Yatağı Bebek ve Çocukla Paylaşmak | Çocuklu Dünya
 
Uyku Eğitimi

Yatağı Bebek ve Çocukla Paylaşmak Doğru mudur?

Tarih: 19 Eylül 2021 - Pazar
Uzman görüşü için konu öner.

Yatağı Bebek ve Çocukla Paylaşmak Doğru mudur?

Çocukların Anne ve Babasıyla Birlikte Uyuması

Her ebeveyn gün içinde çocuklarıyla vakit geçirip keyifli bir aktivite yaptıktan sonra kendisine de biraz zaman ayırmak isteyecektir. Bu noktada, çocuğun uyku konusundaki direnci zaman zaman anne babaları oldukça yorabilir ve ebeveynler sabırlarının tükendiğini hissedebilirler.


Çocuklar Neden Ebeveynleri ile Uyumak İster?

Çocuğun bu davranışını anlamlandırabilmek ve doğru şekillerde yönetebilmek için altındaki nedeni anlamak önemli bir role sahiptir. Bu neden bireysel ve çevresel faktörlere göre değişip şekilleniyor olsa da altında yatan temel ihtiyaç çok benzer olabilir. Bu ihtiyacı “bağlanma kuramı” çerçevesinde ele alabiliriz. Her çocuk yaşından bağımsız olarak doğduğu andan itibaren güvenebileceği, sığınabileceği bir “birincil bağlanma figürüne” ihtiyaç duyar. Yaşamın ilk yıllarından itibaren güçlenen bu bağ ilerleyen zamanlarda da çeşitli durumlarda kendisini gösterir. Çoğunlukla bu rol anne veya babadadır ve zamanla diğer kişilerle de güvenli bağ kursalar da anne baba birincil rolde yani piramitin en tepesinde kalmaya devam eder. Bu nedenle, çocuk tek başına uyumayı korkutucu bir deneyim olarak nitelendiriyorsa, anne ve baba ile uyumak isteyecek veya kendi yatağında uyusa da bir süre sonra anne ve babanın yanına gelmek isteyecektir.

Çocuğun Uyku Düzeni Nasıl Sağlanabilir?

Çocukların kendi yataklarında yatıp kendi kendilerine uykularına dalmaları aynı emeklemeleri gibi cesaret isteyen ve anne babadan biraz daha uzaklaşıp özerkleşmeyi gerektiren bir adımdır. Bu sebeple, çocuğun hazır bulunurluğu da oldukça önemli bir role sahiptir. Kötü bir rüya gördükten veya zor bir gün geçirdikten sonra yine anne babayla uyumak veya uyuduktan sonra yanlarına gelmek isteyebilirler. Bu durumları beraber değerlendirmek ve nedenini birlikte konuşmak işe yarayan bir yöntem olabilir. Çocuk gün içinde yaşadığı zorlayıcı anları size anlatırsa gelen duygusal rahatlama ile birlikte kendi kendine uyuması kolaylaşacaktır. Bu esnada, çocuğunuzun duygularını yargısızca dinleyerek ve anlamlandırmasına yardım ederek hem kendi kendisine uyumasını kolaylaştıracak hem de duygusal süreçler konusunda çocuğunuzu destekleyecek bir adım atmış olacaksınız. Yine, uyuyana kadar yanında onunla biraz beklemek ve uyku ya dalana kadar yanında olmak da çocuğunuzun hissettiği duygusal stresi yatıştırmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğun Düzeni Ne Zamana Kadar Sağlanmalıdır?

