Düzenli periyotlar halinde besin değeri olmayan maddelerin yenmesine neden olan bir yeme bozukluğu tipidir. Toprak, taş, kömür, kil, tebeşir, pudra, boya, sıva, saç, ip, kağıt, silgi veya hayvan dışkısı gibi besin değeri olmayan yiyeceklerin tüketilmesiyle ilişkilidir. Bu durumun 1 aydan daha uzun sürmesi halinde pika sendromundan söz edilebilmektedir.
Pika sendromunun genel olarak görülen belirtileri aşağıda listelenmiştir:
Pika sendromunun nedenleri birden fazla olabilir. Bu nedenler aşağıda listelenmiştir:
Pika sendromu genel olarak çocuklarda görülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü takdirde bebeklik ve çocukluk çağındaki pika olarak değerlendirilebilir. Bu sendromun çocuklarda görülme oranı %5 ile %10 arasında değişmektedir. Mental yetenekleri sınırlı olan çocukların bazılarının pika sendromuna sahip olduğu bilinmektedir. Öğrenme güçlüğü ve nörogelişimsel bozuklukları olan çocukların bazılarında da pika sendromu olabilmektedir. Çinko, demir ve bakır eksikliğine sahip olan ve yetersiz beslenen çocuklarda görülebilmektedir. Sosyolojik açıdan bakıldığında ise eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin düşük olmasının bu hastalığın görülme sıklığının yüksek olması ile ilişkisi bulunmaktadır.
Pika sendromu beraberinde birçok fiziksel sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır:
Pika sendromu, çocukların gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Pika sendromuna sahip olmanın çocuklarda oluşturabileceği etkiler şu şekildedir:
Ailelerin pikası olan çocuklara nasıl bir tavır gösterdiği çocuklarının biyolojik ve ruh sağlığı için oldukça önemlidir. Eğer aileler yanlış bir tavır ve tutum içerisinde olurlarsa durumun kötüye gitmesine sebebiyet verebilirler. Bu nedenle çocuğa nasıl davranılacağına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çocuklarda pika sendromunun tedavisi için öncelikli olarak bir çocuk hekimine danışılmalıdır. Çocuk hekimi bazı tahliller isteyebilir. Bu tahlillere göre tedavi planı oluşturacaktır. Gerekli görürse bir çocuk nöroloji uzmanına da çocuğu yönlendirebilir. Oluşturulan bu tedaviye ailelerin uyması gerekmektedir. Çocuk hekimi vücutta eksik olan vitamin ve mineralleri karşılamak için takviye edici besinler verebilir. Eğer çocukta demir eksikliği varsa yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, yumurta, pekmez, baklagiller ve karaciğer yenilebilir. Ek olarak hekim D vitamini verdiyse tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır. Psikososyal desteğin alınması da durumun iyiye gitmesini sağlayabilir. Bunun için çocuk hekiminize de danışarak bir çocuk ve ergen psikiyatristinden ve çocuk psikoloğundan yardım alınabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.