2 Buçuk Yaş Çocukları için Etkinlikler, Oyunlar | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

2 Buçuk Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

2 Buçuk Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

2,5 Yaş Çocuk Oyunları


2,5 yaşındaki çocuk hareketlerini vücudunun ağırlık merkezine göre ayarlamayı öğrenmeye başlar yani dengesi gelişir. Dengesi gelişen çocuğun yapabildiği motor beceriler de artar, hareketleri daha emin ve çeşitli olur.


Çocuğun en iyi öğrenme aracı taklittir. İyi bir gözlemci olan çocuğunun günlük hayattaki hareketlerini ve yaptıklarını taklit ettiğini göreceksin. Bu dönemde çocuk akranları ile oyunlar oynamaya da hazırdır. Yaşıtları ile bir araya getirmek, eğitici oyunlar oynamalarını sağlamak sırasını bekleme, isteğini erteleme ve iletişim kurma gibi becerilerini geliştirir.

2,5 yaşındaki çocuğunuzla etkinlik yapmanız neden önemli?

Çocuk oyunları ve çocuk etkinlikleri fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal alandaki gelişimi desteklemenin en iyi yoludur. Bu yaşta iyi bir gözlemci olan ve öğrenmeye açık olan çocuğun etrafını gözlemleyerek öğrendiklerini oyunlarla pekiştirmesini sağlamak gerekir. Vücudunu ağırlık merkezine göre ayarlamayı öğrenmeye başlayan çocuğun bu becerisi zıplama, tırmanma ve tek ayak üstünde durma gibi aktivitelerle desteklenir.

2,5 Yaş Oyun Aktivite Önerileri

Oyun Aktivite Önerisi: Çamurdan Heykeller Yapalım

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Toprağı sulandırarak çocuğunun çamur elde etmesini sağla. Çamuru bir plastik tabağa koyun. Tabağın içindeki çamura elini bastırsın ve izini çıkarsın. Bu izi dışarda bulduğu taşlar, çiçekler ve yapraklar gibi şeylerle süslemesini iste ve çamuru kurumaya bırakın. Çamurdan farklı heykelcikler de yapın. Yaptığınız heykelleri güneşte kurutun ve evde uygun bir yerde sergileyin.

Bu aktiviteyi yağmurlu günlerde sokağa çıkıp da yapabilirsiniz. Çocuğunun doğa ile iç içe olması, doğayı keşfetmesi ve dışarda vakit geçirmesi gelişimi için oldukça önemlidir.

Bu aktivite ile çocuğun çamur gibi farklı hisler uyandıran şeyleri duyumsamayı öğrenir, yaratıcılığı gelişir.

Oyun Aktivite Önerisi: Renkli Buzlar Yapalım

Gıda renklendiricisi ile çay bardaklarında bir kaç bardak suyu farklı farklı renklendir. Renklendirdiğin suları buz kalıplarına dök ve dondur.

Buzları çocuğunla birlikte kalıplardan çıkarın. Çocuğunun buza dokunmasına, soğukluğunu ve dokusunu hissetmesine izin ver, buzu ona tanıt. Daha sonra farklı renklerdeki buzları ikişer, üçer tane olacak şekilde kaselerin içine koy. Renkli buzların erimesini ve karışarak yeni renkler oluşturmasını izleyin.

Bu aktivite farklı dokuları deneyimlemesini sağlar, merak duygusunu uyandırır ve neden-sonuç ilişkisi kurmasını sağlar.

Bu yaştaki çocuk yeni ortamlara girdiğinde utangaç davranabilir, alışması için zaman vermek gerekir. Sosyal gelişim ve duygusal gelişim birbiri ile oldukça bağlantılıdır. Çocuğun sosyal ilişki kurmada başarılı olabilmesi, diğer insanları anlayabilmesi için önce kendi benlik bilincini geliştirmesi, kendi özelliklerini tanıması ve duygularını anlamlandırabilmesi gerekir. Çocukludünya uzmanlar tarafından hazırlanan binlerce aktivite ile çocuğun kendini tanıması ve sosyal becerilerini geliştirmesine destek oluyor.


İlginizi çekebilecek yazılarımız:

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

Sürekli ağlayan çocuğuma nasıl yaklaşmalıyım?

2 buçuk yaşında kızım doğduğu günden beri farklı sebeplerle sürekli ağlıyor. Esas sorunumuz ise babası onunla konuşmaya başladığı anda bile ağlama krizine giriyor. Babası yoğun çalışıyor baş başa pek vakit geçiremediler ama kızım da çok tepkisel bir baş başa hiçbir şey yapmak istemiyor. Ağlama krizleri genelde bana sarılınca geçiyor, ayrıca birkaç aydır ağlamaları vurma girişimleri de eklendi. Neler tavsiye edersiniz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Bir kere hiçbir yaşta hiçbir dönemde ne 10 ay ne 1 yaşında ne 2 yaşında çocuğun vurmasına ben izin vermiyorum, benim kırmızı çizgim. 2 yaşında vuran çocuk 4 yaşında 6 yaşında da vuruyor, ergenlik döneminde de yok istediği cep telefonunu alınmadı diye, beklediği cep harçlığı verilmedi diye anneye babaya bayağı bayağı vurabiliyor. Dolayısıyla vurma davranışı kesinlikle kabul edilemez. Çok kızgın olabilirsin ama bana vuramazsın diyorum. Onun için şimdi biraz uzaklaş benzer veya biraz sakinleşmek lazım deyip o mesafeyi koymak lazım. Ağlıyor ağlıyor sonra sarılıyor susuyor ama ben orada gevşemiyorum. Orada bir süre daha lütfen o mesafeyi koruyun. Bunun yanı sıra baba yaklaşınca ağlıyor, yabancılık çekiyor, çekingenlik, güvensizlik olabilir. Muhakkak baba annenin bulunduğu ortamda olsun başta. Yani çocuk kendini nerede güvende hissediyor annenin yanında, annenin yanına baba geliyor ve anneye top atıyor, anneyle top oynamaya başlıyor. Önce direkt olarak çocuğa top atmıyor, yavaş yavaş anneyle babanın top oynadığını gören çocuk “Annem babama güveniyorsa ben de güvenirim” imajına sahip oluyor. Daha sonra hep beraber yemek yenirken baba oturuyor “Yemek çok güzel olmuş, çok beğendim, çok lezzetli olmuş” diye anneyle konuşuyor, ondan sonra bir küçük cümle “Seninle beğendin mi yemeği?” diyor ama illa çok üstüne değil. Çünkü aman ben bu kadar beraber olamıyorum, çok yoğun çalışıyorum bunu telafi edeyim diye üstüne gidince çocuk daha tepkisel oluyor. Bu adımları çok küçük küçük atmak lazım ve biraz da çocuğun babaya yaklaşmasını beklemek lazım. Yine bu güçlü ortamda çok sevdiği bir oyunu, bir oyuncağı, bir boyayı veya çok sık oynanmayan bir oyunu anne ortaya koyabilir “Ben çok yorgunum bir yaslanayım da sizi seyredeyim” deyip ortamda durur ama oyun oynamaz, o zaman çocuk zorunlu olarak babayla oyun oynamaya başlar. Çocuk parka gitmeyi sever, salıncakta sallanmayı sever, anne der ki “Ben şimdi şu bankta oturuyorum, baba seni sallasın, ben seni buradan kontrol ediyorum” ya da “Sizin resminizi çekiyorum” deyip babayla çocuğu yakınlaştırma işini anne güzelce yönetebilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X