Her çocuğun ihtiyacının bireysel bağlamda değerlendirilmesi oldukça önemli olsa da bazı davranış rutinleri büyük çoğunlukta çocuğa yarar sağlayamaz hale gelebilir. Belli bir yaşın sonrasında çocuğunuz ile beraber uyumak da bu durumların içerisinde yer almaktadır. Belirli bir yaştan sonra çocuğunuz ile beraber uyumaya devam etmek, çocuğun özerkleşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir ve ilerleyen dönemlerde de bu durumun etkileri devam edebilir. Daha küçük yaşlarda bu durum okula başlarken anneden ayrılmakta güçlük yaşamasına ve ilerleyen süreçlerde çocuğun kendi kararlarını alırken, bireysel olarak hareket ederken ve zor zamanlarda duygusunu kendi kendisine regüle ederken zorluk yaşamasına yol açabilir. Anne babadan biraz daha uzaklaşma ve özerkleşme sürecinde çocuğun kendi yatağında uyuması önemli bir adımdır ancak çocuk hazır değilse onu zorlamamalı ve yaptıklarımızın bir nokta işlevsiz olduğunu düşünüyorsak mutlaka bir uzmandan destek almalıyız.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

*****

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

İki kardeş aynı odada yatırılabilir mi?


3,5 yaşına girmek üzere olan bir kızım ve 4 aylık bir oğlum var. Doğum yapmadan önce kızım kendi odasında uyuyordu ancak kardeşi doğduktan sonra bazen geç saatlere kadar evde yalnız olduğum için ikisini aynı anda uyutuyordum yatak odamda, bebek beşiğinde, kızımda yanımda yatıyordu mecbur. Çünkü yatağında yatınca gece beni çağırma sıklığı artmıştı ve tek olduğum için ikisi aynı anda uyandığında sorun olduğundan en iyi çözüm buydu. Birkaç hafta önce kreşe başlayacağı için üzüldüğünü içgüdüsel fark ederek yanımızda yatırmaya başlamıştık ve çok mutlu olduğunu gözle görülür bir değişim olduğunu fark ettik. Ama şimdi ben 4 aylık bebeğimi 1 ay içinde odasına geçirmeyi planlıyorum. Ancak evimizde fazladan bir oda olmadığı için kızımla aynı odada yatırmayı düşünüyorum ama çok da emin değilim. Kızım kardeşini çok seviyor hiç bile isteye zarar vermedi ona şimdiye kadar ama yine sizin görüşünüz nedir? aynı odada yatmaları güvenli olur mu? Kızımın daha iyi hissetmesi için ikisi de yatak odasından çıkarma fikri sizce makul mü?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

İkisinin aynı anda odanızdan çıkmaları ve aynı odada yatmaları çok iyi olur. Böylece büyüğün kıskançlık duygusu pekiştirilmemiş olur, büyük yalnız olmadığı için kendini güvende hissedebilir, kardeşi ile aynı odada yatmak büyüğü mutlu edebilir.

Bugüne kadar büyüğün küçüğe zarar vermediğini söylüyorsunuz ama şu soruları yanıtlamaya çalışın:

-büyük genelde hırçın mıdır?

-başka çocuklara zarar verir mi?

-vurma, cimcikleme, ısırma, fırlatma gibi saldırgan davranışları var mıdır?

-uyuduktan sonra uyanır mı, uyanırsa kardeşe zarar verebilir mi?

Büyüğü tanımadığım için, karakteri ve eğilimleri hakkında yorum yapamayacağım. Bu nedenle büyüğün genel davranışlarını ve kardeşe karşı tutumunu gözlemleyin. Kardeşine iyi ve olumlu davrandığına kanaat getirirseniz tabii ki ikisini aynı odada yatırabilirsiniz.

Kolay gelsin


Anne babayla yatan çocuk nasıl odasında yatırılır?

3 yaşında kızım geceleri benimle uyumak istiyor. Konuşuyorum artık yatak ikimize küçük geliyor diye, “o zaman ben de sizin oda da salıncakta uyuyayım” diyor. Orada uyutup yatağına aldığımda 2-3 denemem de hep tek yatırdığım da gece altına ıslattı ama benimle uyuduğunda böyle bir sorun yaşamıyoruz. Ama 2-3 denememizde de ne zaman tek yatırsam gece ıslatması yaşadık. Odasında yerde yatmayı da denedim alışana kadar ama hep yanıma geldi uyanıp. Bu süreçte ne yapmalıyım. Çalıştığım ve gününün çoğunu kreşte geçirdiği için bu kadar zorlanıyor olabilir mi?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar, Bütün gün kreşte kalmaya alışmamış olabilir, sizi özlüyor olabilir, gece yalnız korkuyor olabilir.

