Ancak akademik ve artan sosyal etkinlikler, yaşın ilerlemesi ile gece geç yatma ve sabah geç uyanma eğiliminin artması gibi çeşitli nedenlerden dolayı uykunun kalitesi düşebilir, niceliği azalabilir. Bu durumun bir sonucu olarak, gece sık sık uyanma, sabah uyanmayı reddetme, gündüz veya öğlen saatlerinde aşırı uyuma gibi uyku sorunları meydana gelebilir, uyku eksikliği yaşanabilir ve günlük rutinde çeşitli bozulmalar meydana gelebilir.
Uykunun kalitesinin düşmesi, saatinin azalması gencin günlük yaşamında çeşitli sorun ve kesintilere yol açabilir hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Uykudan mahrum kalmak, gencin görsel kısa süreli bellek çalışmasını, davranışlarını, stres ile başa çıkma becerilerini etkin kullanmasını azaltabilir. Gündüz ve öğlen saatlerinde uyuma isteği, konsantrasyon eksikliğine ve bu durum ile bağlantılı olarak akademik başarıda düşüşe yol açabilir. Uyku bozukluğuna bağlı olarak saldırganlık, davranış ve duygu durum bozuklukları gibi çeşitli ruh sağlığı sorunları görülebilir. Ciddi derecede uyku eksikliği halüsinasyona neden olabilir.
Tüm bu nedenler göz önüne alındığında, gencin okul başarısı hem psikolojik hem de fiziksel anlamda sağlıklı bir yetişkin olması ile ilişkili olan uyku sorunlarını azalmasını sağlanması için gencin gece yeterli süre uyuması, yatmadan önce uykuya dalmasını kolaylaştıran alışkanlıkları kazanması ve bu alışkanları kazanırken ebeveynleri tarafından desteklenmesi de önemlidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.