi sadece beden kitle indeksine bakarak obezite derecesi hesaplayamayız. Cinsiyet ve yaş gibi parametrelerde göz önünde bulundurularak persentil eğrileri kullanılır ve çocuğun durumu o şekilde tespit edilir.

Çocuklarda Obezitenin Tedavisi

Çocuklar ruhsal olarak daha kolay etkilenen varlıklardır. Bu süreci sadece zayıflama süreci gibi yansıtmak çocuğun üzerinde stres yaratabilir. Yapılması gereken çocuğa en az stresi yaşatarak aile ile iş birliği içerisinde çocuğun gününü planlamaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

İlk strateji hareketini arttırmak olmalıdır. Gün içinde tv izlediği ve bilgisayar- tablet ile geçirdiği vakti sınırlandırılmalıdır. Ardından her gününe bir aktivite eklenmeli ve çocuğa uygun bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Ayrıca yüksek kalori içeren şekerli besinler ve paketli gıdalara özellikle kısıtlama konulmalıdır. Burada önemli olan bu kısıtlamanın çocuğa çok hissettirilmeden yapılmasıdır.

Ayrıca besin çeşitliliğinin arttırılması, vitamin- mineral zengini sebze ve meyvelere yer verilmesi, lifin arttırılması da ilk aşamada uygulanacaklar arasındadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Şirin Gençer’in obez çocukları da içeren “Enflamasyonu Azaltan Diyet: Akdeniz Türü Beslenme” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Çocuklarda Obezitenin Önlenmesi Neler Yapılmalı?

● Çocuğun yemek düzeni olmalı. Saatleri belli olmalı.

● Yemek çeşitliliği olmalı ve tüm besin gruplarını içeren besinler verilmeli.

● Günlük hayatındaki hareket arttırılmalı. Çocuk ilgisi olan bir spor türüne yönlendirilmeli.

● Televizyon veya tablet karşısında geçirilecek zaman sınırlandırılmalı.

● Şekerli ve paketli yiyecek tüketimi sınırlandırılmalı. Günlük şeker tüketimi %10’u geçmemeli.

● Küçük çocuklarda sebzeler her zaman en sevilmeyen besinlerdir. Sunum şekillerini değiştirerek çocuğun ilgisi çekilmeye çalışılmalıdır.

● Meyve suları yerine meyvenin kendisi tükettirilmeli. Beslenmedeki lif miktarı arttırılmalı.

● Çocuk su içmeye teşvik edilmeli.

● En önemlisi çikolata, şeker, tatlı ödül olarak sunulmamalıdır.


ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Şehirleşme sonucu yaşam tarzlarının değişimi, azalan fiziksel aktivite oranı, çocukların yaşadıkları çevrenin güvenli olmaması ve televizyon karşısında fazla vakit geçirmeleri gibi durumlar sebebiyle çocukluk çağı obezitesi ortaya çıkabilir. Beslenme düzenindeki yağ oranının artması ve şekerli besinlerin çoğalması da obeziteye yol açan en önemli faktörlerdendir. Obeziteyi engelleyen en önemli durum düzenli beslenmedir. Öğün atlamak, özellikle kahvaltıyı yapmamak doğrudan obeziteye yatkınlık gösterir.

Çocukların sağlıksız yiyeceklerini kısıtlamak ve bu yiyecekleri sağlıklı olanlarla değiştirmek önemlidir. Aynı zamanda fiziksel aktivitelerini arttırmaları sağlanmalıdır. Beslenme düzenlerinin yanı sıra uykularının da düzenli olması vücudun işlevlerini etkili bir şekilde yerine getirebilmesi için önemlidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X