· İş dönüşü ona birebir ilgi gösterin, onunla oynayın, beraber akşam yemeği yiyin ve yatma hazırlıklarını birlikte yapın.

· Yatmadan önce odasında onun yatağına girmeden anne kız keyfi yapın, ona kitap okuyun masal anlatın, ninni söyleyin, sevin okşayın, birbirinize doyun.

· Yatak küçük olduğundan değil, yalnız uyumayı öğrenmesi gerektiğini anlatıp onu odasında yatağında yatırın. Uyuyana kadar odasında bekleyin

· Hafif bir ışık açabilirsiniz, hafif bir müzik koyabilirsiniz.

· Altını ıslatırsa üzerinde durmayın ya da uyuduktan 1 saat sonra çişe tutun.

Kolay gelsin 

* * * * * * * * * * * *

ÇocukluDünya Yıllık Premium üyeleri uzmanlarla organize ettiğimiz seminerlere katılarak sorularını sorabiliyor. Siz de bu seminerlere katılıp sorularınızı sorabilir ve diğer üyelerimizin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Yaklaşan etkinliklerimizi ve eski seminerlerin video kayıtlarını websitemizdeki Seminerler kısmında görebilirsiniz. Aşağıda daha önce sorulan sorulardan bazılarını ve cevaplarını görebilirsiniz.

Çocuklarda odasında uyuma alışkanlığı kazandırma

7 buçuk yaşında benim kızım çok uzun zamandan beri kendi yatağında yatar, hiç problemsiz. Biz yanında bir koltuğa otururuz, uyur, ama gece istisnasız yanımıza geliyor ve uykusunda geliyor. Yani kendisi de geldiğini farkında değil. Yeni bir kardeşi oldu, şu an 8 aylık. Oda yanımızda haliyle o olduğu için de biraz daha fazla gelir oldu. Yanımıza geliyor, saat sabaha karşı 4 gibi, 5 gibi bazen aydınlanıyor hava, o zaman geliyor. Çok anlattım, çok destek aldım. Çok konuştum, birçok şey uyguladım ama değişmiyor. Kendisi bile farkında değil. Uykuda geliyor, pıtır pıtır pıtır pıtır, böyle bir ses duyuyorum, bakıyorum, geliyor, alıyoruz, götürüyoruz, tekrar geliyor. Ne önerirsiniz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Her şeyden önce şunu soracağım: Uyurgezer olmasın, onu bir danışın. Çünkü hiç uyanmıyor, hiç farkında değil, bilinçsiz geldiğine göre hani böyle bir ihtimal var. Bunu da atlamayalım.

Normalde küçük kardeşi onun odasına koyarsanız ve kardeşle ilgili küçük bir sorumluluk verirseniz. Hayır çözülür diye böyle kesin bir şey söylemiyorum, ama bir adım olabilir. Kızınıza da şunu söyleyebilirsiniz: Gün ışıldandıktan sonra dışarısı aydınlık olduktan sonra gelebilirsin, sabah keyfi yapmak için diyebilirsiniz. Yine aynı şey. Biraz önce söylediğim gibi, kaç gibi uyandığını biliyorsanız, o saatte yatağının başında olur, sizin odanıza gitmeye kalktığında buradayım, yanındayım, seni görüyorum, duyuyorum. Hadi bakalım, tekrar yat, seni örtüyorum deyip, belki bu alışkanlık olmaktan çıkar. Belki ikisini aynı odaya almak iyi bir çözüm olabilir, normal. Eğer küçüğe bir zarar gelmeyeceğini düşünüyorsanız, tabii ki olabilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X